Церковне  торжество на «Волинському Афоні»

Церковне торжество на «Волинському Афоні»

28.09.12 11:36 0 2712
27 вересня, коли Православна Церква відзначає день Воздвиження Чесного Хреста Господнього, є престольним святом давньої святині землі Волинської – Хрестовоздвиженського чоловічого монастиря, що у селі Старий Чорторийськ на Маневиччині. В день престольного празника, коли до святої обителі зазвичай прибуває багато богомольців, урочистуБожественну Літургію в монастирському Свято-Хрестовоздвиженському соборі очолив, з благословення керуючого Волинською єпархією і священноархімандрита цієї обителі митрополита Волинського і Луцького Ніфонта, голова інформаційно-просвітницького відділу Волинської єпархії протоієрей Валентин Марчук.

Цьогорічне престольне свято монастиря є особливим, адже саме цього року виповнюється 15 років від дня першого святкового Богослужіння у відновленому монастирі в день Воздвиження Чесного Хреста Господнього, а також 5 років з того моменту, коли теж на Воздвиження, престол головного монастирського храму освятив Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший митрополит Київський і всієї України Володимир.

Отцю Валентину співслужили намісник монастиря архімандрит Володимир (Гапонюк), насельники обителі у священному сані, а також священики з наближених до Старого Чорторийська сіл.

За Літургією співали хор вихованців Волинської духовної семінарії під керівництвом протоієрея Петра Муляра, а також місцевий любительський хор.

Після прочитання Єванеглія зі словом проповіді до присутніх богомольців звернувся протоієрей Валентин Марчук. Отець Валентин наголосив, що в день Воздвиження Чесного Хреста Господнього Церква особливо згадує Хресні Страждання та Воскресіння Христа-Спасителя: «люди тоді підняли на Хрест і розіп’яли Спасителя світу, Того, Хто приніс на землю вчення любові…і в особі тих, хто тоді знущався над Боголюдиною Христом над ним знущався диявол – ворог Бога і людей. Але коли Христос, сказавши «звершилось», помер на Хресті диявол зрозумів свою помилку – Христос душею зійшов до пекла і вивів звідти старозавітніх праведників… а Воскресінням переміг остаточно смерть і пекло».

Отець Валентин також наголосив, що кожний християнин, який хоче спасти свою душу і слідувати за Христом повинен нести свій хрест, як і заповідав Спаситель. «Кожному немовляті при Хрещенні священик надягає натільний хрестик і говорить при тому слова Спасителя «Хто хоче йти за Мною, нехай зречеться себе , візьме хрест свій і йде за Мною», - сказав отець Валентин, також підкресливши, що головним обов’язком православного християнина по відношенні до ближніх є любов.

Після Літургії відбувся і хресний хід навколо храму, було прочитане Євангеліє, а вірян було окроплено свяченою водою.

«Сьогодні дійсно в нас Пасхальна радість. Хочу переказати вітання від священноархімандрита цього монастиря нашого владики митрополита Ніфонта і сказати вам ці вічні слова, якими він завжди любить вітати вірних – «Христос Воскресе!», - сказав, вітаючи намісника, братію монастиря та місцевих вірян, отець Валентин. Він також додав, що Хрестовоздвиженський Чорторийський монастир є великим духовним центром Православ’я на Волинському Поліссі – «це є наш волинський Афон».

Намісник обителі архімандрит Володимир, в своєму слові наголосив на важливій ролі Хреста Господнього в житті православної людини, адже Хрест – знак перемоги Христа над смертю і пеклом, «сила Божа» для спасаємих. Він також розповів кілька зворушливих історій про цілком реальні події недавнього минулого, які підтверджують цю істину. Так отець Володимир розповів, як під час війни у Чечні, один із бійців російського спецназу врятувався від смерті під час бойової операції, завдяки тому, що куля снайпера влучила у його натільний хрестик: «а це була куля, яка може пробити рельсу».

Отець Володимир згадав також і ці дні коли монастир тільки-но почав відновлюватись. «Тоді жіночки казали «монахи якісь приїхали…», а потім додавали – «та це ж діти…», - згадує намісник ці дні. І от тепер можна бачити плоди зусиль тих, хто присвятив своє життя повному служінню Богу і Церкві, прийнявши чернечі обітниці.

До слова, свого часу послушником в цьому монастирі був і голова інформаційно-просвітницького відділу Волинської єпархії, клірик Свято-Покровського кафедрального храму Луцька протоієрей Валентин Марчук. «Коли я, ще семінаристом, сюди приїхав, то перші три дні думав як би скоріше звідси поїхати. А потім-не хотів і думати про від’їзд, але отець Володимир сказав мені тоді – «в тебе своя дорога і свій хрест»… Я не був би тим ким я є зараз без цієї обителі, без її насельників, з якими мене тоді Господь сподобив зустрітись в моєму житті», - підкреслив отець Валентин Марчук.

На сьогодні чернечий послух в обителі несуть 8 монахів, є також 3 послушника. Окрім Свято-Хрестовоздвиженського собору тут є ще три храми – Свято-Успенський, Троїцький надбрамний, а також Трапезний.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Львівщині зброю ...
Наступна новина: На Рівненщині вчинено акт ...

КОМЕНТАРІ