Учасники “круглого столу”  обговорили питання розвитку інклюзивної освіти у Львівському регіоні

Учасники “круглого столу” обговорили питання розвитку інклюзивної освіти у Львівському регіоні

24.11.12 11:11 0 1423
Сьогодні, 23 листопада, у Львівській обласній державній адміністрації відбулося засідання “круглого столу” на тему: «Планування заходів на розвиток інклюзивної освіти у Львівському регіоні відповідно до Державної цільової програми Національний план дій з реалізації Конвенції про права інвалідів»

У засіданні взяли участь заступник голови-керівник апарату Львівської ОДА Іван Груник, директор та провідні експерти  проекту  «Інклюзивна освіта для дітей з особливими потребами в Україні» — Ольга Крисюкова – Еннз, Джоанна Блей,  Елеонор Чорнобой та ін.

Заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Іван Груник привітав членів круглого столу, зазначивши, що влада Львівщини сприятиме втіленню у життя всіх заходів, спрямованих на розвиток інклюзивної освіти: «Питання інклюзивної освіти надзвичайно важливе, тому крок за кроком, спільними зусиллями ми будемо втілювати в життя соціально значимі питання дітей  з обмеженими можливостями, щоб вони почувалися повноцінними громадянами нашого суспільства», – зазначив І. Груник.

Під час засідання круглого столу відбулася жвава дискусія стосовно планування заходів на розвиток інклюзивної освіти у Львівському регіоні.

Організатором круглого столу у Львівському регіоні виступив Українсько-Канадський проект «Інклюзивна освіта для дітей з особливими потребами в Україні» 2008-2013 рр., за підтримки Канадської агенції міжнародного розвитку (СIDA).

Довідка:

Для доступності навчання для дітей з особливими освітніми потребами у Львівській області затверджено Обласну комплексну програму соціальної підтримки та реабілітації інвалідів на 2011-2014 роки, Програму розвитку освіти Львівщини на 2009-2012 роки, якою передбачено напрям «Освіта осіб з особливими потребами».

У рамках Програми галузі освіти щорічно виділяються кошти для реалізації відповідних цілей (у 2010-2012 рр. – понад 1,0 млн. гривень): у 2011 році для корекційного обладнання обласної психолого-медико-педагогічної консультації було виділено 100 000 грн.; закуплено посібники для вчителя-дефектолога ДНЗ на суму 18 000 грн.; у 2012 році для підвозу з порушеннями опорно-рухового апарату у навчально-реабілітаційний центр «Джерело» виділено 150 тис. грн.; 50, 0 тис. грн. виділено для облаштування пандусами обласної психолого-медико-педагогічної консультації та опорних шкіл, в яких запроваджено інклюзивне навчання.

Збільшено обсяги фінансування для створення елементів безбар’єрності у навчальних закладах районів та міст області. Більшість опорних шкіл освітніх округів області облаштовані елементами безбар’єрності. Упродовж останніх років відсоток облаштування елементами безбар’єрності закладів освіти зріс від 4 до 18.

Станом на 1 вересня 2012 року в 218 закладах освіти області облаштовано пандуси, в тому числі в навчальні заклади обласного підпорядкування, у 70 – здійснено маркування сходинок, у 91 – встановлено дзвінки,  в 1 -  збудовано ліфт (м. Львів, ЗСШ  № 82). На прилеглій території 200 закладів є пониження бордюрів. Значна частина закладів освіти має низькі сходинки сходів та широкі двері, що дозволяють особам з фізичними обмеженнями без перешкод потрапити у заклад освіти. У 16 закладах туалетні кімнати облаштовані універсальними кабінками.

Про це повідомили у Львівській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: На Івано-Франківщині ...

КОМЕНТАРІ