Рівнянка відсудила допомогу по безробіттю аж у Житомирі

Рівнянка відсудила допомогу по безробіттю аж у Житомирі

23.01.12 17:22 0 3710
Майже 3,5 тисячі гривень допомоги по безробіттю, отриманих у період роботи головою ДВК під час президентських виборів 2010 року, змогла відстояти від посягань Рівненського міського центру зайнятості в Житомирському апеляційному адміністративному суді жителька Рівного.

Жінка працювала на виборах Президента України в 2010 році головою дільничної виборчої комісії і під час виконання обов’язків у ДВК одночасно перебувала на обліку в міському центрі зайнятості як безробітна та отримувала допомогу по безробіттю. Згодом центр зайнятості подав позов на неї до Рівненського окружного адміністративного суду, вважаючи, що вона не мала права отримувати таку допомогу. В результаті суд прийняв рішення, яким зобов’язав громадянку повернути 3440,32 гривень. Мовляв, виконуючи обов’язки у виборчій комісії на оплатній основі, вона не мала права отримувати одночасно і винагороди за виконання таких обов’язків, і допомоги по безробіттю. Після цього рішення Державна виконавча служба наклала арешт на майно рівнянки.

Тоді громадянка звернулася за юридичною допомогою до центру права РОГО «Комітет виборців України». Юристи організації, проаналізувавши ситуацію, підготували жінці апеляційну скаргу до Житомирського апеляційного адміністративного суду на постанову Рівненського окружного адмінсуду.

В результаті Житомирський суд своєю постановою по справі №2а/1770/1877/2011 задовольнив апеляцію рівнянки і скасував рішення суду першої інстанції, відмовивши центру зайнятості в позові про стягнення коштів допомоги за безпідставністю. Зокрема, апеляційний суд у своїй постанові встановив, що «виконання обов’язків члена виборчої комісії з оплатою праці в комісії особою, визнаною в установленому законом порядку безробітною віднесено до видів оплачуваних громадських робіт, пов’язаних з підготовкою та проведенням виборів Президента України у 2010 році; до того ж, виборчі комісії не можна віднести до роботодавців в розумінні п. 9 Положення про порядок організації та проведення оплачуваних громадських робіт».

«Суд підтвердив нашу думку, що людина має право отримувати одночасно і допомогу по безробіттю, і винагороду за роботу у виборчій комісії, – каже керівник центру права РОГО «Комітет виборців України» Микола Глотов. – Тому рівнянка тепер не повинна повертати державі справедливо отриману допомогу по безробіттю. На щастя, поки адміністративні суди захищають права людини в Україні. Тож громадяни можуть не боятися працювати у виборчих комісіях під час парламентських виборів у цьому році».

Святослав Дубов, інформаційний відділ РОГО КВУ


У разі порушення ваших законних прав та інтересів, а також з метою ознайомлення зі своїми правами, ви можете безоплатно отримати інформаційну і правову допомогу в центрах права Рівненської обласної громадської організації «Комітет виборців України» в містах Рівному та Сарнах.

Адреса центру права в Рівному: вул. Короленка, 6, 1 поверх, каб. 5. Тел.: (0362) 26-38-47.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 1)
Наступна новина: Чи не доведеться Україні ...

КОМЕНТАРІ