Міліція

Міліція "накрила" банду, яка пограбувала валютників на Івано-Франківщині

13.11.12 07:40 0 1462
Розкриттю цього злочину передувала щоденна кропітка робота десятків працівників оперативних служб прикарпатської міліції. Розслідування кримінальної справи перебувало на особистому контролі начальника УМВС в області, адже йшлося про зухвале пограбування двох громадян і заволодіння зловмисниками грошима в особливо великих розмірах.

Ближче до світанку 27 травня в міліцію надійшло повідомлення про те, що на дорозі у Долинському районі Івано-Франківської області група невідомих осіб пограбувала водія і пасажира іномарки, що рухалася у бік Закарпатської області. Невідомі на автомобілях наздогнали цю машину, зусібіч заблокували її рух і , відрекомендувавшись працівниками міліції, повідомили, що проводять спеціальні правоохоронні заходи у зв’язку з проведенням в Україні Євро-2012.

30-річного водія і 40-річного пасажира іномарки силоміць пересадили в інший автомобіль, відтак вся кавалькада автівок разом з бранцями поспішила з’їхати з дороги у лісовий масив. Потерпілих пристебнули кайданками до керма іншої машини, натомість в салоні їхньої машини провели ретельний обшук. Двоє мешканців однієї з областей України вмить позбулися значної суми готівки: йшлося про півмільйона гривень, мільйон російських рублів, значної суми американських доларів. Невідомі зникли так само швидко, як і з’явилися. На щастя пограбованих, ця пригода минулася для них лише матеріальними втратами.

На місці події було з’ясовано, що потерпілими є особи, які займаються нелегальними валютними операціями. Тієї доби вони перевозили готівку у Закарпатську область.

У ході скрупульозного аналізу оперативникам карного розшуку на певному етапі розшукових заходів вдалося здобути інформацію, яка надалі стала своєрідним ключем для розкриття злочину. Як розповів начальник УКР УМВС України в Івано-Франківській області Ігор Баб’юк, таким чином з’явилися обґрунтовані підстави запідозрити у вчиненому низку осіб, мешканців столиці, Київської і Львівської областей.

Наприкінці вересня оперативна група працівників карного розшуку і бійців спецпідрозділу «Беркут» виїхала у Київську область, де було проведено миттєву операцію з одночасного затримання декількох осіб, причетних до пограбування. Під час проведення обшуків та інших слідчих дій міліціонери виявили і вилучили немало речових доказів, які вказували на безпосередню участь затриманих осіб у кримінальній події в Івано-Франківській області. Таким чином стало зрозуміло, хто конкретно був організатором, хто посібником, а хто виконав роль виконавців злочину.

Як уже достеменно з’ясовано, замовником зухвалого пограбування валютників виявилася особа, яка займалася таким же «бізнесом», як і потерпілі. Цей чоловік мав доступ до значних сум готівки, але мав і слабинку - надто був азартним у грі на гральних автоматах. Як буває, програв велику суму з позичених коштів. З наближенням часу повернення боргу він почав розмірковувати над тим, звідки взяти гроші. Зрештою, зупинився на ідеї пограбувати таких же валютників. З цими думками через посередника він поділився з відвертими кримінальниками. Надалі виконавці злочину, володіючи інформацією про те, хто, яким шляхом і коли перевозитиме готівку з одного регіону в інший, спланували «перехоплення» валютників з метою заволодіння грошима. Кримінальна акція пройшла вдало і до останнього часу зловмисники були впевнені в тому, що вчинений ними злочин на віддаленій території надовго, якщо не назавжди, залишиться «не підйомним» для міліції. Утім, насправді сталося інакше.

Натомість начальник УМВС України в Івано-Франківській області генерал-майор міліції Василь Варцаба відзначив, що розкриття цього злочину стало свідченням високого професіоналізму працівників оперативних служб. Адже міліціонери не лише встановили і затримали виконавців злочину, але й здобули достатньо доказової бази та підстав для притягнення до кримінальної відповідальності організатора, посібника та інших співучасників вчинення пограбування. Кінцевий результат було досягнуто внаслідок реалізації цілого комплексу оперативно-розшукових заходів і аналітичної роботи, але, безумовно, значною мірою завдяки наполегливості і професійності міліціонерів.

На сьогодні четверо співучасників злочину перебувають під вартою і є фігурантами кримінальної справи, порушеної за ч.5 статті 186 (грабіж, вчинений в особливо великих розмірах або організованою групою) КК України. Санкції цієї статті передбачають покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 8 до 13 років.

Про це повідомили у СЗГ УМВС України в Івано-Франківській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 1)
Попередня новина: Івано-Франківщина: ...
Наступна новина: Спортивне свято для ...

КОМЕНТАРІ