Козачата  завершили літній таборовий сезон

Козачата завершили літній таборовий сезон

24.08.12 22:01 0 1811
З 15 по 22 серпня Дитяче козацьке товариство Рівненщини провело навчально-вишкільний табір «Спас-2012». Протягом тижня діти та молодь вивчали та удосконалювали володіння бойовим мистецтвом козацьких розвідників – пластунів.

Подібні табори проводяться уже вісім років поспіль у Здолбунівському районі. Цьогоріч, для підвищення ефективності навчального процесу та у зв’язку з несприятливими погодними умовами, було прийнято рішення проводити захід на території козацького табору «Гайдамаки».

Заняття з дітьми проводили інструктори козацького бойового мистецтва «Спас». Значна увага приділялася роботі в парах, веденню поєдинку з одним та кількома супротивниками. Вивчалася також робота зі зброєю та підручними засобами. Тренування проводилися три-чотири рази на добу. Для покращення технічних показників учнів проводилися нічні занять, в ході яких напрацьовувалися вміння відчувати партнера чи супротивника, орієнтуватися в просторі із закритими очима, відчувати небезпеку. Також проводилися лекції з історії козацтва, діяльності козацької розвідки – пластунів, можливостей та ролі характерників у козацькому війську. Не менш важливими були заняття з верхової їзди, які проводилися господарями табору «Гайдамаки».

Найбільш цікавим під час табору було святкування Спасу, 19 серпня. До козаків долучилася молодь зі Співанки – рівненського співочого проекту. В результаті вийшов досить цікавий формат свята – козацькі забави змінювалися піснями, виконаними під гітару. Майже сто дітей та молоді приймали участь в традиційних іграх – штовхачі, «зняти шапку», «чий батько дужчий», «отаман гори», перетягування линви. А найбільше захоплення глядачів викликали змагання у традиційній жіночій грі «ухопити палку». Кульмінацією святкування став показовий виступ зі Спасу, в ході якого козачата не лише демонстрували своє вміння, а й проходили випробовування склом та вогнем. Ці заліки входять в систему іспитів, які козачата мають здати, щоб отримати право носити пояс.

А завершував свято традиційний куліш, яким козаки-гайдамаки пригощали гостей.

Важливим моменту таборування є здача іспитів на перший ступінь молодика з українського рукопашу «Спас». Цього року, після тривалих випробувань, на початковий рівень майстерності змогли здати лише шестеро претендентів. А дехто з них – навіть отримали від громади джурівські імена. Всі, хто пройшов іспити отримали відповідні відзнаки – пояси, футболки, значки та дипломи. Далі будуть регулярні тренувань протягом навчального року та дводенні походи по цікавих місцях Рівненщини.

Табір відбувся за фінансової підтримки відділу у справах сім’ї та молоді Рівненської ОДА та сприяння Фундації ім. князів-благодійників Острозьких
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 1)
Попередня новина: На День Незалежности ...
Наступна новина: Рівненський активіст ...

КОМЕНТАРІ