Закарпаття повертає загиблих солдатів

Закарпаття повертає загиблих солдатів

12.10.12 17:00 0 1685
Протягом 2-8 жовтня 2012 року поблизу селища Ясені Рахівського району Закарпатської області проходила розвідувальна пошукова експедиція за участю організацій, що входять до складу Всеукраїнського громадського об’єднання «Союз «Народна Пам’ять» – «Пошук-Захід» (м. Ужгород), «Пошук-Дніпро» (м. Дніпропетровськ) та «Обеліск» (м. Київ).
На гірських схилах Карпат пошуковці виявили останки близько 20 солдатів. Про це повідомила Наталка Андрусенко,координатор із зв'язків з громадськістю ВГО "Союз "Народна Пам'ять".
Ця невідома сторінка історії – звільнення Закарпаття від окупантів. На підступах до села Ясені ворожі війська були серйозно укріплені. Наприкінці вересня 1944 року солдати 17-го Окремого Гвардійського стрілецького корпусу Червоної армії штермували угорські опорні пункти, а 14 жовтня село було звільнено від окупантів. У боях за нього загинуло близько 500 солдатів та офіцерів. Про жорстокі бої свідчить виявлена пошуковцями в тісній координації з місцевим підрозділом МНС велика кількість патронів, протипіхотних мін та гранат.
На висоті 1 431 метр над рівнем моря пошуковці виявили чотири різних поховання солдатів Червоної армії. Зі слів членів експедиції, попередньо вони були спаплюжені та пограбовані мародерами.
«Перші кісточки військовослужбовців знайшли діти – двоє школярів, що пішли по гриби, - розповів очільник ПО «Пошук-Захід» Олександр Русин. - Про цю знахідку нам повідомила Рахівська районна рада. Тому була організована розвідувальна пошукова експедиція. Вона відкрила нам ще одну невивчену сторінку історії Великої Вітчизняної війни».
«На жаль, ми знову стикаємося з цинізмом мародерів, для яких жодного значення не має ані історія, яку вони знищують, ані душі солдатів, які вони оскверняють. Мародери позбавляють нас значної частини інформації про події Великої Вітчизняної війни. І що найбільш прикро – можливості встановити імена загиблих бійців за їхніми особистими речами», - так висловив стурбованість проблемою Володимир Дорофєєв, перший заступник голови правління ВГО «Союз «Народна Пам’ять».
З високих і забутих могил пошуковці нині повертають загиблих солдатів. Їх важко знайти, але варто шукати. Бо той, хто надав спокою хоча б одній душі, навіки розділив її безсмертя.
Автор: УкрЗахідІнформ .

фото
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 1)
Наступна новина: На Рівненщині тривають ...

КОМЕНТАРІ