Рівняни оскаржили в суді незаконне створення  ОСББ

Рівняни оскаржили в суді незаконне створення ОСББ

30.01.12 14:41 0 2254
Мешканці однієї з багатоповерхівок у Рівному успішно оскаржили в міському суді незаконне створення ОСББ у їхньому будинку.

Ще влітку минулого року до центру права РОГО «Комітет виборців України» звернулися рівняни і поцікавилися, чи законно в їхньому будинку без їх відома та участі було створено об’єднання співвласників.

Як розповіли люди, весною 2011 року вони дізналися про те, що ніби-то 03.12.2010 року відбулися установчі збори за участю власників квартир їхнього будинку. За їх результатами було прийняте рішення створити ОСББ «Прогрес». 5 січня 2011 року розпорядженням міського голови це об’єднання було зареєстроване. Про таку ситуацію мешканці багатоповерхівки дізналися від депутатів місцевої ради.

Юристи Рівненського КВУ, проаналізувавши ситуацію, підготували громадянам позовну заяву в суд з вимогами про визнання зборів такими, що не проводилися і не відбулися, а прийнятих на таких «зборах» рішень – недійсними (зокрема, про створення ОСББ і затвердження його статуту). Також юристи організації безоплатно представили інтереси людей у суді по справі.

За словами керівника центру права РОГО «Комітет виборців України» Миколи Глотова, впродовж усього часу розгляду справи Рівненським міським судом керівник ОСББ не з’являвся на засідання, уникав отримання повісток, які надходили із суду поштою. Хоча копію позовної заяви з інформацією про розгляд справи в суді та викликом на засідання отримав. Адже інформація про це була в матеріалах справи. Надалі ж отримання поштової кореспонденції він уникав. Це затягувало розгляд справи. Але суд все ж 4 січня 2012 року виніс рішення на користь позивачів.

В рішенні суд встановив, що «ні 03 грудня 2010 року, ні у будь-який інший день, установчі збори засновників ОСББ «Прогрес» не проводилися, а тому протокол №1 від 03.12.2010 року установчих зборів ОСББ «Прогрес» є недійсним, як є недійсними і всі рішення, оформлені цим протоколом». Позивачі під час судового засідання, завдяки викликаним свідкам і наданим письмовим доказам, довели, що ніяких установчих зборів зі створення ОСББ не було. А мешканців-власників квартир у будинку за встановленою процедурою про це не повідомляли. Тобто, створення ОСББ відбулося без проведення зборів всупереч статті 6 Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирних будинків».

Як результат, суд визнав недійсними рішення установчих зборів засновників ОСББ, в тому числі щодо його створення, затвердження назви та Статуту, обрання рахункової та ревізійної комісії, обрання членів правління і голови правління, а також обрання уповноваженого представника для здійснення дій з реєстрації.

«Таким чином, люди змогли захистити своє право на самостійне вирішення питання, створювати чи не створювати ОСББ, – підсумовує Микола Глотов. – В цій ситуації склалося враження, що це один з прикладів апробації схеми, коли можна створити об’єднання співвласників без згоди мешканців шляхом проведення простого збору підписів по будинку».

Святослав Дубов, інформаційний відділ РОГО КВУ
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 2)
Попередня новина: Є і на Радивилівщині ...
Наступна новина: В Ужгороді молились за ...

КОМЕНТАРІ