Є і на Радивилівщині меценати

Є і на Радивилівщині меценати

30.01.12 14:32 0 1831
10 000 гривень на оплату боргів після часткового ремонту церкви, що в с. Жовтневе на Радивилівщині пожертвував Данило Корилкевич. За ці кошти у Свято-Архангело-Михайлівському храмі, який був побудований ще у 1896 році, повністю відремонтовано центральний купол, який у будь-який момент міг обвалитися і пошкодити значну частину церкви.

Колишній голова Жовтневого Георгій Семенюк сім років прикутий до ліжка – втратив ногу. Проте і це не завадило йому шукати кошти для сплачення боргу. Чоловік розповідає, що для цього з кожної хати збирали по 1000 гривень: «Я працював головою сільської ради 10 років, я знаю всі проблеми, які є у цьому селі А зараз скажіть: хто може допомогти церкві? Ніхто. Молодь? Та її майже немає. Виїхали за кращим життям».

Крім того, що село має один з найбільших та найстаровинніших храмів на Радивилівщині, воно відоме ще й тим, що є «селом-пенсіонером». Тут всього-на-всього 180 дворів, знаходиться далеко від міста і шляхового сполучення. Із 40 чоловік, які регулярно відвідують богослужіння - майже всі пенсіонери. Попри це жителька Жовтневого Євгенія Свінтозельська сподівається, що з відбудовою місцевої святині село заживе новим життям і сюди знову увіллється молодість: «До церкви я ходжу щонеділі, кожного свята. Звісно, якщо дозволяє здоров’я. Колись у моєму житті сталася трагедія: пішов із життя передчасно чоловік. Тому для мене церква стала єдиним спасінням. І тому я дуже хочу, щоб вона існувала. Нам допомагає багато людей. Ми й самі даємо на храм Божий. Проте остання допомога для нас найдорожча. Відгукнулася людина, яка не знає нашого села, яка нас не знає. Але вона зрозуміла наші проблеми, і те, що наше село маленьке, пенсійне… І ми не в змозі зробити того ремонту, який розпочали».

За розповідями жительки села Галини Поліщук, в часи Радянського Союзу була спроба знести храм, його неодноразово грабували. Лише деякі церковні цінності вдалося зберегти. Одна із них – копія опускної ікони Почаївської Божої Матері, викладена дорогоцінним камінням – зникла у 1984 році. Храму її подарував цар Микола ІІ, який в ті часи повертався з Почаєва. Та й, як стало відомо з історичних хронік того часу, побудова Свято-Архангело-Михайлівського храму сталося завдяки допомозі царя Олександра ІІІ.

Хоча історія Свято-Івано-Богословської церкви в с. Рідків Радивилівського району не настільки древня, проте головним залишається прагнення людей завершити будівництво храму, яке триває ось уже 15 років. 10 тисяч гривень – такий внесок Данила Корилкевича для спорудження кам’яної огорожі навколо церкви зі скульптурами ангелів.


Прес-служба Дубенської РДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 1)
Попередня новина: Газета "Експрес" в знак ...
Наступна новина: Рівняни оскаржили в суді ...

КОМЕНТАРІ