На Черкащині хворі в знак протесту перекрили міст через Дніпро

На Черкащині хворі в знак протесту перекрили міст через Дніпро

23.03.12 12:45 0 7983

20 березня о 9.00 на Соборній площі біля Черкаської облдержадміністрації збираються до сотні людей. Тримають плакати: "Куди ділися гроші на лікування?", "Ми хочемо жити". Це - пацієнти гемодіалізного центру "Фрезеніус". Цього року облдержадміністрація не виділила грошей на їхнє лікування.

 

- 2008-го обласна влада уклала угоду з німецькими інвесторами. Ті збудували сучасний гемодіалізний центр із надсучасним обладнанням. Тут лікуються 70 хворих. Раніше обласна влада фінансувала його. Торік заявили, що в них немає коштів, - розповідає 54-річна Галина Опалінська з райцентру Тальне. - Понад рік німці лікували нас за свої гроші. Витратили 16 мільйонів гривень. До Черкас приїздив посол Німеччини. Зустрічався з губернатором Сергієм Тулубом, але все марно. З 26 березня німці зачиняються. Ми будемо помирати. Прийдемо під вікна губернатора й помремо. Хай весь світ на це подивиться.

 

Хворі вимагають зустрічі з Тулубом. Проте до них ніхто не виходить. Намагаються пройти в приміщення облдержадміністрації. Дорогу їм перекривають міліціонери. Люди беруть плакати і рушають до бул. Шевченка. Стають упоперек дороги на пішохідному переході.

 

- Нам радять лягати в обласну лікарню, - каже Анастасія Радченко з Корсуня. - У нашому "Фрезеніусі" - 40 апаратів, а в лікарні - 15. Усі вони старі й часто ламаються. Медики обласної лікарні беруть страшенні хабарі. Ми туди не підемо. Помремо тут.

 

Протестувальники беруться за руки і перекривають рух в обидва боки. Машини зупиняються, водії сигналять. Деякі підходять сваритися.

- Та мені байдуже до вашого Тулуба! Дайте проїхати, може, мені теж у лікарню нада! - кричить один із водіїв.

Мітингувальники стоять півгодини. За цей час утворюються величезні затори.

- Якщо Тулуб із нами не зустрінеться - перекриємо міст через Дніпро, - говорить Галина Опалінська.

Приблизно через годину мітингувальники сідають в маршрутки і їдуть до обласної лікарні. Звідти спускаються до мосту і стають перед виїздом. Там їх уже чекають близько 70 правоохоронців.

 

Люди беруться за руки і перекривають дорогу в обидва боки. Скандують "Тулуба!". Міліціонери намагаються відтіснити протестувальників з дороги. Оточують їх колом, міцно тримаючись за руки.

- Руками людей не трогайте, просто оттесняйте с дороги, - кричать міліціонери.

Деякі жінки плачуть.

- Чого влада не вийде до людей? Нас позбавили лікування. Тепер повільно помиратимемо.

Між протестувальниками та правоохоронцями виникають невеликі сутички, штовханина. По обидва боки від мітингувальників утворюються кількакілометрові затори.

 

- Тіки за форменний одяг не трогайте, - просить міліціонер літнього чоловіка.

За півгодини мітингувальники розходяться.

- Тулуб пообіцяв зустрітися з нашими представниками на 3 години. З мосту будемо йти, бо погрожують кримінальною справою, не хочемо людей підставляти. Ми показали всім, що ми теж люди, - каже Галина Опалінська.

 

Гемодіалізний центр "Фрезеніус" відкрили в Черкасах 2009 року. Триповерхове приміщення звели на місці напівзруйнованого корпусу міської лікарні №1. Туди перевели всіх хворих на ниркову недостатність з обласної лікарні. Проте позаторік обласна влада перестала оплачувати їхнє лікування у "Фрезеніусі".


Джерело: Gazeta.ua


Источник: http://gazeta.ua/articles/ukraine-newspaper/_hvori-na-pivgodini-perekrili-mist-cherez-dnipro/427750
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ