Тернопільські чорнобильці висловили недовіру президенту

Тернопільські чорнобильці висловили недовіру президенту

13.09.12 12:28 0 1466
11 вересня делегати 26-ої позачергової конференції Тернопільської обласної організації інвалідів ВГО «Союз Чорнобиль Україна» висловили недовіру начальнику головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Богдані Олексишин та президентові ВГО «Союз Чорнобиль України» Юрію Андреєву.
Відтак чорнобильці збирають підписи і будуть звертатися до голови обласної держадміністрації Валентина Хоптяна з вимогою визнати її роботу незадовільною та зробити адміністративні висновки, – повідомляє «Номер один».
«Вона (Олексишин – авт.) жодного разу з нами не зустрілася, не поцікавилась нашими проблема», – підкреслив у своєму виступі голова Тернопільської обласної організації ВГО «Союз Чорнобиль України» Олександр Харитонов.
Варто зазначити, що нарікання на роботу пані Богдани чорнобильці висловлювали неодноразово. Зокрема, чому так мало путівок для оздоровлення? Коли щось пропонують, то це «відпочинок у якійсь колгоспній стайні, де один душ на 20 чоловік і всі зручності надворі». Тому більшість інвалідів цієї категорії громадян і відмовляються від путівок через низький рівень медичного обслуговування або відсутність належної діагностичної бази.
«Санаторії не хочуть лікувати чорнобильців, тому що на наше лікування виділяються просто мізерні кошти, – пояснила одна з виступаючих Оксана. – Якщо один день у санаторії з непоганою базою становить 300-350 грн., а нам виділяють путівку вартістю півтори-дві тисячі гривень. Зараз пропонується ввести ваучери, тобто мені дають ваучер, і я сама шукаю лікувальний заклад, де можна оздоровитись. Зрештою, можна буде самому доплатити за лікування або за те, щоб добре обстежитись і пройти найбільш необхідні процедури».
Минулого року уряд видав сумнозвісну постанову №1210 щодо підвищення рівня соцзахисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Прем’єр-міністр Микола Азаров та віце-прем’єр-міністр – міністр соціальної політики Сергій Тігіпко, дивлячись в очі чорнобильцям, гарантували підвищення пенсій, покращення лікування та соціальний захист. Минув майже рік, відколи почав діяти документ.
«Лише 30% людей скористалися результатами постанови, – констатував заступник голови ТОО ВГО «Союз Чорнобиль України» Олександр Деркач. – Скажімо, відповідно до постанови, пенсія вдови ліквідатора повинна становити 3 тис. 750 грн. Скажіть, в області хоч одна жінка отримує такі кошти?» – звернувся він до присутньої заступниці начальника головного управління Пенсійного фонду України в області Галини Карнаух. Та визнала: жодна.
«Про пенсії чорнобильців ходять легенди, а насправді ми отримуємо досить скромні гроші, дехто навіть «мінімалку», а на ліки витрачаємо величезні суми. Чому ж президент «Союз Чорнобиль України» Юрій Андреєв ніколи не виступить і не розкаже правди?» – риторично запитав Олександр Станіславович.
Відтак делегати підтримали пропозицію висловити йому недовіру. І обіцяють приєднатись до всеукраїнської акції протесту чорнобильців.

За Збручем
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Розпочався 18-й "Форум ...

КОМЕНТАРІ