Схвалили програму громадських робіт для незайнятого населення м. Чернігова

Схвалили програму громадських робіт для незайнятого населення м. Чернігова

29.11.12 15:07 0 2741
З метою забезпечення тимчасової зайнятості населення, відповідно до пунктів 1 та 5 статті 23 Закону України “Про зайнятість населення” та керуючись підпунктом 7 пункту ”б” частини 1 статті 34 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, виконавчий комітет міської ради схвалив розроблену Чернігівським міським центром зайнятості Програму організації та проведення у 2013 році оплачуваних громадських робіт для незайнятого населення м. Чернігова.

Програма має на меті залучення максимально широкого кола незайнятих мешканців м. Чернігова до участі у виконанні оплачуваних громадських робіт, що дозволить шляхом матеріальної підтримки і адаптації до трудової діяльності безробітних знизити соціальну напругу і вирішувати проблеми міста у благоустрої, відбудові історико-архітектурних пам’яток, заповідників, меморіальних поховань та об’єктів соціальної сфери.

Про основні завдання та напрямки реалізації Програми поінформував директор Чернігівського міського центру зайнятості Олександр Зевченко. За його інформацією, впродовж 10 місяців 2012 року до міського центру зайнятості за допомогою щодо пошуку роботи звернулися 8054 осіб (за аналогічний період 2011 року – 7111). Для вирішення проблеми їх працевлаштування застосовувались активні заходи сприяння зайнятості, а саме: працевлаштовані 3884 особи, проходили професійне навчання 980, на оплачуваних громадських роботах працювали 1660 безробітних мешканців міста. Однак активними формами сприяння зайнятості вдалося охопити лише 57 % тих, хто перебував на обліку протягом року.

Досить високим залишається рівень реєстрації громадян, які не можуть на рівних конкурувати на ринку праці та потребують додаткового соціального захисту, тривалий час перебувають на обліку в міському центрі зайнятості і отримують невелику за розміром допомогу з безробіття. До центру зайнятості також звертаються і особи, які зайняті трудовою діяльністю, і виявили бажання працювати у вільний від основної роботи час, молодь, що бажає працювати у вільний від навчання час, пенсіонери та інваліди. Зазначені вище категорії людей мають значні матеріальні проблеми та проблеми із працевлаштуванням.

Таким чином, одним із важливих заходів підтримки людей у період вимушеного безробіття та пошуку роботи є залучення їх до участі в оплачуваних громадських роботах – загальнодоступному виді тимчасової трудової діяльності громадян, що виконується на договірній основі. Разом з тим ці роботи є важливим фактором підтримання робочого тонусу безробітних і вирішення ряду соціальних проблем міста.

Для виконання оплачуваних громадських робіт у 2013 році у м. Чернігові планується залучити 1740 безробітних громадян і організувати їхню працю на підприємствах комунальної форми власності, державних підприємствах, установах, організаціях, що підпорядковані органам місцевої влади, а також за договорами з іншими роботодавцями (у разі надходження відповідних звернень).

Організація робіт здійснюватиметься за такими основними напрямками:

1. Оплачувані громадські роботи з благоустрою та озеленення міста, зон відпочинку і туризму, відбудови історико-архітектурних пам’яток, заповідників, меморіальних поховань, виконання підсобних робіт на ремонті об’єктів соціальної сфери.

2. Оплачувані громадські роботи, спрямовані на соціальний захист людей похилого віку, інвалідів війни та праці, дітей-інвалідів.

Програмою організації та проведення у 2013 році оплачуваних громадських робіт для незайнятого населення м. Чернігова визначається наступний перелік видів оплачуваних громадських робіт, що матимуть суспільно корисну спрямованість, відповідатимуть потребам громади міста, нададуть додаткову соціальну підтримку і забезпечать тимчасову зайнятість осіб, які шукають роботу:

1. Упорядження меморіалів, пам'ятників, братських могил та інших місць поховання загиблих захисників Вітчизни, утримання у належному стані цвинтарів.

2. Благоустрій та озеленення територій населених пунктів, об'єктів соціальної сфери, зон відпочинку і туризму, ліквідація сміттєзвалищ та снігових заметів у місті.

3. Відновлення, ремонт та догляд пам'яток архітектури, історії та культури, заповідників.

4. Прибирання та утримання в належному стані придорожніх смуг, вирубка чагарників уздовж доріг.

5. Відновлення та благоустрій природних водних джерел та водоймищ, русел річок.

6. Будівництво або ремонт об'єктів соціальної сфери: шкіл, інтернатів, дитячих дошкільних закладів, спортивних майданчиків, закладів культури і охорони здоров’я, дитячих оздоровчих таборів, будинків-інтернатів (пансіонатів) для громадян похилого віку, притулків для неповнолітніх та інших об’єктів соціальної сфери.

7. Догляд за особами похилого віку та інвалідами, дітьми-сиротами, за хворими у закладах охорони здоров'я, а також за договорами з благодійними фондами та громадськими організаціями.

8. Ремонт приватних житлових будинків одиноких осіб, ветеранів війни, інвалідів, що проводяться за рішеннями органів місцевого самоврядування.

9. Участь у проведенні Всеукраїнського перепису населення.

10. Сільськогосподарські та лісогосподарські роботи.

11. Заготівля лікарських рослин, продуктів харчування для навчальних закладів, закладів охорони здоров'я, дитячих будинків, інших закладів соціальної сфери. Перебирання та розфасування овочів.

12. Робота в музеях та відновлення бібліотечного фонду в бібліотеках.

13. Робота з документацією в архівах, військовому комісаріаті, інших державних установах.

14. Робота з документацією з інформування населення про порядок отримання житлових субсидій, участь у соціологічних опитуваннях, статистичних обстеженнях, тимчасових масових соціальних дослідженнях та анкетуваннях населення.

15. Упорядкування територій населених пунктів з метою ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, які визначені у встановленому порядку відповідно до діючого законодавства.

16. Тимчасові роботи на підприємствах, в організаціях, у фізичних осіб-підприємців (у зв’язку з виробничою необхідністю) за рахунок коштів роботодавців. Найбільшу потребу у працівниках мають Чернігівські скло- та сталеварний заводи. Останній зараз для виробництва продукції почав використовувати сталь 14х17н2, що є корозійностійкою та жароміцною і потребує більше працівників.

17. Інші загальнодоступні види трудової діяльності, які відповідають потребам громади, сприяють її соціальному розвитку та організовуються за зверненням виконавчого комітету міської ради.

Програмою також визначено перелік підприємств, організацій, установ державної і комунальної власності, та фізичних осіб-підприємців, на яких планується організація оплачуваних громадських робіт для безробітних та осіб, які виявили бажання працювати у вільний від основної роботи час.

У разі виникнення потреби в організації оплачуваних громадських робіт на інших підприємствах державної та комунальної власності такі роботи можуть бути організовані за зверненням виконавчого комітету міської ради.

Оплачувані громадські роботи на підприємствах, організаціях та у фізичних осіб-підприємців організовуються шляхом укладання окремих договорів роботодавців з Чернігівським міським центром зайнятості і фінансуються за кошти роботодавця.

Програмою передбачається фінансування оплачуваних громадських робіт за рахунок коштів місцевого бюджету та Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття на паритетних засадах, а також коштів підприємств, організацій та установ міста, які організовують у себе громадські роботи або виступають у якості спонсорів таких робіт.

Необхідні матеріально-технічні ресурси, витратні матеріали, що використовуються в ході проведення оплачуваних громадських робіт, забезпечують замовники робіт відповідно до визначених обсягів.

Виконком міської ради доручив Міському центру зайнятості внести Програму організації та проведення у 2013 році оплачуваних громадських робіт для незайнятого населення м. Чернігова на розгляд Чернігівської міської ради.

Про це повідомили у відділі зв’язків з громадськістю Чернігівської міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Чернігові вшанували ...
Наступна новина: Житомирщина: Жителі області ...

КОМЕНТАРІ