НАМ: виключення каналу ТіВіАй з кабельних пакетів – яскравий приклад тиску на мовників через операторів телемереж

НАМ: виключення каналу ТіВіАй з кабельних пакетів – яскравий приклад тиску на мовників через операторів телемереж

03.09.12 12:07 0 3344
Незалежна асоціація телерадіомовників (НАМ) неодноразово звертала увагу міжнародних організацій на те, що серйозну загрозу свободі слова в Україні створюють випадки тиску на телекомпанії через операторів телекомунікацій. Окремі випадки тимчасових відключень регіональних телеканалів в кабельних мережах мали місце під час всіх виборчих кампаній, втім вони кожного разу пояснювались суто технічними проблемами. Оскаржити таке відключення практично неможливо через складність вчасного збору доказів – на момент, коли мовник отримує можливість провести експертизу, оператор телекомунікацій стверджує, що поламка була усунута, а докази не збереглись.

Потім цю технологію було випробувано в Харкові вже більш відверто під приводом господарського конфлікту між телеканалами та одразу кількома операторами телекомунікацій. Очевидно, що технологія визнана успішною і тепер буде використовуватись проти всіх опозиційних чи навіть просто недостатньо лояльних телеканалів.

В зоні найбільших ризиків знаходяться супутникові канали, такі як ТіВіАй, оскільки вони не захищені правом на включення до складу пакетів універсальної програмної послуги. Втім, і для ефірних мовників, в першу чергу - регіональних та місцевих, тимчасове відключення в кабельних мережах призводить до втрати значної частини аудиторії. Особливого значення такі випадки набувають тоді, коли співпадають із трансляцією передвиборної агітації, оскільки це може вплинути на результати виборів.

В рекомендаціях Ради Європи, розмежування діяльності із мовлення та телекомунікацій у різних господарюючих суб’єктів вважається гарантією доступу мовників до ресурсу телекомунікаційних мереж. Втім, у країнах несталої демократії спостерігається зовсім інша картина, і для цього є об’єктивні передумови:

- з одного боку, діяльність оператора телекомунікацій є дуже вразливою для тиску з боку органів влади, особливо – місцевої, оскільки повністю залежить від отримання дозволів на використання об’єктів комунальної власності (земельних ділянок, будівель та споруд, кабельної каналізації тощо), які надаються органами місцевої влади та самоврядування. Відмову органів місцевої влади у наданні таких дозволів надзвичайно важко оскаржити в судовому порядку через необхідність проведення різноманітних експертиз (технічних, екологічних тощо). Також треба брати до уваги, що результати таких експертиз на власний розсуд оцінює суддя, який не є спеціалістом у таких питаннях. Отже, у разі наявності кількох експертиз із висновками, що суперечать один одному, суд першої інстанції (тобто, місцевий суд) зазвичай надає перевагу позиції тих експертів, які відповідають інтересам місцевої влади;

- з іншого боку, захист прав операторів телекомунікацій не є предметом діяльності такої кількості національних та міжнародних громадських та правозахисних організацій, як захист прав ЗМІ.

На сьогоднішній день, неможливо точно встановити і довести, хто саме є ініціатором виключення телеканалу ТіВіАй із низки кабельних мереж, втім бездіяльність державних органів в такій ситуації свідчить сама за себе. Асоціація вважає, що з боки держави має бути наступна реакція:



1) Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення має призначити позачергові перевірки діяльності операторів кабельних мереж та застосувати санкції за порушення ними концепцій добору програм;

2) Антимонопольний комітет України має провести розслідування по факту анти конкурентних дій проти телеканалу ТіВіАй, адже якщо десятки операторів кабельних мереж по всій Україні без зовнішнього тиску із всіх супутникових каналів обрали для відключення саме цей, то це свідчить про велику імовірність змови;

3) Центральна виборча комісія України має дослідити вплив зриву виборчих кампаній політичних партій та окремих кандидатів, які уклали договори на розміщення передвиборної агітації на телеканалі ТіВіАй.



З повагою,

Оксана Крячко
Керівник Прес-центру
Незалежної асоціації телерадіомовників

Читайте також: триколор тв Набережных Челнах Спутниковые антенны.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 3)
Попередня новина: Волинських семінаристів ...
Наступна новина: На Рівненщині за спробу ...

КОМЕНТАРІ