27,4% опитаних чернігівців вважає стан ліфтового господарства міста незадовільним

27,4% опитаних чернігівців вважає стан ліфтового господарства міста незадовільним

29.11.12 12:47 0 1736
27 листопада у Чернігівській міській раді відбувся круглий стіл на тему «Якість житлово-комунальних послуг у м. Чернігові: обслуговування ліфтового господарства» за участю заступника міського голови Миколи Сеньковича.

Захід відбувся у рамках проекту «Співпраця партій та громадських організацій на користь громаді: підвищення якості комунальних послуг в м. Чернігові», який реалізується Поліським фондом міжнародних та регіональних досліджень за підтримки Міжнародного Республіканського Інституту та United States Agency for International Development (USAID).

У роботі круглого столу взяли участь депутати міської ради, представники структурних підрозділів міської ради, підприємств житлово-комунальної галузі міста, громадських організацій, засобів масової інформації.

Представники Поліського фонду міжнародних та регіональних досліджень презентували результати соціологічних опитувань експертів та жителів міста щодо якості надання житлово-комунальних послуг, зокрема, стану ліфтового господарства м. Чернігова.

Загалом опитано було понад 400 чоловік, серед яких найбільшу кількість нарікань викликали поточні та капітальні ремонти будинків, послуги з благоустрою, водовідведення та водопостачання та ін. Крім того, за результатами соціологічного опитування 27,4% опитаних чернігівців вважає стан ліфтового господарства міста незадовільним, 37,3% - задовільним, 35,3% - добрим, 2% - відмінним.

За інформацією начальника спеціалізованого ліфтового управління № 5 приватного акціонерного товариства «ОТІС» Олександра Лапкіса у житловому фонді міста на обслуговуванні вказаного управління знаходяться понад 1200 ліфтів, з них 472 ліфти потребують експертного дослідження, адже відпрацювали встановлений строк експлуатації 25 років. Проте, модернізація або заміна ліфтів коштуватиме від 100 до 500 тис. грн. за один ліфт. Він повідомив також, що відповідно до аналізу ліфтового господарства житлового фонду України ситуація у Чернігівській області не найгірша. Управління постійно проводить модернізацію або капітальні ремонти ліфтів, аудити безпеки, здійснює контроль за технічним станом ліфтів.

У поточному році згідно з Програмою модернізації та заміни ліфтів у житловому фонді Чернігова з міського бюджету, за словами заступника міського голови Миколи Сеньковича, виділено 1 млн. грн., на сьогодні використано понад 300 тис. грн. Втім, коштів на фінансування ліфтового господарства не вистачає, адже жодне місто у країні не в змозі вирішити ці проблеми самотужки.

Учасники круглого столу зійшлися на думці, що вирішення проблем ліфтового господарства, які накопичились за останні роки, необхідно виносити на державний рівень.

Крім того, О. Лапкіс вважає, що необхідно на державному рівні змінити вимоги щодо обслуговування ліфтів, вивчити досвід інших країн світу. Зокрема, замість обмеження термінів експлуатації ліфтів 25 роками, вести обов’язкове технічне обслуговування, перевірку техніки безпеки роботи, адже, за його словами, деякі ліфти з 25-річним терміном експлуатації знаходяться у кращому стані, ніж ліфти з 5-річним.

Під час заходу обговорені рекомендації експертів щодо покращення якості житлово-комунальних послуг у м. Чернігові, серед яких: залучення додаткових коштів для фінансування міських програм у сфері ЖКГ, передусім - з обласного та державного бюджетів, здійснення своєчасного аналізу ходу виконання діючих програм з метою їх актуалізації, створення громадського органу для контролю якості житлово-комунальних послуг та інформування мешканців міста.

Про це повідомили у відділі зв’язків з громадськістю Чернігівської міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Хмельницькій області ...
Наступна новина: Прикарпатські спортсмени ...

КОМЕНТАРІ