Хмельницьку АЕС визнано кращою у галузі

Хмельницьку АЕС визнано кращою у галузі

29.11.12 13:20 0 1719
Хмельницька АЕС давно і впевнено входить в число кращих атомних електростанцій не лише України. Після введення в експлуатацію другого енергоблоку і проведення масштабних модернізаційних заходів, ХАЕС щорічно виробляє понад 13 мільярдів кіловат-годин електроенергії, демонструючи при цьому прекрасні показники щодо гармонії з навколишнім середовищем, безаварійну роботу, високу економічну ефективність.

Цьогоріч станція відзначає двадцятип’ятирічний ювілей з початку роботи першого енергоблоку. І саме цього року колектив ХАЕС заслужив право називатись кращим у галузі. Про це свідчить Диплом, виданий колективу «ВП Хмельницька атомна електростанція» за вагомий внесок у розвиток атомної енергетики України, високі показники у праці, прихильність принципам культурної безпеки – запоруки безпечної експлуатації ядерних установок». Крім того, нагороджено також ряд кращих підрозділів і працівників Хмельницької АЕС за кращу реалізацію та популяризацію принципів культури безпеки.

Вдруге за останні двадцять п’ять років атомна галузь переживає серйозні випробування через масштабні аварії на Чорнобильській АЕС та АЕС «Фукусіма-1» в Японії. Після аварії на АЕС «Фукусіма» проведено значний обсяг робіт, пов’язаних з оцінкою стану безпеки енергоблоків ХАЕС. Рада Національної безпеки України, Держкоатомрегулювання поставили перед атомниками завдання провести позачергову цільову переоцінку безпеки «стрес-тести». Цю роботу на Хмельницькій АЕС, як і на інших атомних електростанціях України, виконали в листопаді 2011 року. Розглянуто ймовірні природні впливи на атомну станцію - виключно екстремальні: вітрові навантаження і смерчі, температури, опади, зокрема сніг, лісові пожежі, зовнішня ударна хвиля, землетрус.

Нині на ХАЕС розпочато впровадження заходів, які випливають із результатів аналізу. Вони увійшли в Комплексну (зведену) програму підвищення безпеки атомних електростанцій, схвалену Кабінетом Міністрів України.

Загалом, кожний період історії Хмельницької АЕС позначений творчим підходом до удосконалення, переживанням людей за справу. Тому і є плоди - надійність, висока культура експлуатації. Це відзначено міжнародними експертами - місіями МАГАТЕ, Всесвітньої асоціації операторів атомних електростанцій.

Хмельницька АЕС була і залишається найпотужнішим наповнювачем бюджету області, станція зробила вагомий внесок у розбудову соціальної сфери прилеглих територій, покращення добробуту її мешканців. Найближчі перспективи хмельницьких атомників – будівництво 3-го та 4-го енергоблоків.

Першорядним завданням колективу атомної станції є не тільки забезпечення країни електроенергією, а й суворе дотримання ядерної, радіаційної та екологічної безпеки. Керівництво АЕС дбає про створення умов безпечної експлуатації, як гаранта здоров’я персоналу, населення, чистоти довкілля. Атомні електростанції залишаються джерелом електроенергії, якому немає на сьогоднішній день альтернативи.

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ