У Львові презентують український переклад книжки Адама Ротфельда

У Львові презентують український переклад книжки Адама Ротфельда

27.11.12 17:43 0 1176
Львів відкритий для міжнародного діалогу. Відтак, сьогодні у Франковому університеті відбудеться презентація українського перекладу найновішої книжки Адама Даніеля Ротфельда «У тіні. 12 розмов з Марціном Войцеховським» за участю автора.

У вівторок, 27 листопада, о 15.00 год у дзеркальній залі Львівського національного університету імені Івана Франка видавництво «Літопис» презентує нову книгу відомого польського дипломата, науковця Адама Даніеля Ротфельда. Переклад з польської Андрія Козицького.

Найновіша книга Ротфельда – це не лише підсумки життєвого доробку професора, але й нотатник з історії міжнародних відносин кінця ХХ – початку ХХІ ст. Книга «У тіні» – це збірка розмов журналіста Марціна Войцеховського з Адамом Ротфельдом, дипломатом, науковцем, відомим експертом у сфері міжнародної безпеки. «У тіні» – своєрідне авторське кредо Адама Ротфельда у міжнародній політиці та новітній історії.

— Драматизм світової  історії ХХ століття та початку ХХІ століття автор подає через призму подвійного бачення: «знизу» – через перспективу звичайної людини і свідка історичних подій, зокрема малолітнього хлопчика, якого переховували від нацистів під час Другої світової війни монахи-студити Унівського монастиря поблизу містечка Перемишляни на Львівщині під іменем Адама Червінського, і «зверху» – через призму вдумливого дослідника, що відстежує політичне життя планети чи виступає з трибуни штаб-квартири ООН як очільник дипломатичної служби великої європейської держави. Його політичний, неупереджений і об’єктивний погляд «з тіні» великих постатей: Папи Івана Павла ІІ, Я. Колаковського, Ч. Мілоша, Р. Капусцінського, З. Бавмана, Г. Кіссінджера, Г. Коля, Шарля де Голля, М. Горбачова, Є. Ґедройця, котрі водночас були його рівноправними інтелектуальними партнерами та дискутантами, – яскраво висвітлює ключові концепції і напрями сучасного глобалізованого світу, європейської та міжнародної безпеки, системи нового світопорядку. Книжка «У тіні» – це витончена форма інтелігентної дискусії з моральними та політичними авторитетами минулої епохи, яка притаманна індивідуальному стилеві Адама Даніеля Ротфельда. — йдеться в анотації до книги

«У тіні. 12 розмов з Марціном Войцеховським» розрахована для широкого кола читачів, передусім для студентів, аспірантів, науковців, політиків, ЗМІ, неурядових організацій, усіх тих, хто цікавиться сучасними проблемами міжнародних відносин та геополітики.

Організатори презентації: видавництво «Літопис», Львівський національний університет імені Івана Франка, Львівська міська рада, Польський Інститут в Києві, Генеральне Консульство Республіки Польща у Львові.

Довідка

Адам Даніель Ротфельд – науковець, дипломат, міністр закордонних справ Республіки Польща у 2005 році, визнаний експерт у сфері міжнародної безпеки. Народився у 1938 році у містечку Перемишляни на Львівщині. Своїм врятованим життям у часи німецької окупації завдячує Блаженному Климентієві Шептицькому, братові Митрополита Андрея Шептицького та греко-католицьким монахам Унівського монастиря. Закінчив консульсько-дипломатичний факультет Головної школи закордонної служби у Варшаві, кандидатську дисертацію захистив на юридичному факультеті Яґеллонського університету (1969), докторську — у Польському інституті міжнародних справ (1990). З 1968 року працював в Польському інституті міжнародних справ у Варшаві. У 1970–1980-х – член польської делегації на конференціях і зустрічах ОБСЄ, 1991–2001 – директор Міжнародного інституту досліджень миру у Стокгольмі. Член 12-особової «Групи мудреців» НАТО, співголова польсько-російської групи зі складних питань історії. Адам Даніель Ротфельд є автором понад 400 наукових публікацій, серед яких 10 книг та понад 20 монографій.

У 2005 році Адам Ротфельд встановив в Унівському монастирі меморіальну дошку з подякою за порятунок братам Шептицьким.

Відзначений нагородами багатьох країн світу, зокрема нагородою Капітули Польсько-українського поєднання (2007).

Марцін Войцеховський – польський журналіст і режисер-документаліст, з 1998 року працює у впливовій польській щоденній газеті «Gazeta Wyborcza», спеціальний кореспондент у Києві та Москві, автор книги «Помаранчевий Майдан» (2006).

Відзначений нагородою Капітули Польсько-українського поєднання (2010), премією імені О. Кривенка «За поступ в журналістиці» (2008).

Про це повідомили у Львівській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Львів: У Личаківському ...

КОМЕНТАРІ