Волинську Пасху відсвяткували  у Луцьку

Волинську Пасху відсвяткували у Луцьку

25.10.12 12:02 0 1768
Двадцять третє жовтня є воістину другою волинською Пасхою, адже саме цього дня Свята Православна Церква відзначає Собор всіх святих землі Волинської. А цього року ще й відзначається 1020-ліття Волинської єпархії та 20-та річниця перебування на Волинській кафедрі митрополита Волинського і Луцького Ніфонта. В день світлого торжества урочисту Божественну Літургію у тимчасовому храмі Всіх святих землі Волинської очолили: митрополит Волинський і Луцький Ніфонт, митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій, митрополит Овруцький і Коростенський Віссаріон, вікарій Чернівецької єпархії єпископ Хотинський Мелетій, єпископ Володимир-Волинський і Ковельський Володимир та вікарій Чернівецької єпархії єпископ Банченський Лонгин.

Архієреям співслужив сонм священнослужителів, яких було більше 60-ти, а на богослужінні молилась велика кілька вірян. Присутніми були також і голова Волинської обласної державної адміністрації Борис Клімчук та Луцький міський голова Микола Романюк.

Після прочитання Євангелія зі словом архіпастирської проповіді до вірних звернувся єпископ Банченський Лонгин. Владика відзначив, що вражений силою віри православних волинян. «Лишайтесь і надалі вірними Господу, вірними нашій Святій Православній Церкві. Я радий, що ви – справжні православні», - наголосив архієрей.

Перед Причастям духовенства проповідь виголосив і голова інформаційно-просвітницького відділу Волинської єпархії протоієрей Валентин Марчук. Отець Валентин підкреслив, що день Собору всіх святих землі Волинської є дійсно справжньою волинською Пасхою – великим торжеством Православ’я на нашій землі.

Після Літургії відбувся і традиційний хресний хід навколо храму, а після євангельських читань вірних було окроплено свяченою водою. Згодом було виголошено многолітня, а усі присутні разом проспівали «Многії літа» улюбленою нашими вірянами волинською мелодією.

Із словами вітань до владики Ніфонта, з нагоди 20-річчя його перебування на Волинській кафедрі звернувся митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій. Він зачитав і вітання на адресу владики Нифонта від Предстоятеля нашої Церкви Блаженнішого митрополита Київського і всієї України Володимира. «Двадцять років тому Господь сподобив вас нести хрест архипастирського служіння на Волинській землі. Ваше пастирське служіння, медіа-та місіонерські проекти є прикладом для багатьох єпархій, для архіпастирів та і вірних нашої Церкви», - йдеться, зокрема у вітанні Предстоятеля.

Владику Нифонта теплими словами привітали також і власне, митрополит Сергій та присутні на торжестві архієреї.

«Дорогий владиченько, адже я вас саме так називаю, мій дорогий вчителю. За ці 20 років ми прожили багато і ми будували, збудовано багато храмів…дозвольте також пожертвувати вам ще суму коштів на будівництво майбутнього собору Всіх святих землі Волинської», - сказав, вітаючи владику Нифонта, голова Волинської облдержадміністрації Борис Клімчук.

«Дорогий владика, я щиро дякую вам, за те, що ви таким є і сподіваюсь, що ще 50 років вашого перебування на кафедрі ми ще ось так урочисто відсвяткуємо», - додав Луцький міський голова Микола Романюк. Мер Луцька також подарував для собору Всіх святих землі Волинської ікони Спасителя і Богородиці.

В свою чергу владика Ніфонт подякував благодійникам, за внески яких зводиться величний собор Всіх святих землі Волинської.

І як зазвичай, на адресу присутніх гостей пролунали щирі слова «Спаси вас, Господи!»
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ