Закон про заборону дискримінації в Україні набув чинності

Закон про заборону дискримінації в Україні набув чинності

04.10.12 11:49 0 1626

Закон про заборону дискримінації в Україні набув чинності сьогодні, 4 жовтня. Відповідний закон № 5207-VI "про основи запобігання і протидії дискримінації в Україні" опубліковано у виданні "Голос України".

Згідно з положеннями закону дискримінацією пропонується визнати рішення, дії або бездіяльність, спрямовані на обмеження або привілеї щодо окремої особи або групи осіб за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, віку, етнічного та соціального походження, сімейного та майнового стану , місця проживання, за мовними або іншими ознаками, якщо вони унеможливлюють визнання і реалізацію на рівних підставах прав і свобод людини і громадянина.

Крім того, законом встановлюється заборона дискримінації з одночасним визначенням дій, які не вважаються дискримінацією. Не вважаються дискримінацією спеціальний захист з боку держави окремих категорій осіб, потребують такого захисту; здійснення заходів, спрямованих на збереження ідентичності окремих груп осіб, якщо такі заходи є необхідними; надання пільг окремим категоріям осіб у випадках, передбачених законом; особливі вимоги, передбачені законом , по реалізації окремих прав осіб.
Формами дискримінації пропонується визнати пряму дискримінацію, непряму дискримінацію, підбурювання до дискримінації та утиску.

Крім того, визначається коло суб'єктів, наділених повноваженнями щодо запобігання та протидії дискримінації, - Верховну Раду України (ВР), Уповноваженого ВР з прав людини, Кабінет міністрів України, інші державні органи, органи влади Автономної Республіки Крим, органи місцевого самоврядування та громадські об'єднання. Омбудсмена наділяється додатковими повноваженнями щодо запобігання та протидії дискримінації.

Також вводитися Антидискримінаційна експертиза. Вона є обов'язковою для проектів законів України, актів Президента України, інших нормативно-правових актів, що розробляються Кабінетом міністрів України, міністерствами, іншими центральними і місцевими органами виконавчої влади.

Джерело: rbc.ua 

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Прорвало водогін ...
Наступна новина: Міліція затримала ...

КОМЕНТАРІ