Державна служба з лікарських засобів  в області застерігає: на Прикарпатті можуть опинитися незаконно придбані  лікарські засоби сумнівної якості

Державна служба з лікарських засобів в області застерігає: на Прикарпатті можуть опинитися незаконно придбані лікарські засоби сумнівної якості

19.11.12 15:04 0 1525
Днями у Києві відбулася прес-конференція щодо виконання рішення РНБО: про забезпечення населення якісними та доступними лікарськими засобами. Зазначалося: співробітники УБЕЗ ГУ МВС України та Державної служби з лікарських засобів у Львівській області після проведення контрольних закупівель в аптеках вилучили з обігу фальсифіковані та субстандартні лікарські засоби.

«Ставимо до відома, - каже начальник Державної служби з лікарських засобів в Івано-Франківській області Надія Шпур, що незаконно придбані ліки, сумнівної якості, можуть опинитися на території нашої області. Тому ми застерігаємо фармацевтів від незаконного їх обігу і реалізації».

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Андрій Клюєв на згаданій прес-конференції закликав населення і фармацевтів «включитися в процес боротьби з фальсифікованими та неякісними ліками, що загрожують здоров'ю громадян України».

«Якщо у вас виникають обгрунтовані сумніви у якості придбаних ліків, обов'язково звертайтеся у Державну службу України з лікарських засобів або до правоохоронних органів для проведення перевірок та експертиз. Підроблені ліки не просто не допомагають, часто вони можуть загрожувати життю людини», - заявив Андрій Клюєв. Він також звернувся до фармацевтів і медичних працівників із закликом допомогти владі навести порядок у цій сфері. Секретар РНБО нагадав про посилення кримінальної та адміністративної відповідальності за виготовлення, придбання, транспортування, збут або зберігання фальсифікованих лікарських засобів.

Довідково

У Львові на двох безліцензійних складах виявлено майже 200 тисяч одиниць упаковок, 596 найменувань різних препаратів, які перебували у незаконному обігу. Для 47 найменувань лабораторіями з контролю якості лікарських засобів Держлікслужби України вже були підтверджені ознаки фальсифікації. Робота щодо перевірки інших препаратів триває. Серед фальсифікованих препаратів - таблетовані форми та ін’єкційні форми лікарських засобів. Це найбільш рекламовані та споживані населенням України лікарські препарати, а саме: Енап «КРКА» (Словенія), Анаферон дитячий, Імпаза (Матерія Медіка, Російська Федерація), Уролесан, L-лізину есцинат (Корпорація «Артеріум», Україна) Кетанов (Ранбаксі, Індія), Темпалгін (Софарма, Болгарія,) Ротокан (Лубнифарм, Україна), Доларен (Наброс, Індія), Баралгетас (Югоромедія, Сербія), Етанол 96 (Кілафф, Україна). Виявлено і обладнання для фасування у формі in bulk.

За попередньою інформацією, група осіб приватного підприємства діяла на території Львівської та інших областей Західної України, мала розгалужену мережу реалізації через аптеки, в основному фізичних осіб-підприємців, які працюють на спрощеній системі оподаткування (закупка товару відбувалась за готівку, без накладних та сертифікатів якості). Злочинним угрупуванням також збирались лікарські засоби та медичні вироби з терміном придатності, що минув. У ході 31 обшуку вилучені лікарських засоби на суму понад 2 млн. грн. Керівника підприємства та його спільників заарештовано.

Слідство по справі, порушеній за ст. ст.321-1 (Фальсифікація лікарських засобів або обіг фальсифікованих лікарських засобів) Кримінального кодексу України, триває.

Він зазначив, що для виконання завдання із забезпечення населення України якісними та доступними ліками триває системна робота, яка вже дає перші результати.

За словами Андрія Клюєва, зараз триває підготовка до зміни всієї системи контролю за якістю ліків та їх допуску на український ринок. Він підкреслив, що базою для змін є європейські правила і стандарти.

«Нововведення приводять українське законодавство у відповідність нормам Євросоюзу та рекомендаціям Всесвітньої організації охорони здоров'я», - сказав Секретар РНБО України. Він нагадав, що у червні парламент України ратифікував Конвенцію Ради Європи про підробку медичної продукції, яка передбачає запровадження кримінальної відповідальності за виготовлення та розповсюдження контрафактних медичних препаратів.

Андрій Клюєв також закликав імпортерів виконати нові норми українського законодавства, які вимагають підтвердження якості препарату шляхом отримання відповідного сертифікату (GMP). Він нагадав, що з початку 2013 року на територію України буде заборонено ввезення препаратів з недоведеною ефективністю, тобто ліків, які не пройшли відповідних випробувань. Крім цього запроваджено ліцензування імпорту, нагадав Секретар РНБО.

За його словами, проблема не тільки у фальсифікаті, проблема в наявності на вітчизняному ринку величезної кількості препаратів з сумнівною ефективністю. «З відвертим фальсифікатом борються правоохоронні органи. Але занадто часто і легальні виробники ввозили в Україну препарати, які не діяли. Тобто попросту не лікували. Навіть якщо такі ліки не завдадуть вам прямої шкоди, у деяких ситуаціях втрата часу означає загрозу життю пацієнта. Громадяни України мають бути впевнені, що приймають саме ті препарати, за які вони заплатили. І що ці препарати будуть ефективними», - сказав Андрій Клюєв.

Він нагадав, що тепер серйозно підвищується відповідальність імпортера лікарських засобів. Суб'єкт, який ввозить медичні препарати на територію України, як і будь-якої іншої європейської держави, повинен мати уповноваженого представника. Цей представник буде нести повну адміністративну та кримінальну відповідальність за якість, безпечність та ефективність імпортованого лікарського засобу. Крім цього імпортер повинен забезпечити наявність кваліфікованого персоналу та умов для контролю за якістю ввезених ліків, нагадав Андрій Клюєв. За його словами, саме імпортер буде нести відповідальність у разі відкликання неякісних ліків за їх утилізацію. Секретар РНБО повідомив, що в планах Уряду - відкриття мережі спеціалізованих лабораторій з контролю над якістю ліків. Нові законодавчі норми також містять вимогу до мінімальних термінів придатності препаратів, що ввозяться в Україну.

Андрій Клюєв нагадав, що частина нових норм законодавства спрямована на підвищення відповідальності чиновників, які відповідають за цю сферу. За його словами, особливий опір викликали норми, які вводять кримінальну відповідальність за порушення порядку доклінічного вивчення, клінічних випробувань та державної реєстрації ліків. «Чиновник повинен розуміти, що підписуючи сфальсифіковані результати випробувань медпрепаратів і допускаючи їх в аптеки, він створює загрозу здоров'ю і життю тисяч людей. І за це доведеться відповідати», - сказав Андрій Клюєв.

За словами Секретаря РНБО, захист фармацевтичного ринку країни є одним з пріоритетів у забезпеченні національної безпеки України. «Людина, що потребує лікування, повинна мати гарантію, що ліки в будь-якій аптеці якісні, ефективні та безпечні для здоров'я», - зазначив Андрій Клюєв.

Про це повідомили у Івано-Франківській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Івано-Франківщина: ...
Наступна новина: Івано-Франківщина: ...

КОМЕНТАРІ