На Тернопільщину наступає сказ

На Тернопільщину наступає сказ

07.03.12 16:41 0 1635

Вихід із складної епізоотичної та епідемічної ситуації зі сказу в районі шукали учасники спільного засідання державних надзвичайних протиепізоотичної та протиепідемічної комісій при Збаразькій райдержадміністрації, яке провів заступник голови РДА Анатолій Яцина пеншого березня.

 

Заслухавши та обговоривши інформацію, посадовці з медичної, освітянської, фінансової галузей відзначили, що в районі спостерігається погіршення епізоотичної та епідемічної ситуації зі сказу. Існує небезпека виникнення смертельних випадків сказу серед людей.

 

На сьогоднішній день введено обмедувальні заходи у трьох населених пунктах району розпорядженням голови РДА. Якщо в Збаразькому районі за 2011 рік зареєстровано два випадки сказу серед тварин, то з початку поточного року в районі реєструється уже п'ять нових випадків сказу серед тварин (в області зареєстровано біля 50). Велике занепокоєння викликає значне збільшення чисельності лисиць в районі (основне джерело сказу), яка становить 4,6 голови на 1 тис.га при середньообласному показнику 1,6 гол. на 1 тис.га, і є однією з найвищих в області. Із п'яти випадків сказу три зареєстровано саме серед диких тварин (лисів) по с.В.Луб'янки та с.Н.Луб'янки. За медичною допомогою з приводу покусів з початку поточного року в ЛПЗ району звернулося 12 осіб, що на 4 особи більше за аналогічний період 2011 року. В тому числі із 12 покусаних 58% становлять особи, які покусані невідомими бродячими та хворими на сказ тваринами. Антирабічні щеплення призначено 7 особам. Для проведення антирабічних щеплень використовується антирабічна вакцина та антирабічний гамаглобулін, які є лише одним дієвим засобом захисту від сказу. Станом на 28.02.2012 року в залишку знаходиться 15 доз антирабічної вакцини та повністю відсутній антирабічний гамаглобулін. Наявний залишок антирабічної вакцини буде використаний на проведення умовного курсу щеплень уже постраждалим особам, при виникненні нових випадків укусів невідомими тваринами, або тваринами, хворими на сказ, вакцинація не буде проводитись через відсутність вакцини та гамаглобуліну. Необхідно створити незнижуючий запас цих препаратів на місцях, причому за кошти місцевого бюджету, оскільки Тернопільська обласна санітарно-епідеміологічна станція листом від 30 січня 2012 р. повідомила про те, що питання поступлення антирабічних препаратів на 2012 рік за рахунок державного бюджету залишається невирішеним.

 

Погіршує ситуацію і значне збільшення кількості бродячих тварин на території району та міста зокрема. Кошти на будівництво притулку для бродячих тварин в районному бюджеті не передбачені, а фізичне знищення бродячих тварин заборонено чинним законодавством.

 

Наведені фактори можуть сприяти виникненню епізоотії сказу та як наслідок виникненню гідрофобії у людей, що є стовідсотково смертельним діагнозом.

Враховуючи сказане, комісії вирішили визнати епізоотичну ситуацію зі сказу в районі нестабільною з тенденцією до загострення та дали ряд доручень: зокрема головам міської, селищної, сільських рад необхідно забезпечити проведення обліку домашніх тварин в кожному населеному пункті, активізувати роботу адміністративних комісій щодо дотримання населенням Правил утримання домашніх тварин, посилити роботу щодо відлову бродячих тварин на територіях рад.

 

Конкретні завдання отримали і начальник управління ветеринарної медицини в Збаразькому районі, головний державний санітарний лікар району, начальник відділу охорони здоров'я РДА, голова Товариства мисливців та рибалок району, начальник Збаразького РВ УМВСУ в Тернопільській області.

 

Народне Слово

 

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ