Івано-Франківщина: Михайло Вишиванюк: З  Канадою, яка перша визнала  незалежність України, про що українці пам'ятають і будуть пам'ятати, ми готові до співпраці у різних напрямках сільського господарства

Івано-Франківщина: Михайло Вишиванюк: З Канадою, яка перша визнала незалежність України, про що українці пам'ятають і будуть пам'ятати, ми готові до співпраці у різних напрямках сільського господарства

30.11.12 07:50 0 1401
З представниками Канадського агентства з міжнародного розвитку (CIDA) та Посольства Канади в Україні, які перебувають на Прикарпатті із «ознайомлювальною метою», зустрівся у своєму робочому кабінеті голова обласної державної адміністрації Михайло Вишиванюк. Мова йшла про можливості співпраці у сільському господарстві, зокрема щодо розведення овець та кіз, використовуючи канадійський досвід та агротехнології.

Михайло Вишиванюк, з властивою йому шанобливістю до гостей краю, засвідчив своє особливе ставлення до діяльності престижної організації CIDA, завдяки якій він свого часу двічі, у 1991 і 1995 –му роках, мав нагоду «вчитися за океаном ринкових відносин в сільському господарстві».

«З Канадою, яка перша визнала незалежність України, про що українці пам»ятають і будуть пам «ятати, ми готові до співпраці у різних напрямках сільського господарства,- запевнив голова ОДА своїх співрозмовників.- Ми відкриті до перемовин і конкретних напрацювань».

Як наголосив Михайла Вишиванюка, у тваринництві нашу область особливо цікавить високопродуктивна м»ясна порода ВРХ. Та чи не найбільша у нас тимчасова проблема, «питанння з питань» – заготівля і переробка овочів та фруктів. За словами голови ОДА, населення області часто здає садовину, ягоди за безцінь. Цікавить нашу область і розвиток вівчарства.

«Слава Богу, останнім часом маємо у цьому напрямку зрушення, - зазначив Михайло Вишиванюк. - Це надзвичайно вигідна справа. Це зайнятість гірського населення і добрі доходи, бо ціна нині - селянину вигідна ».

Подальший розвиток прикарпатського вівчарства голова ОДА бачить через створення в селах заготівельних, переробних та збутових кооперативів.

Похвалився Михайло Вишиванюк своїм співрозмовникам з Канади успішним розвитком в області бджолярства, запевнивши, що Карпатський мед - найкращий у світі, найсмачніший.

Водночас Михайло Вишиванюк поінформував гостей про дієвість договіру Івано-Франківської області з провінцією Альберта – проведення у Яремче представницького українсько-канадського бізнес-форуму, теперішню участь представників Прикарпаття у канадсько-українському економічному форумі та про спільні історичні корені : наприкінці позаминулого століття, у 1891 році, на проживання «до країни великих можливостей» разом зі своїми сім»ями переїхали селяни Іван Пилипіві Василь Єлиняк з села Небилів, що на Бойківщині, оселившись біля Едмонтона.

У коментарі журналістам обласного центру після згаданої офіційної зустрічі представник Канадського агентства з міжнародного розвитку (CIDA) Алан Стюарт заявив: «Це є частиною роботи Канадського уряду, він надає допомогу на розвиток інших країн. Як правило, наші проекти, які працюють в Україні ( у Криму -з плодоовочівництва , у Львівській області -(молочний проект-авт.) побудовані на технічному навчанні. Канадські експерти приїжджатимуть до вас для того, щоби навчити українських колег-фермерів з вирощування овець, кіз новим технологіям. Також будуть кошти для закупівлі техніки, обладнання, генетичного матеріалу».

Головне завдання місії представників з Канади, за словами Алана Стюарта, «дізнатися і почути від влади, в чому вона зацікавлена і чим потрібно допомогти».

«Із запропонованого іноземними гостями нас цікавить розвиток вівчарства, переробка молока, овочів та фруктів, - сказав журналістам голова Косівської райдержадміністрації Ярослав Шинкарук. – Покажемо делегації з Канади наш район, поспілкуємося про форми співпраці».

Нині на Косівщині, як зазначив Ярослав Шинкарук, утримується 3,5 тисячі овець, 11 тисяч ВРХ, створено 8 вівцеферм. У Косівському районі зацікавлені у побудові міні-заводу з переробки молока.

Сьогодні ж представники канадської делегації ознайомляться з діяльністю СЗЗК по вирощуванню овець «Сім’я» Миколи Яцківа та сімейної ферми по вирощуванню овець Степана Малика у Середньому Березові, на Косівщині. Довідково

У складі делегації – представник Канадського агентства з міжнародного розвитку (CIDA) Алан Стюарт з Оттави, фахівець з питань сільського господарства (CIDA) Девід Джонсон, перший секретар Посольства Канади в Україні Катрін Пельт’є-Арді та головний менеджер проектів Посольства Канади в Україні Володимир Сенюк.

Про це повідомили у Івано-Франківській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернівці: Увага! ...
Наступна новина: Остап Гавриш запрошує ...

КОМЕНТАРІ