Завершився феєричний волинський фестиваль

Завершився феєричний волинський фестиваль "Бандерштат-2012"

06.08.12 18:05 0 2360
"Бандерштат" - фестиваль українського духу.
Не тільки в національному сенсі. Перш за все у сенсі братерському.
Давно вже нікого не здивуєш великою кількістю вишиванок, тризубів, червоно-чорного кольору і міцних чоловіків з козацькими чупринами. Багато хто знає, що потрібно відповідати на «Слава Україні» і «Слава нації». Всі знають, що Бандерштат це територія без алкоголю і тютюну, але, лише ті сміливці, що не побоялись слова «Бандерівець» і приїхали до Луцька, знають, що таке насправді Бандерштат.
Це море драйву, позитиву, дружніх компаній. відкритих до всього нового людей.
Фестивальні дні відкривали гуртівки. Спочатку Олександр Матвійчук, повідав про 9,5 кроків до перемоги, Олександр Ірванець розповів про роль порятунку і розвитку сучасної літератури, Дмитро Павличко нагадав, що інтелігенція таки інструмент для змін в державі, а Олесь Доній висловив свою думку про альтернативний політичним і бізнесовим елітам громадський сектор.
Із запізненням на годину до слухачів вийшов Андрій Середа – соліст легендарного гурту «Кому Вниз». Він виявився дуже відкритою, позитивною і прямою людиною. Не поскупившись на епітети, згадав нещодавню історію з Оленою Бондаренко, що намагалася вказувати, якою мовою розмовляти на Рівненщині. Розкрив таємниці більш ніж 20-ти річного існування гурту.
Музична частина фестивалю була просто неймовірною. Це логічно, бо хедлайнерами заходу були «Кому Вниз», Kozak System (екс-Гайдамаки) та «ТНМК».
Особливо захопили своїм виступом готичні «Тінь Сонця». Слухачі близько 10 хвилин викликали їх на біс. Але так і не дочекались. Як прокоментував гітарист «ТС», музиканти дуже вдячні своїм шанувальникам і запрошують їх відвідати наступні концерти.
Позитивна і драйвова українська музика фестивалю «Бандерштат-2012» не залишила байдужим нікого.
Після 23.00, коли стих гул басів,розпочинався кінопоказ під відкритим небом. Зручно розмістившись на каріматі, близько двух сотень людей переглянули кінофільми «Золотий Вересень» та «Срібна земля». Фільми були створені на основі спогадів очевидців про часи, коли західну Україну тероризували загони НКВД. Назва «Золотий вересень», як розповів режисер кінофільму Тарас Чолій, є подвійною. Саме так називали комуністи час приходу на територію західної України. Натякаючи на «швидке покращення». Перегляд фільму навіяв тяжкі думки про сьогодення. Дивно, але чомусь саме на фестивалі з’явилось відчуття сили, братерства і єдинства. Неначе це не фестиваль під відкритим небом, а таємна криївка, в якій всі разом, з побратимами і посестрами, плекаємо мрії про вільну Україну. В якій витає таємниче і об’єднуюче, вільне українське слово.
Несподіванкою були виступи майстрів фаєршоу (не були зазначені у розкладі фестивалю), які показали свої вміння і запалили шаленою позитивною енергією всіх побратимів по фестивалю. Розпалили нічну ватру, і до самого ранку лунали пісні українською мовою. Учасники як один співали під гітару знайомі з дитинства, і зовсім нові твори.
Неймовірне відчуття викликає пісня рідною мовою. Ти її не співаєш абияк, витинаючи яскравіші ноти. Ні. Ти її проживаєш. Вона, неначе ріка, що несеться крізь тебе, насичуючи рідною енергією.
Відчуття неймовірне. Коли слово до слова, і всі як один … Воно не передається через слова чи фото. Його відчувають душею.
Ця емоція сколихнула струни в душі кожного з нас, і передалась назовні. У світ, де зараз прагнуть заборонити рідну мову. Заборонити торкатися того життєдайного струмка, позбавити українського духу.
Повертаючись до намету, я бачила неймовірну картину. Темний ліс. А між дерев палахкотять сотні багать, розбиваючи пітьму. Ось так, певно, і всі ми на фестивалі. Світлом наших сердець пробиваємо ту стіну зневіри, що поселилась у душі співвдчизників. Плекаємо світоч надії на краще майбутнє. Бережемо ту національну енергію, що живе у кожному з нас і віру в справжній український дух.
Після цього засинається легко й спокійно. Турботи відходять. Залишаєшся лише ти і Україна.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 6)
Попередня новина: На Рівненщині на іспитах ...
Наступна новина: Завершився феєричний ...

КОМЕНТАРІ