Правоохоронці провели профілактичні бесіди зі школярами Чернігівщини

Правоохоронці провели профілактичні бесіди зі школярами Чернігівщини

29.11.12 08:14 0 1222
На Чернігівщині міліціонери разом з волонтерами прочитали курс лекцій для учнів шкіл, в яких розповіли підліткам як не стати у своєму житті на злочинний шлях та зробити правильний вибір.

Профілактика злочинності серед неповнолітніх, спрямування їх в потрібному, правильному життєвому руслі і є одним з найважливіших напрямків роботи органів внутрішніх справ. Тому впродовж навчального року, паралельно з наданням дітям і підліткам базової освіти, в загальноосвітніх школах Чернігова регулярно відбуваються заняття з підвищення рівня правових знань юних українців.

Залежно від віку аудиторії, міліціонери доповнюють лекційний курс показом профілактичних відеофільмів, виготовлені сектором зв'язків з громадськістю обласної міліції — «Підліткова злочинність», «Зловживання алкоголем», «Доля грабіжника» та «Правда про наркотики».

Цього разу на незвичайний урок були запрошені восьмикласники. Такий підбір аудиторії стає добре зрозумілим, якщо поглянути на вік слухачів. З одного боку, це пік підліткового періоду, з його запереченням авторитетів і бажанням випробувати все на власному досвіді. З іншого — саме у цьому віці поетапно розширюється спектр особистої відповідальності юного громадянина за протизаконні вчинки. Ці вікові особливості обумовлюють зміст і характер бесід, якими, до речі, правоохоронці намагаються охопити якомога більше навчальних закладів.

Теми лекцій як і раніше не змінилися, а от сам формат занять цього року зазнав істотних змін. Заняття були побудовані по принципу інтерактивної бесіди викладача та аудиторії. Цю новинку було взято з програми, розробленої Валерієм Рябухою. Людиною, яка багато років віддала службі в міліції Чернігівщини та ґрунтовно вивчала питання дитячої злочинності.

Проводили лекції співробітник приймальника-розподільника для дітей УМВС України в Чернігівській області Тетяна Білоус та двоє волонтерів, студентів Чернігівського Національного педагогічного університету ім. Тараса Шевченка Сергій Безшийко та Марина Скоробагатько.

На початку заняття слухачам оголошувалась тема, яка буде обговорюватися, потім пропонувалося переглянути невеликий фільм на запропоновану тему. По закінченню перегляду, розпочиналася дискусія та обговорення побаченого. Кожен учень міг висловити свою думку, поділитися враженнями. А наприкінці лекції підводиться підсумок заняття. Головна відмінність цієї форми проведення заняття полягає в тому, що не лектор застерігає слухачів від якихось дій, а самі учні говорять про це вголос. Тим самим свідомо програмують власне майбутнє життя.

Програма «ВИБІР» включає в себе 10 лекцій на різні теми. До них увійшли дитяча наркоманія, алкоголізм, класифікація дитячих злочинів, адміністративна та кримінальна відповідальність неповнолітніх та багато іншого.

Процес знайомлення дітей та підлітків основами правової культури буде тривати й надалі. «Поінформований - значить озброєний», як кажуть в народі «на помилках вчаться, але краще вчитися на чужих помилках». Тож краще почути і побачити від лектора ніж випробовувати на собі.

СЗГ УМВС України

в Чернігівській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернігівщина посідає 6 ...
Наступна новина: У Луцьку створять центр ...

КОМЕНТАРІ