Лучани пройшли дорогою Голгофи Братковського

Лучани пройшли дорогою Голгофи Братковського

27.11.12 11:24 0 1906
Сьогодні представники громадськості міста вшанували пам'ять нашого земляка, братчика, патріота, поета, україн­ського шляхтича, захисника православної віри Данила Братковського. Лучани пройшли страдницьким шляхом Данила Братковського. Він пролягав від тюремної камери Луцького замку, де провів свою останню земну ніч, до майдану «Ринок», неподалік братської Хрестовоздвиженської церкви і братського монастирсь­кого будинку, нині вул. Кондзелевича, 5.

Біля місця страти, де встановлено горельєф і меморіальну дошку цій мужній людині, відбувся молебень і мітинг. Письменник, журналіст, громадський діяч Андрій Бондарчук розповів про сподвижнику життєву дорогу Данила Братковського. Саме він доклав чимало зусиль, щоб ім’я земляка повернути із забуття. Зокрема, за його ініціативи було створено музей Луцького братства ХVІІ- XXI ст., членом якого був Данило Братковський, перевидав твори Братковського.

У своєму виступі секретар міської ради Григорій Пустовіт акцентував, що ми повинні бути гордими того, що нація мала таких діячів, українців з великої літери. У нього був вибір, та він не зрікся своєї мови, культури, православної віри і гідно прийняв мученицьку смерть. Про патріотизм Братковського говорили голова Волинської організації спілки письменників України Олег Потурай, мистецтвознавець Зоя Навроцька.

Потому процесія попрямувала до Хрестовоздвиженської церкви, у Братський некрополь, де запо­відав себе поховати Данило Братковський. Там, над останками перших братчи­ків, серед яких і прах його, було відслужено панахиду. Учасники зібрання відвідали музей Луцького братства ХVІІ- XXI ст., членом якого був Данило Братковський.

Цій сумній даті у школах Луцька приурочені «Уроки Братковського», які виховують у молоді справжні патріотичні почуття, любов до України.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чиновник з Луцька взяв ...
Наступна новина: Вперше Луцьк буде ...

КОМЕНТАРІ