Кафе «Кентавр» та  ресторан «Монс Піус» приєдналися до акції «Ніч у Львові»

Кафе «Кентавр» та ресторан «Монс Піус» приєдналися до акції «Ніч у Львові»

15.11.12 20:00 0 2038
До акції «Ніч у Львові» приєдналися ресторани «Кентавр» та «Монс Піус». Заклади будуть відчинені для відвідувачів впродовж двох ночей -  з п’ятниці на суботу та з суботи на неділю.

Гостям запропонують спеціальне нічне меню та проведуть екскурсію закладами, адже будинки, де вони розміщені, мають свою історія. Так, «Кентавр» — найдавніше кафе Львова, а «Монс Піус» розміщений у будівлі першого у Львові банку-ломбарду.

— Наші заклади залишили свій слід в історії розвитку міста. «Монс Піус» розміщений у приміщенні першого банку. Якщо гості гулятимуть вночі містом, то закривати ці заклади буде неправильно. Ми підготували для наших гостей нічне меню – це легка їжа та різноманітні гарячі напої, а персонал ще й проводитиме екскурсії для охочих, розказуватиме про історії закладів. Ми розуміємо, що це не принесене нам особливого заробітку, але ми хочемо, щоб гості «Ночі у Львові» змогли побувати і  в історичних будівлях, де розміщені наші заклади. — Вардкес Арзуманян, власних закладів

Довідка

«Кентавр» на площі Ринок – найдавніше кафе Львова. Вже 240 років тому у стінах «Кентавру» можна було смачно випити вина чи меду. А від 1847 року тут знаходився ресторан пана Людвіка Штадтмюллера, що вважався тоді «єдиним в Галіції, де можна купити справжнє оригінальне вино». У 70-их роках ХХ століття кав’ярня «На ринку» стає культовим місцем зустрічей інтелігенції – її навіть називають «за спиною радянської влади». 1972 р. видатний майстер настінного живопису В. Патик створює всередині свій розпис «Збір винограду» — його було відновлено нещодавно. У цей же час ззовні, з боку вулиці Краківської, на кам’яниці з’являється скульптура кентавра авторства Богдана Романця. Відтоді інакше, ніж «Кентавром», заклад в народі не називали.

Тепер «Кентавр» – вишукане міське кафе у самому серці Львова. І пропонують тут саме львівську міську кухню – автентичні страви, що зберегли слід усіх національностей та історичних епох міста. Тут вперше у Львові почали обсмажувати каву і створили власний купаж. Родзинка сучасного «Кентавру» – виставка колекції ресторанних меню ХІХ-ХХ ст.. відомого французького гастрономічного критика князя Курнонського. Офіціанти радо розкажуть гостям про колекцію та її першого власника, засновника легендарного Мішленівського гіда, а також проведуть екскурсію залами найдавнішого львівського кафе для усіх охочих.

Пл. Ринок, 34, centaur@restaron.com.ua

Ресторан Mons Pius / Пиво&М'ясо розмістився у будівлі першого у Львові банку-ломбарду, що успішно діяв з XVIII cт. до 1940 р. Безліч видатних львів’ян були клієнтами «Гори Благодаті» (так Mons Pius перекладається з латині), і портрети та бюсти найвідоміших з них прикрашають подвір’я і зали ресторану. Більше за всіх прославився провізор банку канонік Ян Мардиросевич (1858-1926). Він не лише винайшов купу корисних речей (парасольку, туалет з підігрівом, бездимну піч), але і спричинився до найбільшого в історії церковного банку скандалу через свої фінансові махінації, позики на азартні ігри та жінок і  спекуляції нафтовими акціями. Тепер символічна надгробна плита Яна Мардиросевича лежить при вході в Mons Pius – вважається, що чим швидше вона стопчеться, тим швидше душа його здобуде спокій.

У інтер’єрі ресторану максимально збережено та відреставровано автентичні елементи: ренесансні балки стелі, банківський сейф, і навіть унікальний вітраж Яна Генріка Розена, створений 1927 року у подарунок вірменському архієпископу Юзефу Теодоровичу від банку. Один з залів присвячений алкогольній історії Львова. Пивоваріння тут веде свій родовід від німецьких колоністів XIV ст. до броварні ордену єзуїтів, заснованої 1715 року на Клепарові, і далі аж до фірмового живого пива Mons Pius, звареного на артезіанській воді за спеціальним рецептом.

Усі деталі 300-літньої історії першого львівського банку та його видатних клієнтів розповідають гостям закладу консультанти – у Mons Pius вам не тільки порадять, що обрати на вечерю, але і проведуть змістовну та цікаву екскурсію.

Вул. Лесі Українки, 14, (Вірменський дворик), monspius@restaron.com.ua

Програма акції «Ніч у Львові»

Про це повідомили у Львівській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львові стартував ...
Наступна новина: Львів: Міжнародна ...

КОМЕНТАРІ