На Рівненщині виборців купують благодійністю

На Рівненщині виборців купують благодійністю

18.05.12 19:07 0 1812
Офіційно виборча кампанія до Верховної ради України стартує 28 липня 2012 року, проте, вже зараз розгортання політичними силами роботи в регіонах та потенційними кандидатами в мажоритарних округах сигналізує про її фальстарт. Повідомляє прес-центр Громадянської мережі ОПОРА.

Хоча, із формальної точки зору, фальстарт прямо не порушує вимог українського законодавства, він суперечить принципу рівних можливостей. У той же час, агітація, що супроводжується розповсюдженням товарів, послуг, грошей, відповідно до чинного законодавства, є виявом прямого чи прихованого підкупу виборців і повинна каратися згідно адміністративного та кримінального законодавства.
Окремі політики, які є потенційними кандидатами у депутати до парламенту в мажоритарних округах, спеціально для виборчих цілей відкрили або активізували діяльність власних благодійних фондів та громадських організацій. Через них вони надають виборцям області різноманітну допомогу. Потенційні кандидати - мажоритарники активно займаються виборчим благодійництвом. Як правило, така форма прихованої агітації направлена на фінансування діяльності соціально важливих об'єктів. Рідше - на роздачу продуктових чи подарункових наборів, надання цільової матеріальної допомоги та грошової стипендії.

Для прикладу, народний депутат України Віктор Матчук створив власний благодійний фонд з метою залучення громади Рівного для покращення життя міста. Фонд Віктора Матчука оголосив конкурс міні-проектів, які спрямовані на впорядкування ігрових та дитячих майданчиків, прибудинкових територій, громадських місць відпочинку. Діяльність Фонду широко пропагувалася у соціальних мережах.

На відміну від Фонду Віктора Матчука, який зосередив свою діяльність у Рівному, благодійний фонд «Любіть Україну», засновником і почесним головою якого є депутат Рівненської обласної ради Данило Корилкевич, активізував свою роботу в Дубенському, Здолбунівському, Млинівському, Радивилівському та Демидівському районах. Саме ці райони за рішенням ЦВК увійшли в склад одного виборчого округу з центом в місті Дубно. Фонд «Любіть Україну» оголосив конкурс міні-грантів для розвитку громад області. Також благодійний фонд є ініціатором різних інтелектуальних змагань («Брейн-ринг», конкурс молодіжних стратегічних ініціатив «Моя мала Батьківщина 2015»), розважальних заходів (виступи команд КВК). За підтримки Фонду в більшості вищезгаданих районів організовано «Школи універсальних журналістів». Не відмовляється Фонд «Любіть Україну» і від надання адресної матеріальної допомоги. Від імені благодійного фонду «Любіть Україну», під час церемонії останнього дзвоника, Данило Корилкевич вручив одноразові грошові стипендії обдарованим учням та вчителям міста Дубно. Стипендії від імені фонду також вручили випускникам шкіл міста Здолбунова, які завершили навчання з золотими медалями та стали призерами Всеукраїнських олімпіад.

Благодійний фонд Василя Яніцького «Наш край» працює на території Зарічненського, Дубровицького, Рокитнівського, Володимирецького районів, а також на місто Кузнецовськ. Всі ці північні райони області увійшли до складу одного виборчого округу з центром у місті Дубровиця.

Фонд створений з метою надання допомоги у вирішенні проблем мешканцям рівненського Полісся. Насамперед програма допомагає літнім людям та обдарованій молоді. За ініціативи Фонду в Дубровиці та Рокитному започатковано проект соціального спрямування «Академія пенсіонерів». Його створено для того, щоб люди похилого віку могли зустрічатися та спілкуватися один з одним, обмінюватись думками, дивитись кіно. Ще одним масштабним проектом фонду є письменницький тур «Книга в дарунок». З його допомогою учні шкіл північних районів Рівненщини мали можливість поспілкуватися з провідними дитячими письменниками України. За ініціативи Фонду в місті Кузнецовськ висаджена алея сакури та здійснено ряд заходів присвячених до Дня перемоги. Поширеною практикою діяльності Фонду «Наш Край» є надання адресної матеріальної допомоги. До Дня Перемоги ветеранам північних районів активісти фонду вручили подарункові пакети, до яких входили цукерки, чай та чашки з символікою фонду, до Дня матері - сувенірну продукцію з емблемою фонду, зокрема, ручки, блокноти та чашки.

За ініціативи бізнесмена, власника ВАТ «Рівненський Льонокомбінат» Олега Червонюка у Рівному створена громадська організація - Громадський рух «Льонокомбінат». Організація, спільно з молодіжним крилом партії «УДАР», виступила ініціатором акції соціального спрямування «Відкрите серце». Протягом акції активісти двох організацій збирали для пенсіонерів та малозабезпечених людей похилого віку продуктові пакети по різним установам та організаціям міста. У середині лютого Олег Червонюк вручив 14 конвертів із 500 гривнями допомоги дружинам та матерям загиблих афганців. Активісти руху долучаються до вирішення комунальних проблем міста, а також виступають ініціаторами інших акцій соціального спрямування.

Благодійництво у виборчих цілях на Рівненщині здійснюють також окремі потенційні депутати. За ініціативи генерального директора ПП «Агро-Экспресc-Сервис» Сергія Костючко продуктові пакети роздавали на урочистостях з нагоди 25-річчя Млинівської районної організації Ветеранів України, а також ветеранам, які проживають на територію Млинівського та Здолбунівського районів. Від подарункових пакетів інших кандидатів цей відрізнявся пляшкою горілки, яку додали до стандартних продуктів харчування.

Виборча благодійність є однією з форм прихованої агітації. Її мета - через втілення різних соціальних та культурних ініціатив здобути симпатію та прихильність виборців. Всі згадані благодійні фонди розпочали свою діяльність за декілька місяців до старту виборчої кампанії. Швидше за все, їх керівники планують балотуватися до Верховної Ради по одному з мажоритарних округів області.

Довідка

Громадське спостереження ОПОРИ - це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічний перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами.

 

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 2)

КОМЕНТАРІ