Українські та іноземні експерти обговорили проблемні питання проведення молекулярно-генетичних експертиз

Українські та іноземні експерти обговорили проблемні питання проведення молекулярно-генетичних експертиз

29.11.12 07:10 0 1474
На сьогоднішній день все більшого значення у рокритті злочинів, як у світовій, так і у вітчизняній практиці правоохоронних органів набувають молекулярно-генетичні дослідження. Упроваджений в експертну практику ще з 1992 року метод ДНК-аналізу з того часу зазнав значних змін: активно використовується найсучасніше обладнання (генетичні аналізатори, прилади для визначення якості та кількості отриманого ДНК в режимі реального часу тощо).

Сьогодні розпочав роботу міжнародний науково-практичний семінар «Ведення обліку генетичних ознак людини». У заході прийняли участь працівники ДНДЕКЦ МВС України, НДЕКЦ при ГУМВС, УМВС України в Автономній Республіці Крим, місті Києві, областях, представники Департаменту карного розшуку та Національної академії внутрішніх справ України, фахівці Головного, Київського міського, Дніпропетровського та Одеського обласних бюро судово-медичної експертизи МОЗ України, а також іноземні фахівці з проведення молекулярно-генетичних досліджень.

- Радий вітати усіх учасників семінару. Приємно, що нам випала можливість зустрітися, адже проведення таких заходів надто важливе для співпраці та обміну досвідом, - розпочав начальник Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру Іван Красюк. За його словами, молекулярно-генетичні лабораторії в Україні функціонують у восьми підрозділах Експертної служби МВС України, а також у чотирьох бюро судово-медичної експертизи МОЗ України.

На даний час одним із головних завдань взаємодії МОЗ та МВС є забезпечення формування та повноцінного функціонування центральної автоматизованої бази обліку генетичних ознак людини.

Окремо зупинився Іван Красюк і на міжнародній співпраці, яка наразі активно розвивається, як з експертно-криміналістичними установами країн СНД, так із іншими країнами ближнього й дальнього зарубіжжя.

Також варто зазначити, що з 2002 року ДНДЕКЦ є повноправним членом Європейської мережі криміналістичних наукових установ (ЄМКНУ, ENFSI) – організації, створеній у 1995 році, що нині об’єднує 63 провідні експертно-криміналістичні установи поліції (міліції) та юстиції 36 країн Європи.

Як зазначив Іван Красюк, семінар організовано з метою визначення шляхів вирішення проблемних питань, що зустрічаються при формуванні обліку генетичних ознак людини. Важливим є і вироблення стратегії міжвідомчої взаємодії, обміну позитивним досвідом з представниками іноземних країн (Росії, Білорусії, Нової Зеландії, Шотландії) та обговорення питань пов'язаних із проведенням молекулярно-генетичних експертиз у вищевказаних країнах. Також учасники заходу планують обговорити використання нових наборів та приладів при дослідженні об'єктів біологічного походження людини, шляхи подальшого розвитку напряму.

Загалом семінар буде тривати упродовж трьох днів. За цей час учасники планують обмінятися позитивним досвідом із представниками іноземних держав та обговорити питання щодо організації проведення молекулярно-генетичних експертиз і ведення баз даних генетичних ознак людини в цих країнах.

УЗГ МВС України
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ