Екс–главу МВС можуть засудити умовно з випробувальним терміном або посадити на чотири з половиною роки

Екс–главу МВС можуть засудити умовно з випробувальним терміном або посадити на чотири з половиною роки

17.02.12 17:59 0 1575
Резонансний процес у справі екс–глави МВС Юрія Луценка добігає кінця: вчора, заслухавши останнє слово підсудного, колегія суддів вийшла до нарадчої кімнати. За словами головуючого судді Сергія Вовка, оголошення вироку у справі відбудеться орієнтовно 27 лютого о дев’ятій ранку. Останнє слово Луценка тривало понад дві години. Лідер «Народної самооборони» подякував громадянам, які писали йому листи підтримки, журналістам, які висвiтлювали його процес, та всім свідкам за об’єктивні покази у справі.

«Користуючись правом вільної людини, я прощаю єдиного свідка, який оббрехав мене в суді, — це мій колишній заступник Клюєв. Він виявився слабкою людиною, навіть у своїх генеральських погонах, Бог йому суддя», — сказав Луценко. За висновком пiдсудного, сторона обвинувачення так і не змогла довести його особисту користь в інкримінованих йому епізодах. Тож йому не соромно за свою діяльність на посаді голови МВС.

У своєму виступі екс–міністр приділив чимало уваги політиці. Зокрема, закликав українців забезпечити максимальну явку та тотальний контроль на майбутніх парламентських виборах–2012. Бо лише так «можна вбити межигірського дракона» і перемогти владу. «Дворічна діяльність Януковича довела, що президентом легше стати, ніж ним бути, — сказав Луценко. — Ми отримали самозакоханого Плюшкіна, який збирає у своєму межигірському Версалі мільярди грошей, тисячі гектарів мисливських угідь і колекцію посаджених опонентів... Головне тіло так зацілували в усі місця, що гігієнічні рефлекси спрацьовують тільки на золотих унітазах!».

У випадку позбавлення волі Юрій Віталійович обіцяє продовжувати «боротьбу з бандократією» і за ґратами. Варто зазначити, що, згідно з пред’явленими Луценку обвинуваченнями, Кримінальним кодексом передбачено покарання від семи до дванадцяти років «колючки». Утім прокурори попросили для екс–міністра термін покарання, нижчий від мінімального за статтею обвинувачення — чотири з половиною роки позбавлення волі з конфіскацією майна тощо. Адвокати Луценка одразу заявили, що така позиція прокуратури свідчить про її слабку позицію у цій «сфальсифікованій справі».

Зауважимо, що покарання, призначене на термін менше п’яти років, де–юре дозволяє застосувати ст. 75 КК, якою передбачено звільнення від покарання з випробуванням. Тобто екс–міністра можуть засудити умовно, з випробувальним терміном (врахувавши, що за ґратами він уже провів чотирнадцять місяців). Тож його можуть звільнити вже у залі суду. Щоправда, з–за ґрат він вийде із судимістю і не зможе брати участь у виборчій кампанії.

Звісно, це лише припущення. Як воно буде де–факто, побачимо вже через півтора тижня, під час оголошення вироку. Тим більше що соратники Луценка не беруться прогнозувати, чи буде вирок виправдальним, чи навпаки. Як зазначив у коментарі «УМ» нардеп від фракції «НУНС», соратник Луценка Олесь Доній, оскільки суд узяв паузу на десять днів, це означає, що «влада ще визначається з подальшою долею опонента».

«Ні прокурори, ні судді ще не знають, яким буде вирок, бо це залежить не від цих виконавців, а від вищої волі, яка їхні дії координує, — переконаний Доній. — Кого маю на увазі? Це питання до виконавців. Чи то криміналітет їх скеровує, з яким Луценко свого часу боровся, чи то Президент... Хто б це не був, зараз вони визначаються: чи випускати Луценка, чи, навпаки, дати йому строк, щоб показати, що так буде з кожним. Звідси ця зачіпка від прокуратури щодо чотирьох iз половиною років. Бо якщо вирішать звільнити, то це дасть змогу замилити очі Заходу. Мовляв, Тимошенко сидітиме, але ж хтось виходить на волю, хай і з умовним терміном».

Джерело: Україна Молода
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 1)
Попередня новина: Депутати-свободівці в ...
Наступна новина: На Рівненщині чоловік ...

КОМЕНТАРІ