Держкомтелерадіо  і Міністерство культури закликали громадськість  відзначити Міжнародний  день рідної мови

Держкомтелерадіо і Міністерство культури закликали громадськість відзначити Міжнародний день рідної мови

17.02.12 18:18 0 1450
Сьогодні, 17 лютого, Голова Держкомтелерадіо України Олександр Курдінович і Міністр культури Михайло Кулиняк підписали спільне Звернення до представників національних громадських об’єднань, державних закладів культури та ЗМІ з нагоди Міжнародного дня рідної мови.

Метою спільного Звернення є залучення широких кіл громадськості та засобів масової інформації до відзначення та висвітлення Міжнародного дня рідної мови як свята, що пропагує необхідність зміцнення державотворчої функції української мови, а також вільний розвиток та захист мов національних меншин.

«Подібне свято – це нагода ще раз оцінити здобутки нашої держави у сфері сприяння розвитку мов усіх національних меншин, які проживають на теренах України, - наголосив Голова Держкомтелерадіо Олександр Курдінович. – Наразі на державних телерадіокомпаніях представлено більше десяти мов національних меншин. Серед них – російська, угорська, кримськотатарська, польська, русинська та інші мови. Таким чином, представники різних етнічних спільнот країни мають змогу чути рідне слово на телеканалах і радіостанціях. Ми ж у свою чергу і надалі робитимемо все можливе для покращення якісної складової в тому числі – і цього контенту».

Голова Держкомтелерадіо висловив вдячність Міністерству культури за сприяння у проведенні культурних заходів національних меншин, які зазвичай транслюються державними телеканалами. «Ми повинні докласти максимум зусиль для того, щоб на території України могла вільно розвиватися мова кожної етнічної спільноти», - підкреслив Олександр Курдінович.

«Відзначення Міжнародного дня рідної мови є знаковим для України, адже на території нашої держави проживають понад 130 національних меншин, - зазначив міністр культури Михайло Кулиняк. – Сьогодні, коли у світі залишилося ще чимало міжетнічних конфліктів, вагомим здобутком нашої держави є збереження міжнаціонального миру та злагоди в середовищі поліетнічного населення країни. Кожен представник національних меншин України має змогу послуговуватися та вивчати свою рідну мову в навчальних закладах чи в національних культурних товариствах».

Міністр також висловив сподівання, що збереження мовного розмаїття в країні і надалі консолідуватиме українське суспільство. «Давайте берегти свою мову. Нехай рідне слово буде оберегом для кожного із нас», - наголосив Михайло Кулиняк.

Наразі налічується понад 100 мов національних меншин, які мешкають на теренах України. Відповідно до цього контексту і ведеться національна політика в інформаційній сфері країни. Так, низка обласних (регіональних) державних телерадіокомпаній ведуть мовлення стовідсотково українською мовою, яка є рідною для переважної більшості місцевого населення. Це, зокрема, Волинська, Івано-Франківська, Кіровоградська, Львівська, Миколаївська, Рівненська ОДТРК тощо. При цьому, відповідно до Конституції України, а також Закону України «Про ратифікацію Європейської хартії регіональних мов або мов меншин», задовольняються потреби громадян щодо телерадіомовлення їх рідними мовами. Враховуючи компактність проживання певної національної меншини, обласні і регіональні державні телерадіокомпанії ведуть мовлення їх рідною мовою.

Зокрема, 20% телеефіру Закарпатської ОДТРК займають програми румунською, русинською, ромською, російською мовами. Кримська ОДТРК 50% ефірного часу приділяє мовленню кримськотатарською (5%) та мовами інших національних меншин (45%). Телерадіокомпанії східної України (а це, серед інших, Полтавська, Херсонська, Харківська, Черкаська) мовлять від 10 до 15% ефірного часу російською мовою. Представники етнічних спільнот Одещини мають можливість переглядати на обласній державній ТРК передачі болгарською, молдовською та гагаузькою мовами.

За даними Книжкової палати України, у минулому році мовами національних меншин випущено 5180 книг і брошур тиражем понад 14 мільйонів примірників, тобто 24,1% загальної кількості назв і 35,6% загального тиражу.

Інформаційно: 21 лютого в світі відзначається Міжнародний день рідної мови, який був проголошений у листопаді 1999 року на генеральній конференції ЮНЕСКО.

В Україні Міжнародний день рідної мови відзначається з 2002 року, коли з метою зміцнення державотворчої функції української мови, сприяння вільному розвитку і використанню російської, інших мов національних меншин України Президент України підписав відповідне розпорядження про відзначення Міжнародного дня рідної мови.


Прес-служба Державного комітету телебачення і радіомовлення України
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Рівненщині чоловік ...
Наступна новина: 26 лютого в Рівному ...

КОМЕНТАРІ