На Івано-Франківщині обговорюють

На Івано-Франківщині обговорюють "нетрадиційний" газ

15.11.12 07:16 0 1443
14-15 листопада в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу триватиме міжнародний симпозіум на тему: «Нетрадиційний природний газ: стратегії для енергетичної безпеки України». Сьогодні науковий симпозіум, зорганізований Державним департаментом та Міністерством енергетики США, відкрив Надзвичайний і Повноважний посол США в Україні Джон Теффт.

На важливості проведення на Прикарпатті такого представницького науково-аналітичного заходу, що стосується питань і відповідей з перспектив видобутку на теренах України сланцевого газу, наголосив у своєму слові-вітанні голова обласної державної адміністрації Михайло Вишиванюк, за словами якого, «коли мова йде про спільні шляхи науки і фахівців міжнародного рівня до енергетичної безпеки України - це, передусім, гарантія нашої незалежності».

«Я щиро бажаю, аби Україна з імпортера газу, природного чи альтернативного, перетворилася на експортера, як це відбулося у США, де наука і практика ідуть вперед разом», - сказав голова ОДА.

Ректор національного технічного вишу професор Євстахій Крижанівський своєю чергою зазначив: ця конференція, симпозіум міжнародного рівня, має дати відповідь на ряд питань щодо ведення, продовження кропіткої

науково-дослідницької праці на тему видобутку газу із сланцевих порід, «передусім задля екологічної безпеки, в напрямку такої вельми необхідної для України енергетичної безпеки».

«Нам дуже цікаво працювати у тісному контакті з нашими українськими партнерами і підтримувати їх у розбудові енергетичної незалежності, при одночасному врахуванні екологічних аспектів. Я радий, що ми можемо поділитися декотрими з уроків, які ми вивчили у Сполучених Штатах, із тим, щоб українська розробка сланцевого газу уникла наших помилок і врахувала наші успіхи», - наголосив Джонн Теффт.

З головною промовою на симпозіумі «Нетрадиційний природний газ: стратегія енергетичної безпеки України» виступив заступник виконавчого директора Міжнародного Енергетичного агентства Річард Джонс, колишній американський дипломат.

У коментарі місцевим журналістам, які сьогодні були надто уважними слухачами на енергетичному симпозіумі, яких тема щодо перспектив видобутку в Україні сланцевого газу, і нашій області зокрема, не могла не зацікавити, голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк наголосив: «Сьогоднішня конференція – це стимул, аби порадитися з нашою наукою, щоб ці ризики, про які йшлося і йтиметься надалі, не залишилися без чіткої відповіді. Адже зараз проти цієї сланцевої теми буде розгорнута (газовими монополістами) інформаційна війна, буде задіяна вся ідеологічна машина. Тому треба, аби наука проводила просвітницьку роботу. Щоб не було дезінформації, потрібна правдива і об’єктивна інформація від науковців. Це питання ми в області вирішуватимемо лише разом з наукою. Ніхто сліпо не прийматиме рішення, все буде прозоро. Наші сусіди поляки вже працюють в цьому напрямку, і їхній досвід нам стане в пригоді. Якщо нам, Україні, Бог допоможе відпрацювати усі технологічні процеси з видобутку газу із сланцевих порід без шкоди довкіллю, - це буде перемога, це повна незалежність України, це додаткові доходи, це зростання добробуту людей. Адже у США тисячу кубометрів газу коштують 45 доларів, у десять разів дешевше, ніж сьогодні Україна платить за імпортний природний газ».

Про це повідомили у Івано-Франківській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернівці: Відключення ...
Наступна новина: Рівненщина: Власні доходи ...

КОМЕНТАРІ