Львів: Учні та студенти пишуть спогади своїх родин про УПА

Львів: Учні та студенти пишуть спогади своїх родин про УПА

15.11.12 20:55 0 1522
З середини жовтня триває конкурс «Я з повстанського роду», на який учні та студенти Львова та області пишуть спогади членів своїх родин, які воювали в Українській повстанській армії.

— Ідеологічний прес в радянські часи настільки сильно працював, що все сприймалось крізь призму ідеології. А скільки багато є забутих матеріалів, і в спогадах наших дідусів та бабусь, і в домашніх архівах. Тому ідея цього конкурсу була дуже добре сприйнята. Сьогодні ми можемо дізнатись про історію із скупих сторінок підручників. Тому «Український Чин» бачить в конкурсі ширшу роль – пошукову та пізнавальну роботу серед молоді. — Михайло Дуриш, голова ГПО «Український чин»

Мета конкурсу — відродження пам’яті про героїчне минуле наших предків, популяризація УПА серед молодого покоління задля кращого пізнання національної спадщини держави та духовного піднесення Української Нації.

— Якщо в нас сьогодні є певна нехороша ситуація, яка склалась до борців за волю України, то вона стала такою тому, що не було пророблено просвітницької роботи. Сьогодні в Європі є певна течія, за якою історію складаю як історію певних родин, і такий спосіб пояснює дуже багато речей, завдяки людям, які жили в той час. — Якщо це можна зробити з допомогою молодого покоління, то можливо це дасть їм імпульс на те, щоб змінюватись в майбутньому і краще розуміти історію. — Ярослав Сватко, історик, представник ГПО «Українська справа»

Конкурс проводиться у двох категоріях: серед учнів та серед студентів, у місті Львові та у всіх районах Львівської області.

Журі визначатиме найкращі роботи в кожному районі та в містах обласного значення (для студентів – у кожному навчальному закладі). Потім, серед відібраних робіт, визначать три найкращі роботи серед учнів та три найкращі роботи серед студентів. Кращі роботи будуть відзначені грамотами і подарунками, а також опубліковані у місцевій пресі та прозвучать по радіо.

— Цей конкурс, на мою думку, є дуже важливим. 70 річниця УПА – символічна дата. Це означає, що люди, які були свідками цих подій, брали в них участь, відходять від нас в силу життєвих обставин. Але необхідно зберегти пам'ять про них. Адже сукупність пам’яті всіх родин складає історичну пам'ять народу. — Григорій Рачковський, заступник декана історичного факультету ЛНУ ім. І. Франка

Також кращі роботи учасників кожного району будуть видані у вигляді спецпроект конкурсу — книги спогадів про УПА «Я з повстанського року!», яка потім буде презентована у цих районах і подарована кожній школі.

— Конкурс стартував всередині жовтня, у зв’язку з великою кількість зацікавлених ми вирішили його продовжити до 31 листопада. Зараз дуже активними є учні та студенти з Львова, Мостиського, Самбірського та Городоцького районів. Цілком імовірно, що надалі конкурс буде відбуватись щорічно, а також розширить свою географію. — Олег Котис, голова оргкомітету конкурсу

Довідка

Авторські роботи та скановані фотографії учасники надсилають за адресою: upa70upa@gmail.com

Умови конкурсу:

Вимоги до написання творчої роботи:

* розглядатимуться авторські роботи про реальні історичні події з історії УПА на території рідного краю автора; розповіді про діяльність в складі УПА членів родини.

* особлива увага приділятиметься роботам із фотографіями тих часів — подій чи осіб, що були у складі ОУН і УПА.

Об’єм роботи — до десяти сторінок друкованого тексту А4, шрифт – Arial, розмір 12.

На титульній сторінці роботи обов’язково вказати: прізвище, ім’я, вік, місце навчання та домашню адресу, контактний телефон автора.

Твори не рецензуються і не повертаються.

Про це повідомили у Львівській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ