Івано-Франківщина: 27 оунівців  гестапівці  розстріляли лише за те, що усім своїм  серцем  вони любили Україну

Івано-Франківщина: 27 оунівців гестапівці розстріляли лише за те, що усім своїм серцем вони любили Україну

19.11.12 10:48 0 1237
Минулої п’ятниці голова обласної державної адміністрації Михайло Вишиванюк та голови усіх районних державних адміністрацій і міст обласного значення взяли участь у віче- реквіємі в пам'ять про розстріляних гестапівцями 17 листопада 1943 року 27 членів ОУН на вулиці Страчених Націоналістів в Івано-Франківську. Біля бронзового пам’ятника страченим представники духовенства відправили панахиду, представники влади поклали вінки і квіти до пам’ятника Страченим.

Заступник голови ОДА Роман Іваницький у своєму емоційному виступі нагадав учасникам поминального віче про ту жахливу подію: 14 листопада, 69 років тому, під час вистави "Шаріка" або "Кохання січового стрільця" Ярослава Барнича і Юрія Шкрумеляка в приміщенні Станіславського драмтеатру (нині обласна філармонія. – авт.) гестапівці заарештували 140 глядачів, 27 з яких на третій день розстріляли біля стін синагоги. Ще трьох оунівців, підпільників Чорного лісу, було розстріляно в іншому місці, «лише за те, що вони усім серцем любили Україну».

Як і кожного року, у цей пам’ятний день слово надали дочці розстріляного Олекси Маланюка з Микитинців. Коли батька гестапівці знищили їй було два тижні…Тримаючи у руках запалену свічку, пані Оксана відзначила: цього року, як ніколи, біля скромного пам’ятника невинно страченим українським патріотам багато людей, представників влади, молоді, і «це є «свідченням того, що нинішнє покоління щирих українців пам’ятає своїх героїв, а майбутнє - не забуде».

На віче-реквіємі виступив і перший заступник голови Івано-Франківського міського голови Михайло Верес, нагадавши про той незламний дух, який продемонстрували перед стратою наші земляки-оунівці, заспівавши на місці розстрілу гімн «Ще не вмерла Україна».

До підніжжя пам’ятника Страченим молодь запалила 27 свічок пам’яті.

Про це повідомили у Івано-Франківській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Хмельницькій області ...
Наступна новина: Львів: Наказ департаменту ...

КОМЕНТАРІ