У Львові планують

У Львові планують "лагідно" українізовувати

29.03.12 10:55 0 1861

У Львові стартувала «Лагідна українізація» російських шансону та попси.

 Найвідвертіший та найпатріотичніший концерт цієї весни прогримів у львівському клубі "Культ". Відомий український ведучий, актор, колекціонер Антін Мухарський в образі націоналіста з Самбірського району Ореста Лютого під музичний супровід антитоталітарного гурту "Сталін унд Гітлер капут" (більш відомого як "СамоГон") презентував унікальний проект «Лагідна українізація». Програма, мета якої - українізувати російськомовні попсу та шансон, була виконана під гучний шквал оплесків вдячної публіки, повідомили на " Острові Галіція"

 

«Проект "Лагідна українізація" замислювався давно, - розповів "ВЗ" Антін Мухарський (Орест Лютий). - Під час армійської служби у 1989 році з товаришем Олександром Бойком переробив російську "Песню про зайцев". На український манер приспів цієї композиції звучить так: "А я не москаль, а я не москаль і не буду я в армії служить. А я не москаль, а я не москаль, бо не можу я у неволі жить...".

 

Три роки тому народилось ще три україномовні кавери на російські пісні. Такий культурологічний проект є актуальним у наш час. Адже кількість російської попси, шансону, серіалів, якими нас годують телебачення та радіо, перевищують ту кількість, яку може дозволити собі споживати культурна особистість України.

Проект "Лагідна українізація" є спробою культурологічного опору, спротиву тій тотальній дебілізації, яка стрімко набирає обертів».

Розпочалась шок-культурна програма «А я не москаль!» застереженням, що людям без почуття гумору краще покинути зал. Під шквал оплесків на сцені з'явився Антін Мухарський, а точніше, його радикально-патріотичне "я" - Орест Лютий та гурт "Сталін унд Гітлер капут" у партизанських строях.

Стартував виступ з улюбленої пісні першого заступника генпрокурора Рената Кузьміна - "Мурки". У виконанні Лютого цей хіт розповідав про молодицю Галю з Винників: "Галю, моя ти Галочко...". А зеківський блатняк "Владимирский централ" перетворився на україномовну пісню про важкі часи сучасних політв'язнів "Лук'янівський СІЗО...".

Композиції проекту "Лагідна українізація" були присвячені українським героям. Згадуючи світле ім'я Романа Шухевича, Орест Лютий виконав відому радянську композицію "Шаланды, полные кефали", яка перетворилась на націоналістичний гімн під назвою "Вагони, повнії москалів". А шансонівський хіт "Одесса" зазвучав під мелодії улюбленої "Смереки" та був присвячений Степанові Бандері.

 

З нищівною критикою лунали композиції про радянський КДБ. Не оминув гострим слівцем Орест Лютий і "поп-королев Аллу Пугачову та Софочку Ротару". А "День победы" у Мухарського перетворився на гімн українським націоналістам з гучною назвою "Вічна слава". У тому ж настрої зазвучала композиція "З чего начинается родина", яка у переспіві сучасних партизанів отримала назву "З чого починалась Московія". "Обіцяю, що виконаю цю пісню на Красній площі у Москві", - в пориві азарту заявив Орест Лютий.

 

У розпал вечора Антін Мухарський прочитав звернення до українських митців. "Це відкриття першого українського культурного фронту опору диктатурі несмаку і жлобства у всіх галузях мистецтва і масової культури, - наголосив він. - Почалася велика культурна війна! Беремось до мистецької зброї, якою є поетичний рядок, влучна метафора, гострий гумор".

 

Гість відкриття проекту "Лагідна українізація" письменник, Юрій Винничук, під завісу концерту вийшов на сцену, аби подарувати своєму товаришу Антіну Мухарському спеціально написаний вірш «Колискова», у якому йдеться про те, що сниться українським чиновникам. Прийнявши з поклонами дарунок, Мухарський пообіцяв в найближчому майбутньому покласти слова на музику.

 

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 1)
Наступна новина: У Львові відкриють школи ...

КОМЕНТАРІ