Японці створили портативний аналізатор ДНК

Японці створили портативний аналізатор ДНК

29.11.12 16:00 0 1569
Весь процес "розшифрування" від введення зразка біологічного матеріалу до отримання докладних результатів триває всього 25 хвилин
Японська компанія NEC повідомила про створення нового портативного аналізатора ДНК, який допоможе істотно прискорити розслідування злочинів.
Прилад розміром з валізу замінює цілу лабораторію і менше, ніж за півгодини, складає генетичний профіль злочинця, повідомляє "Дзеркало тижня. Україна".
Аналіз включає в себе чотири стадії. Спочатку за п'ять хвилин з ядер клітин виділяється ДНК. Потім в автоматичному режимі запускається полімеразна ланцюгова реакція (ПЛР), що дозволяє значно збільшити концентрацію певних фрагментів нуклеїнової кислоти.
При цьому всього за 15 хвилин відбувається ампліфікація фрагментів ДНК ("посилення", створення додаткових копій ділянок хромосомної ДНК). За допомогою електрофорезу для кожної ділянки визначається первинна амінокислотна послідовність.
На останньому етапі з аналізу коротких тандемних повторів (STR) створюється генетичний профіль, який подібно до відбитку пальця можна порівняти з базою даних.
У звичайній лабораторії на таку процедуру йде більше доби. При цьому стандартний прилад для ПЛР співвідносний за розміром з принтером, а установка для електрофорезу схожа на невеликий холодильник. Попереднє покоління високотехнологічних аналізаторів від NEC могло впоратися із завданням за годину, але їхні габарити були далеко не компактні. Тепер, завдяки технології "лабораторія на чіпі", фахівці компанії об'єднали все необхідне обладнання в моноблоці розміром 75х55х24 см і вагою 32 кілограми.
Завдяки відносно компактним розмірам і швидкості роботи новий аналізатор можна використовувати прямо на місці злочину, підключаючи живлення як від розетки, так і від прикурювача автомобіля. Бездротове з'єднання з базою даних відбувається у захищеному режимі через Інтернет. У результаті, менш ніж за півгодини на руках у слідчих буде інформація про підозрюваного або про його генетичний профіль.
Продажі приладу повинні початися у 2013 році. А вже до 2014 року розробники планують випустити вдосконалену версію, яка буде не тільки меншою, але і точнішою.
Ціна аналізатора складе близько $120 тис., що для обладнання такого рівня зовсім не дорого.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Хмельниччина запалила ...
Наступна новина: Куріння знижує інтелект, – ...

КОМЕНТАРІ