17 листопада – Всесвітній день боротьби з хронічними обструктивними захворюваннями легень

17 листопада – Всесвітній день боротьби з хронічними обструктивними захворюваннями легень

16.11.12 16:00 0 2469
Хронічні обструктивні захворювання легень (ХОЗЛ) – повільно прогресуюча хвороба дихальних шляхів, яка викликає значне погіршення функції легень. Це захворювання накладає суттєві обмеження на життя пацієнтів. Типовими симптомами хвороби є кашель, виділення мокротиння (слизу) та проблеми з диханням (задишка).

За інформацією головного управління охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації, відповідно до останніх даних Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), на сьогодні близько 210 млн. осіб є хворими на ХОЗЛ, а щороку ХОЗЛ вбиває більш ніж 2,75 мільйонів людей. Тож, захворювання стає 4-ю провідною причиною смерті в усьому світі поряд із ВІЛ/СНІД. Задишка (проблеми з диханням), яка є основним симптомом ХОЗЛ, має стійкий та прогресуючий характер і серйозно впливає на якість життя пацієнтів. В найбільш серйозних випадках симптоми ускладнюють життя пацієнтові настільки, що унеможливлюють виконання найпростіших побутових дій – таких, як умивання та одягання.

За прогнозами фахівців, ХОЗЛ у 2020 році посяде в світі третє місце серед причин смертності, а на сьогодні воно має вищий показник летальності, ніж серцево-судинні хвороби.

За словами головного позаштатного пульмонолога Львівщини Н. Рудницької в області майже 70 тисяч офіційно зареєстрованих хворих на ХОЗЛ. За твердженням ВООЗ у світі 50% випадків ХОЗЛ не діагностується саме з вини пацієнтів. Головний обласний пульмонолог також повідомила, що основний фактор ризику виникнення ХОЗЛ – куріння (90% випадків). Окрім цього, на розвиток ХОЗЛ значно впливають забруднене повітря, шкідливі умови праці, тривале вдихання диму, пилу та хімічних сполук, а також часті інфекції легенів у дитячому віці.

Рентгенологічне дослідження не показує патологічних змін у легенях пацієнтів з легким ступенем хронічних обструктивних захворювань. Тому, найінформативнішим показником для оцінки існуючої обструкції, ступеня важкості та прогресування ХОЗЛ є спірографічне дослідження функції зовнішнього дихання. Лікарі не можуть вилікувати ХОЗЛ, але вони можуть допомогти вчасно виявити хворобу, зменшити її симптоми і загальмувати процес пошкодження легень, значно покращити якість і тривалість життя пацієнта.

Пацієнтові слід знати:

- ХОЗЛ прогресивно знижує можливість пацієнтів дихати;

- більше половини людей з ХОЗЛ навіть не підозрюють про своє захворювання;

- лікування спрямоване на допомогу хворим ХОЗЛ;

- чим раніше діагностовано ХОЗЛ і розпочато лікування, тим краще прогноз;

- основні симптоми ХОЗЛ – кашель, вкорочення дихання, гіперпродукція мокроти;

- для підтвердження діагнозу необхідно дослідження функції зовнішнього дихання – спірометрія;

- хоча існують декілька факторів ризику ХОЗЛ, паління є головним , і необхідно докласти усіх зусиль у боротьбі з ним та підтримку тих, хто бажає припинити паління.

Своєчасне звернення до лікаря та розпочате раннє лікування дає змогу призупинити розвиток ХОЗЛ, а в деяких випадках і ліквідувати захворювання.

Про це повідомили у Львівській обласній державній адміністрації

PS: До речі якщо ви маєте проблеми зі здоров'ям, то рекомендуємо вам завітати на портал SpravZdrav.ru - це великий довідник здоров'я. Коли вас цікавить щось зі сфери медицини загляньте на сайт і дізнайтеся все.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Львівщина: Відомі ...
Наступна новина: Львівщина: Курс «Фінансова ...

КОМЕНТАРІ