Час, щоб бути чесними

Час, щоб бути чесними

19.07.12 00:08 0 1957
Простий експеримент вказує на спосіб заохотити говорити правду.
"Чи є гріх властивим людині від народження?" Відповідь на це питання шукає Шауль Шалві, психолог з Амстердамського університету, у статті, щойно опублікованій у Psychological Science. Доктор Шалві і його колеги, Орі Елдар і Йоелла Беребі-Меєр з Університету Бен-Гуріона в Ізраїлі, хотіли знати, чи імпульс до обману посилюється або ж навпаки послаблюється, коли в потенційного шахрая є час, щоб обміркувати свої дії. Чи є обман, іншими словами, інстинктивним вчинком або ж розрахунком?
Відповідно, інструментом дослідників для проведення їхнього експерименту був символ гріховного життя - гральні кістки. Вони хотіли з'ясувати, чи люди з більшою ймовірністю брехатимуть про результат, коли їх запитають про нього відразу або ж коли їм дадуть час подумати.
Для проведення свого експерименту доктор Шалві, доктор Елдар і доктор Беребі-Меєр дав кожному з 76 добровольців шестигранні кістки та горнятка. Учасникам сказали, що хтось з них, обраний випадковим чином, заробить по десять шекелів (близько $ 2,5) за кожну крапку числівника, який випаде в них на кістках. Потім їм наказали покалатати кістки, викинути їх, подивитися на результат та запам'ятати його. Далі їх попросили викинути кістки ще два рази, щоб переконатися у тому, що в них не було зміщено центр ваги, і ввести перший результат на комп'ютерному терміналі. Половині учасників наказали завершити цю процедуру протягом 20 секунд, а іншим не давали ніяких часових обмежень.
Дослідники, звичайно, не мали можливості дізнатися, які числа насправді випали в учасників експерименту. Але вони знали завдяки статистиці, що середнім результатом, якби учасники були чесними, мало б бути 3,5. Це дало їм точку опори для підрахунку чесності учасників. В учасників, яких змусили ввести свої результати протягом 20 секунд, як виявили дослідники, середнім результатом було 4,6. В тих учасників, що не перебували під тиском часу, середнім результатом було 3,9. Отже, обидві групи брехали. Але ті, що мали більше часу для роздумів, брехали менше.
Другий експеримент підтвердив цей результат. Іншу вже групу добровольців попросили викинути кістки лише один раз. Знову ж таки, половина учасників опинилася під тиском часу і, оскільки викинути кістки треба було лише один раз, обмеження скоротили з 20 секунд до 8. Решті дозволили виконати цю процедуру за довільний період часу.
В цьому випадку в першої половини середній результат становив 4,4. В тих, кого не обмежували у часі, середній результат становив 3,4. Друга половина, іншими словами, казала правду.
Таким чином, можна зробити висновок, що, принаймні у питанні шахрайства під час гри у кістки гріх є в людини вродженим. Без часу на роздуми люди автоматично перемикаються у режим під назвою "обман". Проте, за наявності такого часу вони часто поводяться чесно. Якщо ви хочете, щоб хтось був чесним з вами, то не тисніть надто сильно на нього, вимагаючи негайно прийняти рішення.

Зреферував Омелян Радимський

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Як добудувати будинок у ...

КОМЕНТАРІ