Центр управління об’єктом ЮНЕСКО Чернівецького національного університету звернеться до Громадської гуманітарної ради при Президенті України

Центр управління об’єктом ЮНЕСКО Чернівецького національного університету звернеться до Громадської гуманітарної ради при Президенті України

21.11.12 10:13 0 1482
У Червоній залі Чернівецького національного університету ім. Ю.Федьковича відбулося урочисте засідання Центру управління об’єктом ЮНЕСКО ЧНУ, присвяченого 40-річчю від дня прийняття Конвенції про охорону всесвітньої культурної і природної спадщини.

До участі в засіданні були запрошені представники Міністерства культури України, Чернівецької обласної адміністрації та міської ради, науковці університету, фахівці пам’яткоохоронної справи, представники громадськості міста. Керівниками департаментів та відділів міської ради були презентовані широкому загалу доповіді: «Законодавчі передумови встановлення та охорони буферної зони об’єкта ЮНЕСКО», «Використання культурної спадщини для розвитку туризму м.Чернівців», «Містобудівна політика департаменту містобудівного комплексу та земельних відносин у контексті дотримання вимог Конвенції», «Про виконання заходів з впорядкування та благоустрою території історичного центру м.Чернівців».

За результатами жвавого обговорення проблем охорони культурної спадщини прийнято рішення підготувати звернення Центру управління об’єктом ЮНЕСКО ЧНУ ім. Ю. Федьковича та всіх учасників урочистого засідання до Громадської гуманітарної ради при Президентові України щодо необхідності законодавчого врегулювання на національному рівні питання управління і утримання об’єктів ЮНЕСКО та їх буферних зон.

Довідково

Україна визнала частиною національного законодавства Конвенцію про охорону всесвітньої культурної і природної спадщини від 16.11.1972р., Конвенцію про заходи, спрямовані на заборону та запобігання незаконному ввезенню, вивезенню та передачі права власності на культурні цінності від 14.11.1970р., Конвенцію про охорону підводної культурної спадщини від 02.11.2001р., Європейську культурну конвенцію про охорону археологічної спадщини (переглянуту) від 16.01.1992р., Європейську ландшафтну конвенцію від 20.10.2000р., Ризьку хартію про автентичність та реконструкцію культурної спадщини від 24.10.2000р. та ін.

Конвенція всесвітньої спадщини вважається одним з найуспішніших міжнародних інструментів щодо збереження людських надбань. Про цей успіх свідчить універсальне членство країн (192 країн-учасниць, які ратифікували Конвенцію всесвітньої спадщини) і велика кількість об’єктів, які знаходяться під захистом ЮНЕСКО: 962 пам’ятки (191 природних, 742 культурних і 29 змішаних) об’єктів в 157 країні станом на липень 2012 року).

Згідно з Конституцією ЮНЕСКО на Україну, як і на будь-яку іншу державу-члена, покладається обов’язок дотримуватись рекомендацій та міжнародних конвенцій, схвалених Генеральною Конференцією цієї організації, шляхом запровадження встановлюваних ними норм та принципів у своє законодавство – чи то прийняття нових правових та нормативних актів, чи то внесення відповідних змін та поправок до чинного законодавства.

Настановами, що регулюють виконання Конвенції про охорону всесвітньої спадщини, визначено, що державам-учасницям належить, в першу чергу, створити умови та вжити заходів, необхідних для застосування Конвенції, а також впровадити заходи нагляду за об’єктами як повноправної складової щоденної діяльності по збереженню і управлінню об’єктами.

Охоронні зони ансамблів (буферні зони), які внесено до Списку ЮНЕСКО, становлять цілісну взаємопов’язану систему спеціально виділених територій, на яких докладно регламентується землекористування, будівництво та інша господарська діяльність з метою забезпечення збереження не тільки нерухомої культурної спадщини, але й тісно пов’язаного з ним історичного оточення.

Про це повідомили у Чернівецькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Чернівціях закликають ...
Наступна новина: Міліцію Закарпаття очолив ...

КОМЕНТАРІ