У Львові вшанували пам’ять жертв Голодомору

У Львові вшанували пам’ять жертв Голодомору

27.11.12 17:05 0 1113
Львів пам’ятає. Минулого тижня, напередодні і в день памяті жертв голодоморів, який цього року припав на суботу 24 листопада, в нашому місті пройшли заходи памяті за людьми, які постраждали внаслідок Голодомору 1932-33 років.

Так, в рамках Тижня пам’яті, Франківський відділ соціального захисту спільно із середньою школою № 83, в приміщенні якої і відбувся захід, провів вечір-реквієм. В ході проведення учасники взяли участь у поминальній панахиді, опісля переглянули виступи учнів школи, а також документальний фільм «Великий голод».

— Події 1932-33 років, на території сучасної України залишили фатальний слід в історії нашої держави, так як фактичні мільйонні жертви українців в ці роки призвели до втрати понад 10 млн. українців із урахуванням ненароджених поколінь. Це велика трагедія українського народу, наш обов’язок пам’ятати і шанувати, начальник Франківського відділу соціального захисту Олександра Сало

22 січня. 1933 Директива ЦК ВКП (б) і РНК СРСР «Про запобігання масового виїзду селян, які голодують»: заборонявся виїзд за межі території Радянської України та Кубані. Дмитро Корнієнко з села Понорниця в Чернігівській області згадував, що батько й мати після розкуркулення сиділи в тюрмі. Дітей, які жили самі, підгодовувала бабуся. В день обшуку вона принесла півстакана пшона, але зварити не встигла. Прийшла бригада з п'яти чоловік з різними за розмірами торбами. Один тримав торбу спеціально для пшона, туди півстакана й висипали.

Варто зазначити, що обсяги конфіскованого зерна були мізерними. Тобто зерно, виявлене при обшуках, які супроводжувалися конфіскацією всього незернового продовольства, становило зовсім маленьку частку в усьому обсязі заготівель. Люди ж, позбавлені будь-якого продовольства пухнули і помирали від голоду. Більшість померлих не хоронили — просто не було кому. В кращому разі трупи звозили в братські могили, куди часто потрапляли й живі люди. Доволі поширеним був канібалізм.

Фоторепортаж

Про це повідомили у Львівській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Львів: «До 1 грудня у ...
Наступна новина: Луцьк: Відбулася виїзна ...

КОМЕНТАРІ