Завтра у Львові підсумують виконання реставраційних робіт на Личаківському цвинтарі та у Комплексі Вірменської церкви

Завтра у Львові підсумують виконання реставраційних робіт на Личаківському цвинтарі та у Комплексі Вірменської церкви

16.11.12 17:00 0 1419
Як поінформувала начальник управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко, завтра, 17 листопада, у Львові підсумують виконання реставраційних робіт на Личаківському цвинтарі та у комплексу Вірменської церкви у межах реалізації спільної українсько-польської програми «Збереження спільної культурної спадщини».

Нагадаємо, цьогорічний етап реставраційних робіт на Личаківському цвинтарі охопив надмогильний пам’ятник Мечислава Потоцького, реставратора пам’ятників Східної Галичини, ансамбль з трьох пам’ятників сім’ї Вейгл, сімейну гробницю львівського музейника Ілларіона Сьвєнціцкого, надмогильний пам’ятник історика і письменника Антонія Яблоновського, надмогильну плиту Зосі Ланг.

У 2008-2011 рр. було проведено комплексні, професійні реставраційні роботи на 22 надмогильних пам’ятниках та гробницях, зокрема: вірменських архієпископів Самуїла Стефановича та Ісаака Ісаковича, українського філолога та літературознавця Омеляна Огоновського, художника Артура Гроттгера, історика та письменника Кароля Шайнохи, українського поета та письменника Маркіяна Шашкевича, учня Фредеріка Шрпена, композитора та піаніста, засновника Львівської консерваторії Кароля Мікулі, політика, голови парламенту Австро-Угорщини Францішека Смольки, відомих німецьких скульпторів Гартмана Вітвера та Антона Шімсера, українського історика, етнографа та публіциста Дениса Зубрицького, письменниці та публіцистки Габріели Запольської.

Також у цьому році закінчили реставрацію дерев’яного вівтаря «Голгофа», що у Вірменському подвір’ї.

Як зазначив раніше у Львові представник Міністерства культури на національної спадщини Польщі Міхал Міхальські, співпраця зі Львовом є цікавою для них.

— Є ще один важливий аспект у нашій співпраці. Високим рівнем визнання для історичних об’єктів є їхнє внесення у список Спадщини ЮНЕСКО. Ви щасливі, бо живете у місті, чиї об’єкти входять до цієї Спадщини. — Міхал Міхальські

Він запевнив, проект «Збереження спільної культурної спадщини» триватиме і надалі.

— Перш за все, ми б хотіли продовжити роботи на Личаківському цвинтарі, у Вірменській катері продовжити реставрацію розписів Яна Розена. І з польської, і з української сторони, напевно, будуть якісь проекти, про які будемо говорити на зустрічі у Львові 17 листопада. Загалом, проекти, які ми реалізовуємо у Львові, розписані на багато років. — Міхал Міхальські

Довідка

У Львові вже 5 років міська рада та Міністерство культури і національної спадщини Польщі реалізовують програму «Збереження спільної культурної спадщини». Відповідно до цієї програми, усі роботи фінансує Міністерство культури на національної спадщини Польщі, а виконують їх спільно українські та польські реставратори.

За час співпраці Міністерство профінансувало реставраційних робіт на суму понад 11,5 млн грн. Це реставрація надгробків на Личаківському цвинтарі, реставрація вівтаря «Голгофа» та стінопису у Вірменській церкві, реставрація пам’ятника Яну Кілінському у Стрийському парку, реставраційні роботи у Латинській катедрі. Також Міністерство культури на національної спадщини Польщі фінансово долучилося до проведення інвентаризації та фотограмметрії у церкві Петра і Павла та до опрацювання добірок у музеях міста.

Про це повідомили у Львівській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Чернівці відвідала ...

КОМЕНТАРІ