"Гайтанівський" скандал навколо "Свободи": "антисвободівська" змова.

24.02.12 00:19 0 2484

Заява члена політради "Свободи" Юрія Сиротюка з приводу перемоги співачки Гайтани в національному конкурсному відборі на "Євробачення-2012" уже скандально облетіла сотні українських інтернет-видань. Так, Юрій Сиротюк заявив, що Гайтана не належить до "нашої раси" і тому люди будуть думати, що Україна - десь в Африці. Після цього "свободівця" звинуватили в расизмі, а партія Віталія Кличка "Удар" навіть поширила засуджувальну заяву з приводу "расистських" висловлювань опозиційних союзників.

У свою чергу, Національна телекомпанія України вимагає від "Свободи" вибачення за висловлювання Юрія Сиротюка.

Ми переглянули інформацію про "расистські" висловлювання "свободівця" Сиротюка на десятках сайтів, однак так і не знайшли "першоджерело" інформації. Щоб з'ясувати де, коли і що говорив Юрій Сиротюк, ми зателефонували особисто йому. 

 

Прес-секретар "Свободи" Юрій Сиротюк після нетривалого вагання таки погодився дати нам коментар по телефону, однак постійно закидав нам, що ми не прочитали "першоджерело", тобто його коментар, який він давав російському виданню "Новый регион". Мовляв, чому ми йому телефонуємо, якщо не прочитали саме цей коментар. Врешті, він таки прокоментував "расистський" скандал навколо своїх висловлювань.

 

Тож спершу подаємо коментар Юрія Сиротюка з "першоджерела", тобто російського видання "Новый регион", без якого, за словами представника "Свободи", неможливо зрозуміти суть його висловлювань.

"Представители украинской националистической партии «Свобода» подвергли резкой критике итоги отборочного конкурса на «Евровидение», согласно которым Украину будет представлять темнокожая певица Гайтана.

«Нужно делать, как Руслана, показывать нашу украинскую культуру, нашу песню. Да, Гайтана хорошо поет, но она не представляет нашу культуру, поэтому мы в очередной раз проиграем. «Евровидение» должно быть шоу национальных талантов. Гайтана - это наднациональный талант, поэтому размывается сам смысл «Евровидения». И лучше было, если на этот конкурс поехал человек, который представляет именно Украину. А получается так, что мы не хотим показать свое лицо. И Украину будут ассоциировать с другим континентом, где-то в Африке», - заявил «Новому Региону» член политсовета «Свободы» Юрий Сиротюк.

 

«С такой политикой Украину никогда не возьмут в ЕС. И такая политика - абсолютно алогичный выбор. Так будет при каждом отборе на Евровидении, пока Национальной телекомпанией будет управлять Валид Арфуш, далекий от всего украинского. И миллионы, которые будут смотреть это шоу, увидят, что Украину представляет, условно, человек, который не принадлежит к нашей расе, укоренится понятие, что Украина где-то далекой Африке», - пояснил суть претензий представитель «Свободы».

 

Как сообщал «Новый Регион», Украину на «Евровидении-2012» будет представлять Гайтана-Лурдес Эссами, она родилась в 1979 году в Киеве от брака конголезца и украинки. До 5 лет жила в Конго и говорила только по-французски и на языке ленгала. Отец певицы до сих пор живет в столице Конго Браззавиле, где занимается транспортным бизнесом, с дочерью видится редко.

 

Гайтана - популярная на Украине исполнительница, большинство ее хитов - на украинском языке, однако в репертуаре есть и русскоязычные композиции.

Несколько лет назад на Украине также разгорелся политический скандал вокруг «Евровидения» из-за того, что на отборочном конкурсе победила Верка Сердючка. Ее оппоненты увидели в этом угрозу пропаганды нетрадиционной сексуальной ориентации. Артист Андрей Данилко тогда жаловался, что получал угрозы."

Новый Регион, Анна Сергеева

(виділено слова, які викликали найбільший резонанс  - НародUA)

Тепер подаємо нашу розмову з Юрієм Сиротюком, попередньо вичитану ним. Оскільки "свободівець" Юрій Сиротюк просив по можливості видалити деякі його агресивні закиди, пояснюючи це тим, що йому сотні людей телефонують і говорять про расизм, то подаємо цю розмову без них.

Юрій Сиротюк:

- Інформацію можна почитати на сайті «Нового региона». Учора до мене подзвонили з «Нового региона», російського сайту. Звісно, помилкою було мені давати телефонний коментар, так, як я це зараз роблю з тобою. Але ми дуже довго говорили і, врешті, текст, який з'явився в «Новому регіоні» - трошки інший.

 

Суть мого коментаря вчора і сьогодні тобі не зводиться до Гайтани. А зводиться до національного відбору «Євробачення».

 

Я вважаю, і не тільки я, а дуже багато хто вважає, що цей відбір перетворився на певну фікцію. Тому що ніякого там конкурсу немає. Є дуже багато корумпованих моментів і незрозуміло, чого саме той чи інший виконавець їде представляти Україну на «Євробачення».

 

Тому поки Арфуш і команда будуть керувати Першим національним і цим відбором - ми не побачимо правдивого відбору. Більше того - ми не побачимо представлення національного українського обличчя в Європі.

 

Друге, про що я говорив у своєму коментарі, що «Євробачення» - це певна промоція країни. Тобто ми, якщо прагнемо в Євросоюз, то через пісню ми можемо показати хто ж є ці українці, які рвуться в Євросоюз, насправді.

 

Ми - дуже пісенна нація. І приклад Руслани, коли вона поїхала і заспівала національну пісню, він показав нас. Ми виграли.

 

Є інші приклади. Коли українські співаки їхали і співали якісь зализані пісеньки, на ті акорди, які модні сьогодні, - вони мали фіаско на цьому конкурсі.

Я і в коментарі «Новому регіону» говорив, що я хотів би бачити на «Євробаченні» «Гайдамаків». І говорив, що немає претензій до Гайтани. Тобто вона - хороший співак. Але, на мою думку, на моє бачення, туди має їхати український співак, з національною українською піснею. І це моя особиста, приватна думка, яку, я думаю, я маю право мати.

- Ти говорив слова про расу та Африку?

- Я тобі ще раз пояснюю, що я казав «Новому регіону», що ця промоція країни повинна виглядати так, щоб європейці розуміли, що ми - європейська нація, а не країна десь в Африці, що про нас думає багато хто в Європі.

 Це перше, що я сказав... Щодо раси. Так, я в телефонному коментарі сказав, що так, в мене претензій до неї немає, але вона не належить до нашої національної культури, нашої раси, тому, звичайно, дивний цей відбір. Я би по-іншому вибирав. Хоча звичайно пісенний талант не зводиться до кольору шкіри чи національності.

Але те, що люди діляться на раси, по-моєму, ще школярі в школі вивчають, і це не є расизмом. Я ж не казав, що одна раса має право їздити на «Євробаченння», а інша - не має.

Просто був один великий коментар телефонний, який вони скоротили - «Новий регіон» - а потім один із відомих українських блогерів з того коментаря взяв одне речення, висмикнув одне речення і його розмістив. Тому коментар не стосувався Гайтани. Коментар стосується національного відбору, логіки цього відбору. І те, що зараз усі кажуть, що він постійно супроводжується певними скандалами, в тому числі й корупційними, і що Валід Арфуш так неприховано ненавидить усе українське - то це помітно. І друге. На мою думку, національна промоція повинна передавати якісь національні риси.

 

Джерело : (НародUA, narodua.com)

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
2 (голосів: 3)
Попередня новина: Тернопільські рибалки - ...
Наступна новина: На Рівненщині чоловік ...

КОМЕНТАРІ