Рівненський адвокат довів у суді неправомірність дій ОВК

Рівненський адвокат довів у суді неправомірність дій ОВК

25.09.12 00:12 0 1862
23 вересня 2012 року відбулося засідання суду по адміністративній справі за позовом представника Всеукраїнського об'єднання "Батьківщини" до окружної виборчої комісії одномандатного виборчого округу № 152 (м Рівне) щодо визнання недійсною реєстрацію суб'єктів виборчого процесу, яку було здійснено у невстановлений законом термін. Варто зауважити, що документи на членів ДВК приймаються не пізніш як за тридцять дев'ять днів до дня голосування. Тобто, 18 вересня 2012 року був останній день подання, а голова ОВК № 152 Микола Шустов дозволив собі порушити закон і приймати їх до 20 вересня 2012 року включно. Інтереси Всеукраїнського об'єднання "Свободи" представляв кандидат у народні депутати, адвокат Ярослав Калька. Суд задовольнив позов представників опозиції і визнав неправомірними дії голови ОВК Миколи Шустова, зокрема, реєстрацію суб'єктів виборчого процесу після 18 вересня 2012 року.

Нагадаємо, 20 вересня 2012 року кандидатам у народні депутати, їхнім довіреним та уповноваженим особам стало відомо, що голова окружної виборчої комісії одномандатного виборчого округу № 152 Микола Шустов одноосібно ухвалив рішення про прийняття подання кандидатур до складу дільничних виборчих комісій від політичних партій і розпочав їхню реєстрацію мотивуючи це тим, що дані особи не встигли зареєструватися до 18 вересня 2012 року. Хоча, за день до того, 19 вересня 2012 року протокольною комісією було ухвалено правову позицію: у разі, якщо суб'єкт виборчого процесу вважатиме, що порушено його права, – він має можливість звернутись до суду й у судовому порядку визнати дії ОВК протиправними. Це значить, що в ОВК не мали б проводити реєстрацію без рішення суду. Проте, вже 20 вересня 2012 ороку голова ОВК Микола Шустов пояснив присутнім, що такого рішення ніхто не ухвалював. Після чого було вирішено продовжити реєстрацію.

Кандидат у народні депутати України, адвокат-свободівець Ярослав Калька, коментуючи дії ОВК, зазначив: "Окружна виборча комісія вийшла за межі своїх повноважень і продовжила реєструвати подання кандидатур для включення до ДВК від суб'єктів виборчого процесу поза передбаченим виборчим законодавством строком. Суд постановив визнати такі дії протиправними. Отже, якщо вказану постанову суду не буде скасовано чи змінено в апеляційному порядку, то ті суб'єкти виборчого процесу, які зареєстрували свої подання після 18 вересня 2012 року і брали участь у жеребкуванні включення кандидатур до складу ДВК, повинні бути виключеними. Завдяки цьому декілька суб'єктів виборчого процесу отримали можливість подати свої кандидатури на включення до складу ДВК замість тих, чиї кандидатури будуть виключеними на підставі рішення суду".

Прес-служба Рівненської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Рівному поширювали ...
Наступна новина: На Рівненщині накрили ...

КОМЕНТАРІ