Торжество Православ'я в селі Галина Воля

Торжество Православ'я в селі Галина Воля

10.10.12 10:49 0 2133
День 9 жовтня, коли Свята Православна Церква відзначає пам'ять святого апостола і євангелиста Іоанна Богослова, став воістину другою Пасхою для православних вірних села Галина Воля Старовижівського благочиння Володимир-Волинської єпархії. Адже день пам'яті “апостола любові” є престольним святом місцевого храму святого апостола і євангелиста Іоанна Богослова, а цьогоріч як раз виповнюється 20 років з моменту його освячення.



Напевно кожен православний волинянин знає, що село Галина Воля є рідним селом керуючого Волинською єпархією митрополита Волинського і Луцького Ніфонта. Тут пройшли дитячі та юнацькі роки владики. І вже традицією стали відвідання митрополитом Ніфонтом рідного села в день престольного свята місцевого храму, до будівництва якого він сам приклав багато зусиль, і , власне він і освячував його в 1992 році.



Отже, з благословення керуючого Володимир-Волинською єпархією єпископа Володимир-Волинського і Ковельського Володимира, урочисту Божественну Літургію в храмі святого апостола і євангелиста Іоанна Богослова в селі Галина Воля очолив митрополит Волинський і Луцький Ніфонт у співслужінні архієпископа Білоцерківського і Богуславського Августина, архієпископа Житомирського і Новоград-Волинського Нікодима та керуючого Володимир-Волинською єпархією єпископа Володимир-Волинського і Ковельського Володимира. Архієреям співслужив цілий сонм священнослужителів, а на саме богослужіння прибули паломники не тільки з Волині, але і з сусідньої Білорусі.



На початку богослужіння владик із традиційними караваями зустріли представники місцевої громади, і наймолодші мешканці Галиної Волі продекламували вірші.



“Без Голгофи немає Воскресіння, а цей храм теж мав свою “Голгофу”. Тут вже був храм на честь святого апостола і євангелиста Іоанна Богослова, який стояв тут 300 років і в 1961 році був знищений вогнем...але зараз ми маємо цей храм, отож зайдіть, владики, і звершіть тут молитви до Господа, до Пресвятої Богородиці, і до святого апостола і євангелиста Іоанна Богослова, пам'ять якого ми нині звершуємо”, - сказав, вітаючи прибулих архієреїв настоятель парафії протоієрей Сергій Никонюк.



Після прочитання Євангелія із архіпастирським словом проповіді до вірних звернувся архієпископ Білоцерківський і Богуславський Августин. Владика наголосив на надзвичай важливому значенні храму в житті православного християнина, як місця де звершується таїнство Євхаристії і відбувається спільна молитва вірних. Архієрей також додав, що парафіяни будь якого приходу повинні бути саме “прихожанами” - регулярно відвідувати храми, і йти до них із духовною радістю та любов'ю до ближніх.

Наприкінці Літургії слово проповіді сказав і голова інформаційно-просвітницького відділу Волинської єпархії протоієрей Валентин Марчук. “Сьогодні дійсно пасхальний день, велика радість...тут є храм де здійснюється таїнство таїнств — Свята Євхаристія, адже і сам Господь сказав “якщо не будете їсти Тіло Моє і пити Кров Мою , то не будете мати життя вічного...а тут ми всі із вами — і архієреї, і пресвітери з дияконам і ви — віруючий люд є тим, що і називається Єдиною Святою Соборною і Апостольською Церквою” - підкреслив отець Валентин. “Сьогоднішній день є дійсно Торжеством Православ'я в цьому селі”, - підкреслив він.



Після Літургії відбувся і хресний хід, але він був особливий — священнослужителі і вірні пройшли вулицями села до того місця, де колись стояв старий храм, а нині про його існування нагадує нещодавно збудована каплиця.



“Тут, на цьому місці 300 років наші люди молились, зберігаючи святу православну віру...дякую вам, дорогі владики, що не забуваєте, що відвідуєте це село в день престольного свята”, - сказав владика Ніфонт.



В свою чергу, владики Августин, Нікодим та Володимир із особливо теплими словами звернулись до владики Ніфонта, підкресливши, що саме його стараннями і турботами і був відновлений храм в його ж рідному селі.



“Так сталось, що ваше рідне село — в моїй єпархії, а моє — у вашій...ми будемо ще й ще цього дня приїздити сюди, молотись разом”, - зауважи єпископ Володимир-Волинський і Ковелький Володимир.



А наприкінці настоятель парафії протоієрей Сергій Никонюк подякував єпископам, священикам та дияконам, а також паломникам, які завітали до Галиної Волі в день престольного свята, а владикам вручив, від імені місцевих парафіян букети квітів.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 2)
Попередня новина: У Рівному відбудеться ...
Наступна новина: У Рівному «Молодь проти ...

КОМЕНТАРІ