Як підприємливі студенти намагалися збагатитися на абітурієнтах Рівненського ВИШу

Як підприємливі студенти намагалися збагатитися на абітурієнтах Рівненського ВИШу

05.07.12 09:24 0 2322
В понеділок, 2 липня розпочалася вступна кампанія 2012 року. За її перебігом у Рівному спостерігає Громадянська мережа ОПОРА. Першого ж дня кампанії представники організації виявили факт порушення прав окремих абітурієнтів, який привів спостерігачів до схеми незаконного збагачення на вступниках.

У понеділок до ОПОРИ звернувся абітурієнт, який розповів, що в Рівненському державному гуманітарному університеті продають місця поза чергою. До вступників, які чекали біля входу до навчального закладу, підходив старший чоловік, який пропонував за 60 гривень провести їх без черги до членів комісії.

3 липня представники ОПОРИ повідомили про інцидент приймальну комісію та перевірили слова абітурієнта на практиці. Представник організації прийшов до корпусу РДГУ, що на вулиці Степана Бандери, 12. Представившись абітурієнтом, він попросив записати його в чергу. На той момент у списку було вже понад сто осіб.

- Нашою метою було виявити чоловіка, який попереднього дня пропонував за гроші проводити окремих абітурієнтів до комісії без дотримання черги, - розповідає представник організації Анатолій Бондарчук. - Щоб не привертати уваги, спостерігач ОПОРИ представився вступником. Як виявилося, це було зроблено не даремно. За деякий час до громадського активіста підійшов молодий хлопець, який запропонував провести без черги до комісії. Звичайно, за винагороду.

Представники ОПОРИ розповідають, що «провідник» підходив до людей, які нещодавно прийшли і були без батьків. Тобто до тих, кому найдовше чекати. За свої послуги хлопець, який назвався Романом, хотів 70 гривень.

Спостерігач ОПОРИ вирішив заплатити гроші і прослідкувати до кого вони приведуть. Отримавши 70 гривень, Роман привів псевдо абітурієнта до центрального входу та зателефонував охоронцеві Юрі. Останній, який є студентом РДГУ, і мав провести представника ОПОРИ до комісії. Однак, угода зірвалася. Зі слів представника ОПОРИ, охоронець повідомив, що в коридорі сидять батьки абітурієнтів, які контролюють чергу і запропонував прийти пізніше.

Отримавши достатньо доказів зловживань, спостерігач ОПОРИ вирушив до обласного управління освіти. Там він повідомив про виявлені факти посадовців. О 13.15 спостерігачу зателефонував Роман, який повідомив, що домовився з членами комісії про зустріч під час обідньої перерви. Однак, коли псевдо абітурієнт прийшов до навчального корпусу і зателефонував «провіднику» його чекала несподіванка. Роман робив вигляд, що не впізнає співрозмовника і відмовлявся від зустрічі.

- Ми вважаємо, що його попередили про ситуацію, - каже Анатолій Бондарчук. - Пізніше ми зателефонували в управлінні і там нам сказали, що після візиту спостерігача вони зв'язалися з приймальною комісією і поставили їх до відома. Останні, в свою чергу, налякали підприємливого молодика.
4 липня представники ОПОРИ зустрілися із заступником відповідального секретаря приймальної комісії РДГУ Ігорем Войтовичем та керівником служби охорони правопорядку РДГУ Віктором Сачуком.

- Робота в службі охорони не оплачується, студенти постійно міняються і заманити сюди тих хто працював минулого року дуже важко, - пояснює ситуацію Віктор Сачук. - Ми їх просимо поводити себе чесно, але важелів на студентів немає. Якщо хтось з нових захоче вчинити щось подібне, то ми можемо їх покарати лише по факту.

Зі слів керівника служби охорони РДГУ, цього року в його структурі працює 14 студентів. П'ятеро з них працювали раніше, дев'ятеро працюють вперше і саме з їхнього числа варто було б шукати причетних до нечесної операції. Однак, підозра пана Сачука не справдилася. В день візиту спостерігач опори впізнав охоронця - Юру, який напередодні пояснював, що не може провести без черги через батьків. Хлопець свою участь в оборудці заперечує. Каже, що «провідника» Рому не знає і номера йому свого не давав.

- Він до мене підійшов, познайомився, а потім прийшов і попросив провести друга, - розповідає Юра. - Я йому відмовив.

Заступник відповідального секретаря приймальної комісії Ігор Войтович каже, що в університеті роблять все можливе, щоб уникнути ажіотажу та черг. Для цього приймальні комісії працюють понаднормово, інколи до 20 години вечора. Щоб уникнути непорозумінь та конфліктів батькам дозволено самим формувати список черги та слідкувати за його дотриманням.

Попри прийняті заходи, це вже не перший випадок коли в РДГУ намагаються через хабар уникнути черги. Віктор Савчук розповів, що такі ситуації виникають постійно, а в понеділок один Генерал навіть погрожував по звільняти всіх з роботи, якщо його дитя не пропустять перед іншими.

- В понеділок чоловік з Червонограду тричі пропонував гроші щоб пройти без черги, - каже начальник охорони. - Йому відмовили. Так само відмовили і генералу, який спочатку просив провести дитину, а потім почав показувати посвідчення працівника Інтерполу і погрожувати звільненням.

Щоб подібна ситуація більше не повторилася представники ОПОРИ та члени приймальної комісії домовилися спільно контролювати процес. З четверга біля входу до навчального корпусу буде розміщено контакти осіб до яких можна звернутися при виявлені порушення. Поки ж всі скарги можна повідомляти представника Громадянської мережі ОПОРА за телефонами: (096) 91 87 408 та (093) 116 75 07.

Прес-центр
Громадянська мережа ОПОРА

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Франківщині невідомі ...
Наступна новина: Сьогодні у Рівному ...

КОМЕНТАРІ