У Палаці культури Луцька відбулась урочиста академія

У Палаці культури Луцька відбулась урочиста академія

25.10.12 12:04 0 1852
В неділю 21 жовтня у житті православних волинян відбулась знакова подія – у Палаці культури Луцька відбулась урочиста академія, приурочена до 1020-ї річниці від заснування православної єпископської кафедри на Волині, 20-ї річниці перебування на кафедрі Київських митрополитів Предстоятеля нашої Церкви Блаженнішого митрополита Київського і всієї України Володимира та 20-ї річниці перебування на Волинській кафедрі митрополита Волинського і Луцького Ніфонта. Захід також приурочений до 20-ї річниці збереження торжествуючого нині на Волині канонічного Православ’я.
На початку академії її учасники переглянули кадри із відеоматеріалу про трагічні події серпня 1992 року. Саме тоді, згідно рішення Священного Синоду УПЦ, на Волинську кафедру і був згодом призначений владика Ніфонт.Митрополит поділився із учасниками академії спогадами про ці часи, коли, був певний період опечатаний і останній Свято-Покровський храм, і Літургію навіть доводилось служити на вулиці. За словами владики, єдиним поясненням тому що тоді проти православних українців виступили наші ж земляки, є те, що 70 років з людських душ намагались вривати віру в Бога. «Ми тоді молились, співали «Господи помилуй», а вони кричали «Геть московських попів!»...але дякувати Богу все минулось…»,- сказав владика Нифонт.
Тепер же щосвята і щонеділі в Луцьку у храмах канонічної Української Православної Церкви звершується 22 Божественних літургії, а сама Волинська єпархія нараховує 373 релігійні громади, які обслуговують понад 320 священиків.
Урочиста академія включала до себе і концертну програму, яку розпочав архієрейський хор Свято-Покровського кафедрального храму. Виступив і хор вихованців ВДС під керівництвом протоієрея Петра Муляра. Юнаки виконали кілька духовних піснеспівів, зокрема доволі мелодійну і змістовну за своїм духовним змістом пісню «Розбійник Кудеяр».
Кілька доволі складних за виконанням піснеспівів виконав і молодіжний хор Свято-Пантелеімонівського храму «Умілєніє» під керівництвом Юлії Масленнікової.
А юні вихованці недільної школи, що діє при Свято-Покровському кафедральному храміподарували владиці Ніфонту вітальну пісню, мелодія якої, до слова, була взята з одного доволі відомого мультфільму.Під час концерту також співали і учасниці хору з села Оленине Камінь-Каширського району, які проспівали два духовних піснеспіви – «Неопалима купина» та «Біжать у Почаїв стежки дороги», а також і народну пісню про тяжку долю вдови.
Завершив концерт архієрейський хор храму Всіх святих землі Волинської «Волинські дзвони» під керівництвом Марії Федосюк-Вислоцької.
Учаники академії мали також нагоду ознайомитись і з медіа-проектами Волинської єпархії – телепередачами «Дзвони Волині» і «Благодатна купель», а також і радіопрограмою «Духовні орієнтири», які виходять в ефір стараннями голови інформаційно-просвітницького відділу Волинської єпархії протоієрея Валентина Марчука. До слова, одним із доволі зворушливим фрагментом був запис вітання владики Нифонта православним волинянам, яке архієрей надіслав, перебуваючи на Святій Землі.
«Сьогоднішні наші торжества – це є відзнака ваших молитов, посту і терпіння…Отож нехай милосердний Господь і надалі нас усіх укріпляє», - зауважив, звертаючись до присутніх митрополит Волинський і Луцький Ніфонт.
А завершилась академія співом молитви «Боже Великий Єдиний, нам Україну храни», яку виконали усі учасники урочистого заходу, а також многоліттям, яке виголосив клірик храму всіх святих землі Волинської протодиякон Ігор Савієвський. Під керівництвом владики Нифонта весь зал співав улюблене нашими вірянами Волинське многолітня
Отож, як і наголошено було під час урочистої академії, Православ’я на Волині не тільки збережене, але і торжествує.
Отож земле Волинська – храни віру Православну, бо в ній тобі утвердження є!
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ