У Рівному відбувся фестиваль козацької культури

У Рівному відбувся фестиваль козацької культури "Курган Леля"

06.05.12 22:25 0 1903

  Сьогодні, 6 травня 2012 року, відбувся довгоочікуваний фестиваль козацької культури «Курган Леля».

Його організаторами стали обласні федерації бойового гопака та «Спасу», Дитяче козацьке товариство Рівненщини та Українське вільне козацтво ім. Северина Наливайка.

Дійство і справді було видовищне. Зібралося більше шести сотень людей. Колоритний козацький табір «Гайдамаки» і традиційні ігри нікого не  залишили байдужим.

Молодь з захопленням грала в такі козацькі забави, як «зняти шапку», «чий батько дужчий», «бій півнів», козаки-розбійники, «вибити отамана», бій на списах, перекидання колоди, «отаман гори».

Кульмінацією фестивалю була традиційна козацька гра-бій «Лава на лаву».

   «Курган Леля - це дуже давнє козацьке свято. Воно складається з двох частин - 5 травня - день народження народу і 6 травня - день звичаю. Разом - Курган Леля. Що таке курган знають всі - в курганах хоронили воїнів. А «Лельо» це архаїчна форма слова «батько».
В цей день вшановують пам'ять захисників краю тризною, під час якої кожен молодик чи козак може показати свою силу, спритність та витривалість. Для цього проводяться ігри, забави та бої «лава на лаву» - зазначив організатор фестивалю Віктор Пражмовський.

   «Фестиваль залишив купу позитивних емоцій, особливо зацікавили показові виступи козацьких організацій. Бути учасником лави мені дуже сподобалось, емоції досі вирують. Подібні фестивалі потрібно проводити частіше. Вони допомагають вийти з буденного життя, з цих кам'яних джунглів, ближче до природи» - підкреслив учасник «Лава на лаву», Іван.

Відвідувачам фестивалю було представлено вироби народних майстрів з лозоплетіння, кераміки, різьбярства. Також, вони мали можливість покататися на конях і повправлятись у стрілянні з справжніх козацьких луків.

Гостей фестивалю частували смачними козацькими стравами.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 5)

КОМЕНТАРІ