В Донецьку міліція припинила діяльність групи шахраїв, двоє з яких знаходяться… у в'язниці

В Донецьку міліція припинила діяльність групи шахраїв, двоє з яких знаходяться… у в'язниці

21.11.12 10:23 0 1365
Працівники Управління боротьби з кіберзлочинністю ГУМВС України в Донецькій області присікли діяльність групи осіб, яка займалася розкраданням грошових коштів з кредитних карток громадян.

Як розповів начальник УБК Главку Андрій Небитов, в його підрозділ із заявою звернулися двоє громадян, які повідомили про те, що з їх карток невідомими особами були зняті гроші у розмірі 17 тисяч та 10 тисяч гривень відповідно.

В результаті проведених оперативно-розшукових заходів співробітниками міліції була встановлена група шахраїв, до складу якої входили 3 людини - 20-річна мешканка Донецької області, і двоє чоловіків, 22 і 28 років, які знаходяться в місцях позбавлення волі за скоєння корисливих злочинів. Один з них, власне, чоловік дівчини.

Шахрайська схема була придумана таким чином: на соціальних сайтах в мережі Інтернет представниця прекрасної статі підшукувала приватні оголошення про реалізацію тієї або іншої продукції або товару. Після цього вона повідомляла вказаний в оголошенні номер мобільного телефону своїм спільникам за колючим дротом, а ті, у свою чергу, дзвонили людині, що реалізовувала товар. Обманним шляхом зловмисники дізнавалися номер картки, куди нібито треба було перерахувати передоплату. Потім вони здійснювали ще кілька дзвінків з різних номерів і, представляючись співробітником безпеки банку, або компанії мобільного зв'язку, задавали різного роду питання. Основна мета таких дзвінків - надзвонити людині відомі їм номери. Після цього дівчина приходила в компанію мобільного оператора і заявляла про втрату телефону і проханням заблокувати діючу сім-карту і видати нову. Оператор уточнював низку запитань, серед яких треба було назвати останні номери, на які здійснювалися дзвінки, - зловмисниця без проблем їх називала. Після отримання нової сім-карти, знаючи банківський рахунок потерпілого, дівчина, використовуючи систему "СМС-банкінг", тобто управління кредитною карткою з прив'язкою до номера мобільного телефону, користувалася нею в системі експрес платежів або чимось подібним. Далі здійснювала виведення грошових коштів на інші карти і знімала готівку в банкоматах Донецька, Горлівки, Тореза, Шахтарська.

Первинною перевіркою було встановлено, що лідером шахрайської групи виступала особа, що знаходиться в місцях позбавлення волі. Подальше розслідування показує, що епізодично в шахрайській схемі брали участь й інші люди, надаючи номери своїх пластикових карток для виведення грошей, викрадених з рахунків жителів Донецької області.

Група діяла протягом року, з карток потерпілих вони знімали від 1 до 15 тисяч гривень. Точна кількість епізодів буде встановлена в процесі подальшого розслідування, оскільки зловмисники навіть не можуть згадати, скільки людей постраждало від їх злочинної діяльності. За попередньою версією, їх більше трьох десятків.

Так, наприклад, один із жителів Донецької області запідозрив недобре, коли до нього на мобільний телефон почали надходити дзвінки з незрозумілими запитаннями нібито із служби безпеки банку, а потім від одного з операторів мобільного зв’язку . Чоловік негайно зняв усі свої гроші з рахунку в банку. Проте за тиждень до нього на рахунок поступили гроші у розмірі 15 тисяч гривень. На жаль, в той час його телефон був вже заблокований, і шахраї встигли присвоїти його грошові кошти.

За цим фактом слідчим відділом Калінінського РВ порушено кримінальну справу за ч. 3 ст. 190 КК України (шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки). Максимальне покарання за цією статтею - до 8 років позбавлення волі. Стосовно фігурантки обрано запобіжний захід - підписка про невиїзд.

Щоб не опинитися в подібній ситуації, правоохоронці рекомендують відноситися гранично уважно до різних дзвінків, ніколи і ні за яких обставин не надавати номер своєї банківської картки. Володіючи інформацією про рахунок людини і маючи його номер телефону, який прив'язаний до карти, зловмисники можуть знімати з неї грошові кошти. Якщо ви користуєтеся послугою "СМС-банкінг", краще за все прив'язувати до неї телефон, який не використовується широко в повсякденному житті або роботі.

Робота правоохоронців триває.

ВЗГ ГУМВС України

в Донецькій області

Більше про це та інше дивіться о 23.25 у відомчій телепрограмі МВС «Crime news» на «5 каналі».
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Представлено нового ...

КОМЕНТАРІ