Для зовнішнього освітлення Чернігова задіяні 15888 ліхтарів

Для зовнішнього освітлення Чернігова задіяні 15888 ліхтарів

29.11.12 07:45 0 1867
Довжина повітряних мереж системи зовнішнього освітлення міста складає 532 км, мереж управління – 42 км, кабельних ліній – 48,7 км. Для освітлення задіяні світильники - 15888 шт.: з яких з лампами розжарювання - 159 шт.; газорозрядних – 15729 шт. Кількість пунктів живлення становить 142 шт. Пристроїв автоматичного керування вуличним освітленням до кінця 2012 року складе 107 штук зі 142. Про це розповів на розширеній міській нараді директор комунального підприємства "Облсвітло" Олександр Коновалов.

За 11 місяців підприємством виконано робіт на суму 3,8 млн. грн., з яких:

обслуговування мереж ЗО – 2950 тис.грн.

реконструкція мереж - 697 тис.грн.;

поточний ремонт – 99 тис.грн.;

інші доходи – 54 тис.грн.

За 11 місяців поточного року виконані роботи по реконструкції:

- шаф управління зовнішнім освітленням у кількості 37 штук,

- Центрального парку культури і відпочинку та алеї до р.Десна;

- вулиці Одинцова.

За звітний період було замінено 4197 ламп : ДНат 793 шт., ДРЛ -588 шт, енергозберігаючих – 2816 шт. ( у 2011 році -4191 шт ). На сьогоднішній день практично немає ламп розжарювання. Застосування енергозберігаючих ламп дає можливість зменшити потужність в цілому та за рахунок цього подовжити час горіння ламп в повному режимі. Середня потужність лампочки на 1 листопада складає 140 Вт проти 200 Вт 3 роки назад. Споживання електроенергії за 11 місяців складає 2,9 млн. кВт год. Очікувано 3,2 млн.кВт год. на суму 1,2 млн. грн.

О. Коновалов вказав на ряд проблем підприємства, які потребують вирішення. Так, старі світильники не можуть забезпечити якості освітлення. Для якісного освітлення необхідно разом із заміною ламп розжарювання замінювати й ліхтарі, адже вони також відслужили свій строк експлуатації та втратили свої світлотехнічні характеристики.

Проблемою є й зелені насадження, адже 99% коротких замикань в мережах спричиняють гілки дерев, що вросли в проводи. На чистку трас повітряних мереж фінансування не вистачає, отже, при поривах вітру маємо обриви проводів, короткі замикання, і будинки залишаються без освітлення.

Важливою проблемою підприємства є завершення у 2013 році повної автоматизації шаф управління вуличним освітленням. О.Коновалов висловив упевненість, що це на 70-80% знизить кількість масових відключень у мережах.

Крім того, всі наступні роботи з реконструкції мереж зовнішнього освітлення вулиць необхідно виконувати тільки ізольованими дротами, що збільшить надійність освітлення. Роботи з реконструкції і їх фінансування необхідно розпочинати з лютого місяця, щоб встигнути виконати всі об’єкти до кінця року.

Наступним кроком в розвитку світлотехніки буде світлодіодне освітлення. На сьогодні встановлено 7 таких світильників по вулиці 1 Травня. Проте, на думку директора підприємства, доцільніше їх, було б використовувати на невеликих вулицях і прибудинкових територіях і, звичайно, тільки згруповано (вулиця, квартал).

Через відсутність коштів не проводиться заміна старих аварійних опор (більше 250 штук) на нові. Протягом року замінено 8 опор, які збили автомашини, і найбільш аварійні. Розчищено 17 км ліній, перекладено з МЕМ 16 км, вирівняно 26 опор.

У зв’язку з недостатнім фінансуванням деякі роботи з регламенту по технічному обслуговуванню виконуються частково. Транспортна техніка за останні 20 років не оновлювалась. На грудень фінансування не вистачає.

Освітлення перших вулиць і прибудинкових територій було реконструйовано 7-8 років тому. Тепер вони поступово починають гаснути і їх відновлення потребує значних коштів. Зокрема, це - вулиці Рокосовського, Шевченка, пр.Миру, пр.Перемоги, 70 вулиць мікрорайону Шерстянка. Загалом це близько 4 тис. ламп.

На підсумок, директор підприємства зазначив, що завдяки виконанню обсягів робіт, передбачених Програмою освітлення міста Чернігова, у м. Чернігові значною мірою покращився стан зовнішнього освітлення міста. Потребує продовження робота з освітлення підходів до шкіл і дошкільних закладів, а також, підсвічування архітектурних пам’ятників міста, які приваблюють туристів із країн ближнього та дальнього зарубіжжя. Зовнішній вигляд кожного міста визначається станом об’єктів благоустрою, у тому числі й вуличного освітлення, - зазначив О. Коновалов.

Про це повідомили у відділі зв’язків з громадськістю Чернігівської міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Українські та іноземні ...
Наступна новина: Вогні Новорічної ялинки ...

КОМЕНТАРІ