Дмитра Вітовського вшановано у філателістичній продукції

Дмитра Вітовського вшановано у філателістичній продукції

15.11.12 18:45 0 1409
8 листопада виповнилося 125-років з часу народження нашого краянина, відомого державного та військового діяча Дмитра Вітовського. Для вшанування та популяризації його постаті свій вклад зробили і колекціонери – філателісти, які з цієї нагоди видали цікаву поштову продукцію (конверти). Щоправда, ця продукція не належить до державних офіційних поштових випусків, а являє собою так звані клубні конверти. Однак, це не позначилося на їхній якості, і вони вже тепер можуть поповнити будь-яку філателістичну колекцію, або бути в експозиції музеїв.

Загалом з нагоди 125-річчя з дня народження Дмитра Вітовського видано 5 ювілейних конвертів; 3 – за авторством івано-франківських колекціонерів; 2 – львівських. Розмір конвертів є стандартним: 116 * 160 мм. Подамо коротку характеристику кожного з них.

Одним з ініціаторів видання пропам’ятного конверта є івано-франківець Євген Когут. Ним у видавництві «Місто-НВ» видано цікавий екземпляр. На лицевій стороні розміщено зображення – художньо виконаний портрет Вітовського (який був частиною всеукраїнського проекту «Видатні українці у світі») на фоні липневої світлини 1915 р., яка фіксує вступ УСС у родинне село Дмитра Вітовського - Медуху. На звороті конверта напис «Дмитро Вітовський (1887-1919) – один із організаторів Листопадового зриву 1918 р., Державний секретар військових справ ЗУНР, полковник Української галицької армії». Наклад конверта - 100 примірників.

Ініціатором видання ще двох конвертів є івано-франківець Ярема Тимків. Він за допомогою Івано-Франківського музею визвольної боротьби зміг втілити свій колекціонерський задум. На одному з конвертів зображено пам'ятник до 85-річчя ЗУНР (побудований на кошти Войцюка В., скульптор - Довбенюк В.), що був відкритий 1 листопада 2003 року у м. Івано-Франківську перед Будинком Правосуддя на вул. Грюнвальдській. На світлині виокремлено горельєф Вітовського, який розташовується в одній з споруд пам’ятника. На другому конверті авторства Тимківа зображено пам'ятник Вітовському у с. Медуха Галицького району. Обидва конверти мають напис «Дмитро Вітовський. 125 років від дня народження». Наклад кожного конверта – всього 50 примірників.

Член Львівської організації філателістів Андрій Пилюх спільно з керівниками області та району (Р.Іваницьким, Г.Івасишином та П.Стрембіцьким) провели погашення двох спеціально виготовлених конвертів з маркою, створеною для увічнення цієї події. За сюжетами ці конверти є ідентичні сюжетам авторства Тимківа – з тією відмінністю, що зображення Вітовського та пам’ятника йому у с. Медуха розміщені на фоні прапора УСС. Також, львів’яни виготовили штемпель з зображенням Дмитра Вітовського, щоправда він містить незначну похибку – військові нагороди нашого земляка розміщені не за правилами австрійського війська (повинні бути з лівого боку мундира, а на відтиску – з правого). Наклад львівських конвертів – 75 примірників кожен.

Всі конверти івано-франківських авторів виконані в кольорі (два львівські чорно-білі) і є оригінальними за власним дизайном. Поштова продукція франківців погашувалася спеціально виготовленим до цієї нагоди поштовим штемпелем, який при відтиску залишає на конверті зображення пам’ятника у с. Медуха і напис «1887-2012. 8.11.2012 с. Медуха Галицький р-н». Погашення здійснювалося пересувним відділенням поштового зв'язку №1, (м. Галич ЦПЗ №6). Львів’яни погасили свої конверти у поштовому відділенні №1 м. Галича офіційним штемпелем, а також додатковим – Національного заповідника «Давній Галич».

Пригадаємо, що кількома роками раніше, у 2007 р. було офіційне державне поштове видання присвячене Дмитру Вітовському. Це був конверт до 120-ти річчя з дня його народження. Видавцем стали УДДПЗ «Укрпошта», видавництво «Марка України». Художник Георгій Варкач мистецько опрацював військове фото нашого краянина для цього конверта. Напис на конверті «Д.Вітовський (1887 – 1919), військовий і державний діяч». І хоча наклад цього конверту був великий (403 000 примірників), вже зараз він є певною філателістичною рідкістю.

Приємно, що колекціонери як суспільно активні громадяни зберігають пам’ять про визначних діячів нашого краю та популяризують їхній життєвий чин. А колекції, як відомо, є одним зі способів збереження історичної пам’яті. Тож очікуймо на нові цікаві поштові випуски!

Примітка:

Про це повідомили у Івано-Франківській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: «Осінь-2012» відправила до ...
Наступна новина: Відбулася студентська ...

КОМЕНТАРІ