Рівень довіри українців до міліції зріс - результати соцопитування-2012

Рівень довіри українців до міліції зріс - результати соцопитування-2012

27.11.12 19:58 0 1176
Про це свідчить порівняння результатів минулорічних досліджень соціологів із цьогорічними результатами вивчення громадської думки під назвою «Міліція очима громадян: нові методи оцінки ефективності роботи МВС», проведеним фахівцями Харківського інституту соціальних досліджень.

Подібне соціологічне опитування здійснено вперше і є одним з найбільш масштабних – під час його проведення були опитані 15 тисяч громадян з усіх регіонів України. Результати дослідження-2012 будуть відображені у вигляді практичних рекомендацій щодо зміни моделі взаємовідносин між громадянами та правоохоронцями.

Про це під час сьогоднішньої прес-конференції зазначив експерт Харківського інституту соціальних досліджень Андрій Черноусов.

Презентуючи результати роботи свого колективу, соціолог зазначив, що рівень довіри до державних інститутів в українському суспільстві загалом є доволі низьким. Так, кожний четвертий опитаний зазначив, що довіряє міліції.

У той же час за даними минулорічного вивчення громадської думки, проведеного  фахівцями «Центру Разумкова», міліції довіряють близько 6,7 відсотка опитаних, а згідно з результатами опитування-2011, проведеного спеціалістами Соціологічної групи «Рейтинг» міліції висловив довіру кожен десятий українець.

Однак, незважаючи на доволі невисокі показники довіри, міліція входить у трійку суспільних інститутів, яким довіряють більшою мірою. Лідерами за рівнем довіри українських громадян є церква та Збройні сили України.

За словами Андрія Черноусова, при оцінюванні ефективності роботи міліції чверть опитаних назвали її ефективною. У той же час понад половина респондентів вказали на неефективність діяльності правоохоронців.

28 відсотків респондентів заявили, що готові допомагати міліції у боротьбі зі злочинністю. Найбільше опитаних (34,7 %) готові допомагати, але тільки в тому випадку, якщо вони вважатимуть ситуацію безпечною для їхніх власних інтересів та інтересів їхніх близьких. За словами спікерів прес-конференції, це значний ресурс для використання допомоги суспільства в питаннях протидії злочинності.

Результати досліджень вже були презентовані на відомчій нараді з участю керівництва МВС.

– Підпис Міністра внутрішніх справ України Віталія Захарченка під результатами досліджень свідчить про те, що відомство розуміє проблему і готове змінюватися, аби відповідати очікуванням громадян, – наголосив Андрій Черноусов.

Дані соцопитування будуть використані для створення моделі більш точного та ефективного оцінювання діяльності міліції, аби зробити її роботу більш прозорою та зрозумілою для громадян.

Нагадаємо, що згідно з минулорічними результатами вивчення громадської думки Соціологічною групою «Рейтинг» рівень довіри до міліції становив близько 10 відсотків, за даними фахівців «Центру Разумкова» – близько 6,7 відсотка.

УЗГ МВС України
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Івано-Франківщина: ...

КОМЕНТАРІ