На Львівщині грабіжники виплатять мільйон гривень

На Львівщині грабіжники виплатять мільйон гривень

27.09.12 11:25 0 1860
Галицький районний суд виніс вирок у кримінальній справі, порушеній проти Юрія Плотницького та Андрія Музики, які у березні 2008 року скоїли розбійний напад на помешкання пенсіонерки, що на вулиці Грабовського.

Зловмисників, які жорстко побили господиню та винесли з її квартири полотна відомих вітчизняних художників Труша, Новаківського, Сєрова, а також польських митців Щепанського та Щиглінського, засуджено до дев‘яти та десяти років позбавлення волі.

Отримавши у березні 2008 року замовлення на викрадення картин, 31-річний Плотницький запропонував участь у справі своєму давньому знайомому – 30-річному Андрієві Музиці. Напередодні обумовленої зустрічі, Юрій зателефонував за номером своєї майбутньої «клієнтки» і, представившись працівником енергонагляду, повідомив, що буцімто йому необхідно перевірити покази лічильника. Жінка, нічого не підозрюючи, запропонувала підійти до неї наступного дня. Березневого дня Юрій та Андрій зустрілися неподалік від місця, де було заплановано здійснити задумане. Піднявшись на четвертий поверх, Андрій залишився на сходовій клітці, а Юрій, підійшовши до дверей квартири своєї майбутньої жертви, натиснув на дзвінок…

Щойно господиня відчинила двері, як Юрій схопив її одною рукою за шию, а іншою, затуливши рота, він потягнув її вглиб квартири. За непроханим гостем до чужого помешкання метнувся й Андрій, зачинивши за собою двері. Штовхнувши господиню на підлогу, лиходії почали її бити. Коли жінка втратила свідомість, нападники затягнули її в кімнату, поклали на ліжко й заклавши руки за спину, зв’язали їх скотчем. Відтак Плотницький узявся за полотна. Одна за одною, понад два десятки картин з пейзажами та натюрмортами опинилися у сумках розбійника. А тим часом його напарник встиг згребти до пакету золоті та срібні коштовності.

За декілька днів Юрій вийшов на зв’язок з антикваром, чий номер мобільника залишив йому замовник. Уже невдовзі він привіз зі собою частину картин. Оглядаючи картини, мистецтвознавець упізнав «Південний краєвид» та «Замок на острові» художника Труша, «Пейзаж» Новаківського та «Кримський пейзаж» Сєрова. Серед викраденого також були праці польських митців Щепанського та Щиглінського!

З часу зустрічі з антикваром спливло більше місяця. «Партнер» постійно переносив зустрічі, нічого не пояснюючи. Врешті, квітневого вечора їхня зустріч відбулася. Під час рандеву антиквар повідомив, що власницю помешкання на вулиці Грабовського вбито й скасувавши домовленість, повернув картини Плотницькому.

Того ж вечора Юрія та Андрія затримали оперативники Галицького райвідділу внутрішніх справ. Обох розбійників взяли, коли вони відпочивали за столиком бару в проїзді Крива Липа. Провівши обшук в одному з помешкань, правоохоронці виявили декілька раритетних творів мистецтва. Експертиза, яку було невдовзі проведено, підтвердила, що частина картин має виняткову історико-культурну та художню цінність. А загальна вартість усіх картин, викрадених лиходіями сягнула майже 1,2 млн грн гривень. Юрію та Андрію було пред’явлено обвинувачення у скоєнні розбійного нападу та нанесенні умисного тяжкого тілесного ушкодження, яке спричинило смерть потерпілої та навмисному знищенні об’єктів історико-культурної спадщини.

Як повідомила старший прокурор Галицького району Любов Пудляк, під час попередніх допитів зловмисники зізналися у скоєнні розбійного нападу на чуже помешкання, нанесенні тяжких тілесних ушкоджень потерпілій. А ще розповіли про факт проведення перемовин з працівником антикварної крамниці Втім, невдовзі вони змінили свої покази. Плотницький несподівано повідомив слідчому Галицького райвідділу міліції, що знайшов ці картини 14 березня 2008 року на вулиці Грабовського неподалік парку «Цитадель». Аби продати їх, він звернувся до антиквара, котрий, оглянувши полотна, порадив їх знищити.

У випадку з таємничим антикваром та його партнерами, сліди яких завдяки вельми вдалій акторській грі останнього, канули у воду, спрацювала давня приказка: «Не спійманий – не злодій!» А от Юрію Плотницькому та Андрію Музиці не вдалося відвертітися. Незважаючи, що вони всіляко заперечували свою не причетність до скоєного злочину, слідчі Галицького РВ та відділу розслідування злочинів, скоєних проти життя і здоров’я особи обласного управління міліції зуміли довести їхню вину. Головним аргументом у цій кримінальній справі стало свідчення сусідки покійної, котра бачила, як зловмисники виходили з під’їзду, в якому було скоєно розбійний напад, а відтак опізнала їх.

Цьогоріч, Галицький районний суд виніс вердикт у цій кримінальній справі. Юрія Плотницького було засуджено до дев’яти років позбавлення волі з конфіскацію особистого майна. Андрієві Музиці суд вирішив призначив покарання у вигляді десяти років позбавлення волі. Феміда також задовольнила цивільний позов племінниці потерпілої Євгенії Осадчої, стягнувши на її користь 1 мільйон 222 тисячі гривень матеріальної шкоди та ще 100 тисяч гривень - за моральні збитки.

Юрій Скобало, газета «Міліцейський кур’єр»
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Аварійні комісари ...
Наступна новина: На Львівщині зброю ...

КОМЕНТАРІ