Відбувся ІІІ Всеукраїнський фестиваль духовної пісні «Волинський благовіст»

Відбувся ІІІ Всеукраїнський фестиваль духовної пісні «Волинський благовіст»

29.05.12 19:34 0 2838
Воскресний день 27 травня став ще однією визначною сторінкою в історії Української Православної Церкви на Волині, та і нашого краю загалом, який показав, що на волинській землі живуть милосердні люди. Цього дня в Луцьку на території стадіону «Авангард» відбувся ІІІ Всеукраїнський благодійний фестиваль духовної пісні «Волинський благовіст», який є авторським проектом Волинської єпархії. Цей фестиваль традиційно приурочений до Міжнародного дня захисту дітей. Головню метою є збір коштів для дітей-сиріт, позбавлених батьківського піклування та дітей ( і родин, де вони виховуються), які опинились у складних життєвих обставинах.
Духовно-мистецьке дійство відбулось з благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Володимира Митрополита Київського і всієї України та під керівництвом керуючого Волинською єпархією митрополита Луцького і Волинського Ніфонта. Головним благодійником фестивалю виступив Волинський обласний благодійний фонд «Волинська родина» за підтримки Ігоря Єремєєва. Меценатами стали також Благодійний Фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк», Микола Барабаш, В’ячеслав Алфьоров та інші спонсори. Головою оргкомітету фестивалю виступив митрополит Луцький і Волинський Ніфонт, а директором – голова інформаційно-просвітницького відділу Волинської єпархії протоієрей Валентин Марчук. Програму фестивалю впорядкував відомий діяч мистецтв України Віталій Іваницький.
Розпочалось дійство із співу тропаря свята Вознесіння Господнього, який виконав хор студентів Волинської Духовної Семінарії під керівництвом протоієрея Петра Муляра. Семінаристи також випустили в небо білих голубів, адже ці птахи здавна вважаються символом миру та любові.
До присутніх звернувся митрополит Ніфонт. «Ми вже втретє збираємось тут на цьому місці із єдиною метою – об’єднати свої зусилля, свою християнську любов для того, щоб підтримати дітей-сиріт. Дітей, які мають сьогодні нужду», - сказав владика. Він підкреслив, що дітей сьогодні слід захищати від насильства, розпусти та усього злого, щоб вони виросли справжніми християнами та гідними громадянами своєї держави.
Він також зачитав благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Митрополита Київського і всієї України Володимира на проведення цьогорічного фестивалю «Волинський благовіст». «Сердечно вітаю учасників ІІІ Всеукраїнського благодійного фестивалю духовної пісні «Волинський благовіст», традиційно присвяченого Міжнародному дню захисту дітей. Метою фестивалю є збір пожертв, які будуть передані родинам, які опинились в складних життєвих ситуаціях і виховують дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування. Церква закликає всіх до доброти і милосердя, сам Господь Наш Ісус Христос казав, що саме на любові до ближніх тримаються і «закон і пророки». А з християнської любові зароджується мир, а він, за словами святителя Іоанна Златоуста є джерелом усіх благ. А любов спрямована на дітей має особливу цінність...Закликаємо на всіх Боже благословення», - такими словами привітав Блаженніший організаторів та учасників фестивалю.
Із словами вітань до організаторів та учасників дійства також звернулись голова Волинської обласної ради Володимир Войтович та Луцький міський голова Микола Романюк. «Всі депутати Волинської обласної ради надсилають найщиріші вітання вам, а я від себе особисто і від імені своєї родини теж щиро вітаю організаторів та учасників цієї акції. Ви ставите для себе одну мету – щоб цей світ став кращим і милосерднішим», - сказав у своєму вітанні Володимир Войтович. Він також переказав вітання від голови Верховної Ради України Володимира Литвина.
«Хочеться подякувати нашому владиці Ніфонту, який є організатором та ініціатором цього прекрасного фестивалю, який несе за собою тільки добро і милосердя, а за кошти, які збираються на цьому фестивалі вирішуються долі дітей – нашого майбутнього. Щиро від душі дякую вам владика , а також усім, хто долучився до проведення цього фестивалю», - сказав в свою чергу Луцький міський голова Микола Романюк.

Мистецьку програму фестивалю розпочали вихованці недільних шкіл, які діють при Свято-Покровському кафедральному та Хрестовоздвиженському храмах Луцька. Діти виконали кілька пісень про родинну злагоду і батьківську любов, зокрема «Сонечко хай буде в родині». Згодом виступили юнаки та дівчата із хору «Уміленіє» Свято-Пантелеімонівського храму, які проспівали кілька кантів до Божої Матері. А хор родин священнослужителів під керівництвом регента хору храму Всіх святих землі Волинської «Волинські Дзвони» Марії Федосюк-Вислоцької виконав відомий кант до Почаївської ікони Божої Матері «Пасли пастирі…» та пісню «Ой чом чом, земле моє». До слова, цей колектив названий на честь святих Петра і Февронії, які вважаються покровителями православної сім’ї.

Виступили під час концерту і «юні таланти» вокального мистецтва - Василь Палюх із села Сошичне Камінь-Каширського району та лучанин Микола Ющик.

Доволі зворушливими і водночас мелодійними були композиція «Пісня про маму» та «Отець мій духовний», який виконали тріо ченців – архімандрит Аліпій (Сапіга), архідиякон Зосіма ( Город) та ієродиякон Ніфонт (Омельчук).

Хор студентів ВДС під керівництвом протоієрея Петра Муляра проспівав кілька богослужбових піснеспівів, зокрема «Кто Тебе не ублажит Пресвятая Діво…» та доволі мелодійні стихіри волинським святим «Земле Волинськая…».

В ході концертної програми владика Ніфонт також вручив диплом фестивалю благодійнику Ігорю Єремеєву та подякував за допомогу у його організації. «Цей фестиваль і служить для того, щоб ми тут єднались в пісні які наші предки. Для добра і християнської любові та милосердя», - сказав владика перед тим як привітати мецената. «Я щиро вдячний і я задовлений, що сьогодні пройшов цей концерт. Пройдуть роки і ці діти будуть знати, що вся Волинь їм допомагала», - сказав, у свою чергу, Ігор Єремеєв. До слова меценат перечислив для фестивалю 50 тисяч гривень.

Зворушливу пісню «Віра, надія, любов» виконали вихованці школи-інтернату І-ІІІ ступенів для дітей сиріт, та дітей позбавлених батьківського піклування, що у селі Люблинець Ковельського району.

Останнім із колективів, які виконували власне церковні піснеспіви був хор храму Всіх святих землі Волинської «Волинські дзвони». На відміну від мелодій, виконаних чоловічим хором семінаристів, витриманих у манері, коріння якої сягають ранньохристиянських, візантійських та давньоруських церковних наспівів, відвідувачі концерту мали нагоду почути свого роду «класичну» духовну музику.

Згодом виступили мистецькі колективи Волині, а Волинський державний народний академічний хор виконав низку доволі мелодійних народних пісень. «Як коли слухав вас, то гадав, що ніби молодість повертається, самому хотілось підтанцювати», - визнав, дякуючи артистам владика Ніфонт. Під час виступу хору до дійства долучився і голова ОДА Борис Клімчук. Він повідомив, що його Благодійний Фонд «Рідна Волинь» пожертвував для потреб дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування, а також дітей, які опинились в складних життєвих обставинах 25 тисяч гривень.

«А ще стільки ж буде перераховане на будівництво храму Всіх святих землі Волинської…Я і вас, мій вчителю, дорогий владико, і вас всіх дуже люблю і шаную. Я вірю в вас і вірю в Господа», - сказав у своєму слові Борис Клімчук.

Завершальним моментом мистецького дійства став виступ народних артистів України Володимира Гришка та Павла Дворського із родиною. До слова Володимир Гришко є солістом «Метрополітен-опери» місат Нью-Йорк. А разом із ним виступав його учень – лауреат проекту «1+1» «Голоси України» Ростислав Кушина. Зі сцени лунали оперні та естрадні композиції італійською та українською мовами, зокрема пісня «Два кольори» та навіть італійська аісея із репертуару вчителя Володимира Гришка – Лучіано Паваротті.

«Я бажаю вам всім духовного здоров’я, а буде духовне здоров’я, то буде і фізичне здоров’я. Благословінь вам», - такими словами привітав учасників фестивалю Володимир Гришко.

В свою чергу Павло Дворський зауважив, що цей фестиваль є справжнім святом української духовної родини і ще один каменем в побудові православного духовного храму України.

Відомий артист і його родина виконали низку відомих естрадних українських пісень, таких, зокрема, як «Стожари». Із своїм молодшим сином В’ячеславом Павло Дворський виконав також лемківську народну пісню «Це ти підеш і не підеш» та закарпатську народну пісню «Ой там під ялинов…». Стариший син артиста – Павло виконав і неаполітанську пісню «Скажи їй» італійською мовою.

Наприкінці фестивалю владика Ніфонт висловив щирі слова вдячності усім благодійникам, які долучилсиь до проведення дійства: «хочу подякувати і Ігорю Єремеєву, і засновнику Благодійного Фонду «Новий Луцьк» Ігорю Палиці, який теж перечислив 50 тисяч гривень для дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування, а також тих, хто опинився в складних життєвих обставинах…немає слів, щоб подякувати і всім тим людям, які тут виступали…Духовна пісня – це духовна пісня. Але і народна пісня складалась у людській душі. Ми дійсно єдина родина, діти Божі. Дякую всім, хто потрудився для того, щоб відбувся сьогодні цей концерт».

Протодиякон Ростислав Петров виголосив усім організаторам та учасникам фестивалю многоліття, після чого пролунали традиційні і улюблені православними вірними нашого краю волинські «Многії літа».

Владика також вручив благодійникам і учасникам дійства дипломи ІІІ Всеукраїнського благодійного фестивалю духовної пісні «Волинський благовіст».

Цього року під час концерту, враховуючи пожертви меценатів, вдалось зібрати 257 тисяч 364 гривні, при чому на приходах Волинської єпархії було зібрано 67 тисяч , а власне під час концерту – майже 43 тисячі гривень.

Завершилось свято піснею «Духовний храм», яку виконав Павло Дворський, а семінаристи разом із дітками випустили в небо повітряні кульки.

До слова, серед тих хто отримав дипломи фестивалю були члени Координаційної Ради Волинської єпархії та організатори дійства: директор фестивалю – голова інформаційно-просвітницького відділу Волинської єпархії протоієрей Валентин Марчук та адміністратори фестивалю, серед яких були секретар єпархії протоієрей Миколай Бондарук, архімандрит Аліпій (Сапіга), ієродиякон Ніфонт (Омельчук) та Оксана Бирилюк.

Читайте також: Астральные путешествия.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Вибух у Рівному - одна ...
Наступна новина: На Рівненщині посилять ...

КОМЕНТАРІ